- Shake truskawkowy – właściwości
- Jak zrobić shake’a truskawkowego z mlekiem?
- Shake truskawkowy z lodami
- Shake truskawkowy z jogurtem naturalnym
Zobacz też: Włoskie desery – naucz się, jak je zrobić
Taki dobroczynny dla zdrowia i wyjątkowo apetyczny koktajl można przygotować z lodami, jogurtem, mlekiem czy po prostu z dodatkiem innych owoców. Kuchnia to idealne miejsce do eksperymentów, więc warto puścić wodze fantazji i wykonać shake truskawkowy w takiej formie, w jakiej lubi się go najbardziej.
Shake truskawkowy – właściwości
Chyba nie ma osoby, które nie lubi truskawek. Można by śmiało rzec, że w czasie lata można je zajadać pełnymi garściami. Nie są bowiem zbyt kaloryczne (tylko 32 kcal w 100g), a do tego mają niski indeks glikemiczny, co czyni je idealnymi owocami dla cukrzyków. Ich zaletą jest oczywiście wyjątkowy smak, jednak działanie, jakie daje ich pałaszowanie, jest dla organizmu bezcenne. Truskawki to przede wszystkim cenne źródło witaminy C, więc wzmacniają system odpornościowy, obniżają cholesterol, chronią przed zawałem czy miażdżycą. Owoce te słyną też z właściwości przeciwnowotworowych. Ponadto zawarty w nich błonnik skutecznie wspomaga perystaltykę jelit, przeciwdziałając zaparciom oraz oczyszcza organizm z toksyn, przez co owoce te słyną z właściwości wspomagających odchudzanie. W truskawkach znajduje się także większość witamin z grupy B odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz witamina E, zwana „witaminą młodości”, która z kolei przeciwdziała procesom starzenia.
Jak zrobić shake’a truskawkowego z mlekiem?
Taki domowy shake truskawkowy będzie smakował wybornie, jeśli jego smak wzbogaci się słodką nutą. Można np. dodać do niego białą czekoladę. Podając taki zdrowy deser dzieciom, wierzch można także udekorować malutkimi bezikami (zwłaszcza jeśli shake będzie serwowany podczas kinder party). Do tego, zamiast tradycyjnego mleka, warto sięgnąć po mleko kokosowe, które doda temu orzeźwiającemu napojowi egoztycznego akcentu. Przepis na wykonanie shake'a truskawkowego w takiej odsłonie może wyglądać następująco:
Składniki (na 1 porcję):
· 120 g truskawek,
· 100 ml mleka kokosowego,
· 50 g białej czekolady,
· płatki migdałów,
· limonka do dekoracji.
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. Truskawki obierz z szypułek, umyj i zmiksuj z mlekiem i czekoladą.
3. Gotowy koktajl przelej do szklanek.
4. Wierzch shake'a udekoruj płatkami migdałów i plasterkiem limonki na krawędzi naczynia.
5. W takiej formie mleczny deser możesz podawać gościom np. podczas letniego party w ogrodzie. Ważne, aby serwować go bezpośrednio po przygotowaniu.
Powyższy przepis można wzbogacić, dodając banana. Shake truskawkowy w takim wydaniu będzie smakować równie wyśmienicie.
Shake truskawkowy z lodami
W takiej wersji shake truskawkowy często pojawia się w menu wielu kawiarni. Jaki smak lodów, oprócz popularnych śmietankowych czy waniliowych, można wykorzystać? Opcji jest kilka. Propozycja wartą polecenia jest na pewno czekolada. Lody o takim smaku będą stanowiły duet idealny w połączeniu z owocami. Jeśli dodatkowo w całość wkomponuje się nutkę mięty, kulinarny sukces ma się w kieszeni! Jak wykonać shake’a truskawkowego z lodami? Oto praktyczny przepis:
Składniki (na 2 porcje):
· 200 g truskawek,
· 3 kulki lodów czekoladowych,
· 150 ml mleka,
· starta gorzka czekolada,
· gałązka mięty (kilka listków zostaw do dekoracji).
Przygotowanie:
1. Owoce obierz z szypułek, następnie zblenduj z lodami, mlekiem i listkami mięty.
2. Shake’a przelej do koktajlowych szklanek.
3. Wierzch deseru udekoruj świeżymi listkami mięty oraz wiórkami ze startej czekolady.
Shake truskawkowy z jogurtem naturalnym
Jogurt naturalny, podobnie jak truskawki, działa na jelita niczym miotełka, usuwając niestrawione resztki pokarmu. Do tego znacząco poprawia ich perystaltykę. Koktajl, w którym znajdą się oba te składniki, będzie zatem dobroczynnie działać na trawienie. Jak się robi shake truskawkowy z wykorzystaniem jogurtu naturalnego? Można wykorzystać następujący sposób:
Składniki (na 2 porcje):
· 200 g truskawek,
· 2 kiwi,
· 200 ml jogurtu naturalnego,
· 2 łyżeczki cukru waniliowego,
· kilka herbatników.
Przygotowanie:
1. Truskawki odszypułkuj, a kiwi obierz ze skórki.
2. Owoce umieść w blenderze, dodaj jogurt naturalny i cukier waniliowy. Zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę.
3. Wierzch koktajlu udekoruj kruszonką z herbatników.
4. Shake’a podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Więcej:
- Chłodnik, czyli idealna zupa na gorące dni. Jak przygotować go z buraków lub ogórków?
- Zalewajka, salceson z indyka, rurka z kremem i truskawkami. Andrzej Polan i szalone lata 80. i 90. w kuchni
- Czarnuszka. Przepisy na potrawy z przyprawą o niezwykłej mocy - jajecznica, chlebek i pasta