Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju, jeśli nie na całym świecie. Lubuje się w nim wielu miłośników słodkości, ale swoich zwolenników znajduje także wśród tych, którzy nie przepadają za zbytnią słodyczą. Wszystko dlatego, że jego wyjątkowy smak nie jest nazbyt słodki.

Zobacz też:  Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>> 

Szczególnie pyszną odmianą tego ciasta jest sernik po japońsku. Wybraliśmy dla Ciebie najlepsze przepisy na ten łatwy, a jednocześnie wyborny wypiek.

Ciasto japońskie – sernik

Warto zauważyć, że to japońskie ciasto znacznie różni się od typowych, polskich serników, przede wszystkim dlatego, że posiada delikatną, nieco sufletową strukturę. Są różne przepisy na ten wypiek, ale podstawa jest zgoła wspólna. Chodzi o rozpuszczenie w wodnej kąpieli trzech składników: serka, mleka i masła, a następnie dodanie do nich ubitych na sztywno białek i innych składników. Sernik stworzony w ten sposób jest napowietrzony, lekki i puszysty. Ciasto posiada zwykle charakterystyczny, mocno przyrumieniony, a wręcz brązowy wierzch, który w czasie stygnięcia, może się delikatnie pofalować.

Zobacz też: Przepis na sernik zebra – na zimno czy w kąpieli wodnej? >>>

Japoński sernik będzie doskonale komponował się z domową konfiturą i świeżymi owocami. Aby pozostać w klimacie kraju, z którego pochodzi, można także posypać go delikatnie zieloną herbatą. Tak powstanie niezbyt słodki deser o delikatnej konsystencji pianki, który z pewnością Ci posmakuje, a dodatkowo będzie przyjemną odmianą od tradycyjnych polskich serników.

Sernik japoński – przepis

Przepis na sernik japoński nie należy do najtrudniejszych. Sprawdź, jakich składników będziesz potrzebował i przystąp do wykonania, a na pewno nie pożałujesz.

Ciasto sernik japoński – składniki:

  • 3 jajka (powinny być w temperaturze pokojowej),
  • 120 gramów kremowego twarożku,
  • 120 gramów białej czekolady.

Dodatkowo będziesz potrzebować:

  • 2 średniej wielkości miski,
  • kilka kropel oleju kokosowego, który wykorzystasz do posmarowania papieru do pieczenia,
  • klasycznych wymiarów tortownica wyłożona papierem do pieczenia (o średnicy około 24 centymetrów).

Przygotowanie:

1. Rozpocznij od rozbicia jajek i oddzielania żółtek od białek. Białka schowaj do lodówki.

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170℃.

3. Białą czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli. Równocześnie ubij białka na sztywną pianę (tak by w czasie odwrócenia naczynia do góry nogami, piana nie wylewała się).

4. Do żółtek dodaj rozpuszczoną czekoladę, całość dokładnie wymieszaj.

5. Teraz dodaj także serek i kontynuuj mieszanie.

6. Na sam koniec powinieneś stopniowo dodać po ⅓ porcji białek i dokładnie, ale bardzo delikatnie, wymieszać.

7. Tak powstałą masę przelej teraz do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i zwilżoną olejem kokosowym. Pamiętaj, by kilkakrotnie postukać naczyniem o blat – dzięki temu usuniesz z ciasta bąbelki powietrza.

8. Pieczenie ma się odbywać poprzez kąpiel wodną. W tym celu na głębszą blachę wstaw mniejszą blachę z ciastem i wlej do blachy wodę, tak by sięgała wysokości około 2 centymetrów.

9. Teraz możesz wstawić blachę do nagrzanego piekarnika i przystąpić do pieczenia, które odbywa się w 3 różnych wysokościach temperatury. Najpierw 15 minut w temperaturze 170℃, później kolejny kwadrans w temperaturze 160℃ i kolejne 15 minut w wyłączonym, ale zamkniętym i rozgrzanym piekarniku.

Zobacz też: Przepis na sernik z brzoskwiniami, który warto wypróbować >>> 

Sernik japoński z wiśniami – przepis

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • 100 ml wody.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera do serników (sprzedawanego w wiaderkach),
  • 25 dag cukru,
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 2 opakowania żelatyny.

Składniki na frużelinę wiśniową:

  • 800 g wiśni,
  • 10 łyżek stołowych cukru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta:

1. Rozpocznij od przesiania do jednej miski mąki, kakao i proszku do pieczenia, a następnie wymieszaj je z cukrem na sucho.

2. Dodaj do nich rozpuszczone i przestudzone masło i wymieszaj, dodając jajko oraz wystudzony napar z kawy. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera ustawionego na małych obrotach.

3. Formę o wymiarach 28x35 cm wyłóż na dnie ciastem i piecz w piekarniku nastawionym na temperaturę 180℃ przez około 30–35 minut (do momentu, kiedy wbity w ciasto patyczek będzie całkowicie suchy).

Zobacz też: Przepisy na puszysty sernik z białą czekoladą >>>

Przygotowanie frużeliny wiśniowej:

1. Wydryluj wiśnie i wraz z sokiem przełóż je do garnka, następnie zagotuj i wymieszaj z cukrem.

2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w ¼ szklanki wody i wlej do gotującej się frużeliny, całość zagotuj i wystudź.

3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją, która znajduje się na opakowaniu, po ostudzeniu dodaj ser utarty na jednolitą masę z cukrem.

4. Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

5. Masę serową możesz teraz wylać na ostudzony spód ciasta, następnie wyłóż pasami zimną wróżelinę wiśniową, delikatnie mieszając ją z masą serową i postaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

Twoje ciasto jest już gotowe, smacznego!


Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0