Przepis na croquembouche, czyli tort ptysiowy. Dzieci robiły go w MasterChef Junior. Ty też go zrobisz!

Croquembouche czyli ptysiowy tort
Fot. LBPix / Getty Images
Croquembouche to deser pochodzący z Francji. Tort ptysiowy, bo tak potocznie nazywa się ten przysmak, zachwyca nie tylko smakiem, lecz przede wszystkim swoim wyglądem – ma kształt piramidy wykonanej z profiterolek wypełnionych kremem. Całość oplata delikatna karmelowa sieć.
  • Historia croquembouche
    • Jak wygląda croquembouche?
      • Croquembouche – przepis

        Zobacz też: 

        Sernik japoński – najlepsze przepisy

        Początki tego deseru sięgają Francji XVIII wieku. Tort croquembouche zarezerwowany był wtedy wyłącznie dla szlachty i to na wyjątkowe okazje. Dziś piramida ptysiowa jest popularna na całym świecie. Jej wykonanie jest na tyle proste, że każdy może samodzielnie wykonać ten efektowny deser. W jednym z odcinku MasterChef Junior uczestnicy próbowali go wykonać!

        Historia croquembouche

        Croquembouche to wykwintny deser pochodzący z Francji. Jego nazwa pochodzi od słowa „croque-en-bouche”, czyli „chrupiące w ustach”. Efekt chrupkości, z którego znany jest tort z ptysi, potęguje wykończenie z delikatnego karmelu.

        Prekursorem tego wypieku był Marie Antoine Carême, który łączył wykonywanie deserów ze sztuką architektoniczną. Jego prace opierały się na odwzorowaniu obiektów takich jak świątynie czy mosty za pomocą składników cukierniczych. Tak narodziła się wizja przestrzennego deseru z ciasta ptysiowego.

        Historia croquembouche sięga czasów, kiedy był on znany jako francuski tort weselny . Wysoka, stabilna wieża miała zapewnić młodej parze powodzenie, trwałość małżeństwa, a nawet wielodzietność. W XIX wieku deser był już na tyle popularny, że serwowano go na bankietach i innych uroczystościach. Z kolei w XXI wieku tort francuski z profiterolek uzyskał ostatecznie stożkowaty kształt i został spopularyzowany na bardziej masową skalę . Choć croquembouche jest dość prosty w wykonaniu, jego efektowny wygląd sprawia, że stanowi on ozdobę kulinarną podczas wyjątkowo uroczystych okazji, takich jak chrzciny, urodziny czy przyjęcia komunijne.

        Jak wygląda croquembouche?

        Tort ptysiowy croquembouche złożony jest z niewielkich ptysi wypełnionych kremem pâtissière, układanych warstwa po warstwie w formie wysokiej piramidy, która osiąga niekiedy nawet kilkaset centymetrów. Całość wykończona jest płynnym karmelem, który tworzy finezyjną nić. Dzięki niej uzyskuje się odpowiednią zwartość całej bryły. Tort croquembouche w swojej tradycyjnej wersji był ozdobiony migdałami. Współcześnie deser ten dekoruje się świeżymi, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, kawałkami czekolady, a nawet kwiatami.

        Croquembouche – przepis

        Przepis na Croquembouche opiera się na przygotowaniu trzech elementów całej konstrukcji. Każdy z nich pełni ważną rolę nie tylko w prezentacji, ale i w samym smaku. Aby piramida ptysiowa zachowała swoją klasyczną formę, należy przygotować ciasto ptysiowe (parzone), krem pâtissière do wypełnienia ptysi i płynny karmel do zwieńczenia dzieła.

        Składniki na ciasto ptysiowe (ok. 60 ptysi):

        · 450 ml wody,

        · 400 g mąki,

        · 150 g masła,

        · 5 jajek,

        · szczypta soli.

        Przygotowanie:

        1. W garnku rozpuść masło, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Powoli dosypuj przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy, która łatwo odchodzi od ścianki garnka.

        2. Gdy ciasto ostygnie, stopniowo dodawaj do niego po jednym jajku, miksując cały czas masę na wolnych obrotach. Konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich składników powinna być dość gęsta.

        3. Masę ptysiową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę niewielkie ptysie, najlepiej o średnicy 3–4 cm. Należy zachować między nimi odstęp, ponieważ ptysie zwiększają swoją objętość podczas pieczenia.

        4. Ptysie piecz w temperaturze 200℃ przez około 12 minut. Jeśli po tym czasie ciasto się nie zarumieni, można wydłużyć czas do 20–25 minut, zmniejszając temperaturę do 180℃.

        Składniki na krem pâtissière:

        · 0,5 l mleka,

        · 5 żółtek jaj,

        · 170 g cukru,

        · 35 g mąki pszennej,

        · 25 g mąki ziemniaczanej,

        · sok i skórka otarta z cytryny,

        · cukier wanilinowy (może być też cukier z prawdziwą wanilią lub 3 krople aromatu waniliowego).

        Przygotowanie:

        1. Do umieszczonych w garnku żółtek dodaj cukier, cukier wanilinowy, przesiane mąki, sok i skórkę ze sparzonej cytryny. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

        2. W oddzielnym garnku zagotuj mleko. Jeszcze ciepłe stopniowo wlewaj do masy z żółtek i mąki. Gdy połączysz wszystkie składniki, krem zagotuj, a następnie odstaw do ostudzenia. Garnek przykryj folią i schładzaj w lodówce przez kilka godzin.

        Składniki na karmel:

        · 150 g cukru,

        · 50 ml wody.

        Przygotowanie:

        1. Cukier i wodę podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia.

        2. Całość gotuj przez kilka minut do uzyskania złotego koloru.

        Aby złożyć croquembouche należy nakłuć ptysie patyczkiem do szaszłyków i przy pomocy szprycy wypełnić je kremem. Tak przygotowane ptysie macza się w płynnym karmelu i skleja, tworząc piramidę. Po uzyskaniu zadowalającego kształtu należy zanurzyć widelec w karmelu i ozdobić stożek karmelizowaną nicią.

        Przygotowując tort francuski z ptysiów trzeba pamiętać, że nie da się go zrobić z dużym wyprzedzeniem. Krem i ptysie można zrobić dzień wcześniej, jednak samą piramidę powinno się tworzyć w dzień jej podania. Wynika to z faktu, że ptysie miękną pod wpływem wilgotnego nadzienia, a karmel może się kruszyć. Weselny tort francuski croquembouche smakuje idealnie tylko wtedy, gdy jest świeży.

        Zobacz też: Serek mascarpone – przepisy. Do czego go wykorzystać i jak zrobić serek mascarpone we własnym domu?

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości

        Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

        Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

        Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

        Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

        Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

        Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

        Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

        Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

        Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

        Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

        Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

        Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

        Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

        Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

        Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

        Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

        Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

        Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

        Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
        Materiał promocyjny

        Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

        Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

        Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

        Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

        Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

        "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

        "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

        Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

        Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

        Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
        Materiał promocyjny

        Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

        Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

        Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

        Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

        Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

        Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

        Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

        10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
        Materiał promocyjny

        10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

        Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

        Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

        Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

        Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

        Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

        Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

        Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
        Materiał promocyjny

        Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

        Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

        Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

        Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

        Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

        Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

        Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

        "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

        "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

        Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
        Materiał promocyjny

        Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

        Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

        Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

        Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

        Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

        Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
        Materiał promocyjny

        Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

        Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

        Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

        Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

        Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

        Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

        Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

        Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
        Materiał promocyjny

        Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

        Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

        Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

        "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

        "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

        Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
        Materiał promocyjny

        Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

        Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

        Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

        Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
        Materiał promocyjny

        Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

        Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

        Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

        To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

        To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

        Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

        Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

        Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

        Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
        Materiał promocyjny

        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

        Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

        Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

        Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

        Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

        Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

        Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

        Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

        Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

        9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

        9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

        Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

        Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

        Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

        Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

        Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

        Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

        Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

        Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

        Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

        Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"