Zobacz też: Smalec z fasoli czy z ciecierzycy? Przepisy na smalec wegetariański >>>
Shish kebab to popularne w Turcji danie, które fanów zdobywa również w naszym kraju. Często nazywane jest szisz kebab lub po prostu szisz. Są to grillowane kostki mięsa, bardzo podobne do popularnego w naszym kraju szaszłyka, jednak w przeciwieństwie do niego, mięso i warzywa podawane są na talerzu osobno. Na szpikulcu grilluje się jedynie mięso.
Shish kebab – co to jest?
Shish kebab to jeden z wielu rodzajów kebabów znanych na całym świecie. Tradycyjnie przyrządza się go z jagnięciny, jednak istnieją również wersje z mięsem wołowym lub z cielęciną, a nawet z miecznikiem czy kurczakiem. Shish kebab to angielskie tłumaczenie słowa şiş , które oznacza „miecz”, „szpikulec” lub „kebab” – pieczone danie mięsne. Chociaż tradycyjnie shish kebab jest przyrządzany na grillu, można smażyć go również na patelni lub piec w piekarniku, co jest najzdrowszym rozwiązaniem.
Zobacz też: Przepis na croquembouche, czyli tort ptysiowy. Dzieci robiły go w MasterChef Junior. Ty też go zrobisz! >>>
Przygotowanie shish kebaba wymaga odpowiednich umiejętności kulinarnych i poświęcenia trochę czasu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy przyrządzili to danie w domowym zaciszu. W przygotowaniu równie ważne, jak mięso, są użyte przyprawy.
Shish kebab – przyprawy
Ponieważ kebab shish to samo mięso, niezwykle istotne są przyprawy wykorzystywane do jego przyrządzenia. Bardzo popularne są kmin, kolendra, papryka i czosnek. W sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki przypraw do kuchni tureckiej . W ich skład wchodzą między innymi: papryka słodka, gorczyca, kolendra, majeranek, jałowiec, rozmaryn, pieprz czarny, chili, ziele angielskie, gałka muszkatołowa.
Przepis na shish kebab wołowy
Kebab wołowy możesz przyrządzić również z cielęciny. Jes to to prawdopodobnie najbardziej popularna forma shish kebaba.
Składniki (na ok. 5 kebabów):
- 500 g wołowiny,
- 2 cebule,
- 1 czerwona papryka,
- 1 jajko,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka przyprawy kebab,
- 5 łyżeczek oleju,
- 1 łyżka szczypiorku,
- przyprawy dla smaku – czarny pieprz mielony, sól, przyprawa tzatziki.
Sposób przygotowania:
1. Paprykę pokrój na małe kostki, dodaj jogurt, szczypiorek i przyprawę tzatziki. Całość wymieszaj ze sobą.
2. Odstaw tak przygotowany sos na 2 godziny do lodówki. W tym czasie możesz zacząć przygotowywać mięso.
3. Obierz cebulę i drobno posiekaj.
4. Mięso umyj i osusz, następnie zmiel dwukrotnie, jeśli nie masz maszynki, możesz kupić gotowe mięso mielone.
5. Do mięsa przygotowanego w misce dodaj posiekaną cebulę, jajko, przyprawę kebab, pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj.
6. Z gotowej masy uformuj 5 kotletów, następnie usmaż je obustronnie na rozgrzanym oleju.
7. Podawaj z chlebkiem pita lub ryżem i przygotowanym wcześniej sosem.
Przepis na shish kebab z piekarnika
Jeśli ze względów zdrowotnych unikasz dań smażonych lub grillowanych, dobrym rozwiązaniem będzie kebab shish z piekarnika.
Składniki (na ok. 2–3 kebaby):
- 250 g mielonego mięsa drobiowego,
- 0,5 czerwonej cebuli,
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 0,5 łyżki sezamu,
- 0,5 łyżeczki czosnku i curry,
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej,
- kilka listków świeżej bazylii i natki pietruszki.
Przygotowanie:
1. Cebulę i zioła drobno posiekaj.
2. Wszystkie składniki, razem z mięsem, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
3. Po upływie tego czasu z masy uformuj 2–3 kotlety, a następnie nadziej je na patyczki do szaszłyków.
4. Krótko podsmaż z obu stron, po czym piecz na kratce w rozgrzanym do 180℃ piekarniku przez 25–30 minut.
Zobacz też: Kergulena – ryba o białym, delikatnym mięsie. Przepisy na kergulenę >>>
Shish kebab z grilla
Najbardziej popularną i tradycyjną formą przygotowania tego rodzaju kebaba jest grillowanie, chociaż nie zawsze mamy możliwość takiego sposobu przygotowania, warto spróbować danie w tej wersji.
Składniki (na ok. 10 kebabów):
- 1 kilogram polędwicy wołowej,
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka kminku,
- 0,5 łyżeczki kolendry i papryki.
Przygotowanie:
1. Przyrządź marynatę – w tym celu połącz oliwę, ocet, kolendrę, kminek, paprykę i czosnek.
2. Wlej marynatę do miski lub do worka foliowego i dodaj pokrojoną w kostki wołowinę.
3. Mięso odstaw do lodówki na 24 godziny.
4. Po upłynięciu doby wyjmij mięso z lodówki i nadziej na spryskane olejem patyczki do szaszłyków.
5. Grilluj szaszłyki przez 5–7 minut z każdej strony na grillu spryskanym olejem, dzięki czemu nie będą przywierać.
6. Kebab podawaj z warzywami i kaszą kuskus.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN