Croquembouche to deser pochodzący z Francji. Tort ptysiowy, bo tak potocznie nazywa się ten przysmak, zachwyca nie tylko smakiem, lecz przede wszystkim swoim wyglądem – ma kształt piramidy wykonanej z profiterolek wypełnionych kremem. Całość oplata delikatna karmelowa sieć.- Historia croquembouche
- Jak wygląda croquembouche?
- Croquembouche – przepis
Zobacz też:
Sernik japoński – najlepsze przepisy
Początki tego deseru sięgają Francji XVIII wieku. Tort croquembouche zarezerwowany był wtedy wyłącznie dla szlachty i to na wyjątkowe okazje. Dziś piramida ptysiowa jest popularna na całym świecie. Jej wykonanie jest na tyle proste, że każdy może samodzielnie wykonać ten efektowny deser. W jednym z odcinku MasterChef Junior uczestnicy próbowali go wykonać!
Historia croquembouche
Croquembouche to wykwintny deser pochodzący z Francji. Jego nazwa pochodzi od słowa „croque-en-bouche”, czyli „chrupiące w ustach”. Efekt chrupkości, z którego znany jest tort z ptysi, potęguje wykończenie z delikatnego karmelu.
Prekursorem tego wypieku był Marie Antoine Carême, który łączył wykonywanie deserów ze sztuką architektoniczną. Jego prace opierały się na odwzorowaniu obiektów takich jak świątynie czy mosty za pomocą składników cukierniczych. Tak narodziła się wizja przestrzennego deseru z ciasta ptysiowego.
Historia croquembouche sięga czasów, kiedy był on znany jako francuski tort weselny . Wysoka, stabilna wieża miała zapewnić młodej parze powodzenie, trwałość małżeństwa, a nawet wielodzietność. W XIX wieku deser był już na tyle popularny, że serwowano go na bankietach i innych uroczystościach. Z kolei w XXI wieku tort francuski z profiterolek uzyskał ostatecznie stożkowaty kształt i został spopularyzowany na bardziej masową skalę . Choć croquembouche jest dość prosty w wykonaniu, jego efektowny wygląd sprawia, że stanowi on ozdobę kulinarną podczas wyjątkowo uroczystych okazji, takich jak chrzciny, urodziny czy przyjęcia komunijne.
Jak wygląda croquembouche?
Tort ptysiowy croquembouche złożony jest z niewielkich ptysi wypełnionych kremem pâtissière, układanych warstwa po warstwie w formie wysokiej piramidy, która osiąga niekiedy nawet kilkaset centymetrów. Całość wykończona jest płynnym karmelem, który tworzy finezyjną nić. Dzięki niej uzyskuje się odpowiednią zwartość całej bryły. Tort croquembouche w swojej tradycyjnej wersji był ozdobiony migdałami. Współcześnie deser ten dekoruje się świeżymi, suszonymi lub kandyzowanymi owocami, kawałkami czekolady, a nawet kwiatami.
Croquembouche – przepis
Przepis na Croquembouche opiera się na przygotowaniu trzech elementów całej konstrukcji. Każdy z nich pełni ważną rolę nie tylko w prezentacji, ale i w samym smaku. Aby piramida ptysiowa zachowała swoją klasyczną formę, należy przygotować ciasto ptysiowe (parzone), krem pâtissière do wypełnienia ptysi i płynny karmel do zwieńczenia dzieła.
Składniki na ciasto ptysiowe (ok. 60 ptysi):
· 450 ml wody,
· 400 g mąki,
· 150 g masła,
· 5 jajek,
· szczypta soli.
Przygotowanie:
1. W garnku rozpuść masło, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Powoli dosypuj przesianą mąkę i szczyptę soli. Całość energicznie mieszaj do uzyskania jednolitej masy, która łatwo odchodzi od ścianki garnka.
2. Gdy ciasto ostygnie, stopniowo dodawaj do niego po jednym jajku, miksując cały czas masę na wolnych obrotach. Konsystencja ciasta po dodaniu wszystkich składników powinna być dość gęsta.
3. Masę ptysiową przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę niewielkie ptysie, najlepiej o średnicy 3–4 cm. Należy zachować między nimi odstęp, ponieważ ptysie zwiększają swoją objętość podczas pieczenia.
4. Ptysie piecz w temperaturze 200℃ przez około 12 minut. Jeśli po tym czasie ciasto się nie zarumieni, można wydłużyć czas do 20–25 minut, zmniejszając temperaturę do 180℃.
Składniki na krem pâtissière:
· 0,5 l mleka,
· 5 żółtek jaj,
· 170 g cukru,
· 35 g mąki pszennej,
· 25 g mąki ziemniaczanej,
· sok i skórka otarta z cytryny,
· cukier wanilinowy (może być też cukier z prawdziwą wanilią lub 3 krople aromatu waniliowego).
Przygotowanie:
1. Do umieszczonych w garnku żółtek dodaj cukier, cukier wanilinowy, przesiane mąki, sok i skórkę ze sparzonej cytryny. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. W oddzielnym garnku zagotuj mleko. Jeszcze ciepłe stopniowo wlewaj do masy z żółtek i mąki. Gdy połączysz wszystkie składniki, krem zagotuj, a następnie odstaw do ostudzenia. Garnek przykryj folią i schładzaj w lodówce przez kilka godzin.
Składniki na karmel:
· 150 g cukru,
· 50 ml wody.
Przygotowanie:
1. Cukier i wodę podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia.
2. Całość gotuj przez kilka minut do uzyskania złotego koloru.
Aby złożyć croquembouche należy nakłuć ptysie patyczkiem do szaszłyków i przy pomocy szprycy wypełnić je kremem. Tak przygotowane ptysie macza się w płynnym karmelu i skleja, tworząc piramidę. Po uzyskaniu zadowalającego kształtu należy zanurzyć widelec w karmelu i ozdobić stożek karmelizowaną nicią.
Przygotowując tort francuski z ptysiów trzeba pamiętać, że nie da się go zrobić z dużym wyprzedzeniem. Krem i ptysie można zrobić dzień wcześniej, jednak samą piramidę powinno się tworzyć w dzień jej podania. Wynika to z faktu, że ptysie miękną pod wpływem wilgotnego nadzienia, a karmel może się kruszyć. Weselny tort francuski croquembouche smakuje idealnie tylko wtedy, gdy jest świeży.
Zobacz też: Serek mascarpone – przepisy. Do czego go wykorzystać i jak zrobić serek mascarpone we własnym domu?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"