Kasza to jeden z najstarszych składników naszych posiłków. Syta, zdrowa i pełna błonnika. Jej zróżnicowane odmiany - kasza manna, jaglana, gryczana - pozwalają nam na komponowanie różnorakich dań. W kuchni Dzień Dobry TVN, razem z Reni Jusis, wystąpiła w roli głównej.
Sałatka ze śliwkami, szynką wędzoną i grilowanym oscypkiem, polędwica jagnięca z sosem kasztanowo-śliwkowym i konfitura śliwkowa...
Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN: wątróbkę drobiową z konfiturą z cebuli czerwonej, malin i porto, serniczki z patelni z konfiturą gruszkową oraz eklerki z konfiturą z mango i kremem herbacianym. Place lizać!
Aromatyczne zawijasy drobiowe z kaszą kuskus i sosem morelowym, roladki z kurczaka, bryndzą, kaszą kuskus i zielonym sosem, kuskus z gulaszem warzywnym i placuszki z kaszy kuskus i białego sera - te pyszności przygotowały w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i Dorota Panfil, która odpadła z programu „Masterchef".
Kucharz Grzegorz Łapanowski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne desery i orzeźwiające koktajle. Wykorzystał do tego truskawki, maliny, morele, poziomki, agrest i rabarbar.
Mistrz Andrzej Polan poleca wieprzowinę z zacierkami, lasagne z soczewicą i pieczarkami oraz kruche ciasto z bananowym brule.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: makaron z jabłkiem, boczkiem, grzybami w śmietanie, frittatę z fenkułem, łososiem wędzonym i serem, cebulowe ragu z wołowiny. Smacznego!
Kuchnię "Dzień Dobry TVN" opanowała dzisiaj kobieca ekspedycja wybierająca się na Kilimandżaro do spółki z Małgorzatą Foremniak. Przekonajcie się sami jakie dania przygotowały dla nas panie.
Blogerka Sarah Britton przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN budyń jagodowo-kardamonowy, zielone smoothie z gryczanymi chrupkami oraz aromatyczne ciasto śliwkowe. Kto ma ochotę?
Słowo "ostatki", inaczej zapusty lub mięsopust, pochodzi z języka łacińskiego i oznacza "ostatnie dni karnawału".
Lato to dobra pora na lody. Zrobienie ich w domu wcale nie jest takie trudne. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła to miłośniczka naturalnej kuchni Iwona Zasuwa. Przygotowała dla nas: sorbet arbuzowy, lody owocowe, lody bananowe, lody mango z kardamonem oraz czekoladową polewę do lodów.
Wielu z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej bez śledzi, dlatego do Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Darię Ładochę, aby przygotowała swoje propozycje dań z tą właśnie rybą. Były więc śledzie w wersji tradycyjnej i nowoczesnej.
Jak sobie poprawić nastrój? O tym kucharze: Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak, którzy w kuchni Dzień dobry TVN przygotowali suflet z białej czekolady i brandy, gorąca czekoladę z kardamonem na ostro oraz karczocha pieczonego w sosie oliwno - truflowym.
Naukowcy na serio zajęli się gotowaniem, uczą się od nich szefowie kuchni, a wszystko po to, żeby rozbawić i zaciekawić zwykłych konsumentów. Gotowanie molekularne to nic innego jak świadome i celowe wywoływanie reakcji chemicznych i zjawisk fizycznych na kuchennym blacie. Kilka z nich przedstawił nam w Dzień Dobry TVN Robert Trzópek.
Ricky Padli był przewodnikiem po dżungli. Jego wioska leżąca w Sumatrze liczy tylko 500 osób. Tam spotkał Katarzynę Nowak i jej męża, którzy posiadają własna restaurację. Przewodnik zdradził im, że jego marzeniem jest zobaczenie Europy. Postanowili go tu sprowadzić. Został kucharzem w ich restauracji. Co zaskoczyło go najbardziej w egzotycznym dla niego kraju? Czy chce zostać w Europie? Ricky i Katarzyna pojawili się w kuchni Dzień Dobry TVN, gdzie przygotowali: sambal z anchovis, tepeh i jajkiem, Ziemniaczane frykadele oraz aceh curry.
Każdy kraj ma swoje ulubione słodkie przysmaki. W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i jej mąż i Maciej Szaciłło przygotowali słodkości z różnych stron świata: baci di dama, czyli pocałunki kobiety oraz kheer, czyli słodki pudding indyjski, a także włoskie faworki kardamonowe.
Nasze mamy... to od nich uczyliśmy się gotować. Pierwsze kroki w kuchni... Poznawanie smaku... Bez nich nie gotowalibyśmy tak jak dziś. Sto lat naszym mamom życzymy!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dorotę i Annę Mysliwiec. Siostry przygotowały torty w jesiennej odsłonie. Co powiecie na tort brownie ze śliwkami i kardamonem lub wytrawny tort marchewkowy?
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN chłodne dania na upalne dni. Z powodzeniem mogą one zastąpić tradycyjny ciepły obiad. Proponuje też przepis na prosty w przygotowaniu chleb.
Nie bez powodu zostały okrzyknięte najpiękniejszymi siostrami show-biznesu. Julia i Natalia Pietrucha z pomocą Piotra Kucharskiego podjęły się kulinarnego wyzwania w postaci chłodnika litewskiego, fritatty z kaszą jęczmienną oraz sałatki ryżowej. Czy podołały?
Za sprawą blogerki kulinarnej Justyny Kozłowskiej oraz botwinki, szparagów, włoszczyzny, jabłkek i rabarbaru w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało wiosną. Skorzystajcie z jej przepisów na: różową zupę, czyli botwinkę, szparagowe pęczakotto, burgery z włoszczyzną w bułach domowej roboty i rabarbar zapiekany z jabłkami! Kto z Was ma ochotę na burgery z włoszczyzną?
Kuchnię Dzień Dobry TVN oddaliśmy dziś w ręce Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania, które wzmacniają odporność: banany w mleku kokosowym z musem truskawkowym, risotto z indykiem i młodymi warzywami, komosę ryżową z botwinką i prażonym słonecznikiem oraz ekspresową zupę dla malucha z młodych warzyw i świeżych pomidorów.
Maciej Szaciłło przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN chłodniki.
Spaghetti z zielonymi szparagami i sosem miętowo bazyliowym, sałatka z pełnoziarnistym makaronem, nowalijkami i dresingiem sezamowym, canneloni faszerowane botwiną i ricottą i kokardki z musem rabarbarowym, truskawkami oraz twarogiem - te potrawy przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka Małgorzata Ziółkowska. Jaki makaron lubicie najbardziej: farfalle (kokardki), cannelloni (grube rurki do nadziewania) czy może spaghetti (nitki)?
Siostry Kasia i Karolina Bajon pod okiem szefa kuchni Andrzeja Polana zaprezentowały w kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne zdolności. Przygotowały dla Was przepisy na ziemniaczane krokieciki, faszerowane kalarepki i placki z kurczakiem.
Dłuuuuugie weekendy sprzyjają rodzinnym spotkaniom, podczas których, bardzo często, najlepsze imprezy odbywają się w kuchni. Adam Kozanecki, uczestnik programu „Masterchef”, postanowił takie spotkanie do kuchni Dzień Dobry TVN. Wspólnie z bratem - Tomaszem i siostrą - Martą przygotowali dziś: kotlety wołowe z koperkiem, duszonego królika w winnym cytrynowo-śmietanowym sosie i kompot z rabarbaru z aronią i wanilią. A co zagości dziś na waszym, "majówkowym" stole?
Chipsy, orzeszki, słone paluszki i napoje gazowane. To typowy zestaw kibica. Mateusz Zielonka w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że kibicować można zagryzając pyszne, ale przede wszystkim zdrowe przekąski np chrupiącą cieciorkę czy frytki z buraków w pakorze. Co Wy na to?
Swoje kulinarne zdolności zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Pani Ewelina Jaślan-Klisik, jej mąż i 6-letni Błażej. W Konkursie „Rodzinne gotowanie” może uczestniczyć każda pełnoletnia osoba, która zgłosi się do konkursu i prześle na adres gotowanie@tvn.pl wykonane przez siebie zdjęcie rodziny oraz przepis kulinarny.
Blogerka kulinarna Daria Ładocha zachęca rodziców do tego, by przygotowywali dzieciom potrawy z nowalijek. Ważne jednak, by wybierali tylko te ze sprawdzonego źródła. Jak zachęcić dziecko do jedzenia rzodkiewki, sałaty, botwiny czy ogórków? Daria Ładocha zna kilka dobrych sposobów. Skorzystajcie z jej przepisów na surówkę z ogórka i awokado, ekspresową tartę z rabarbarem, kolorowy chłodnik i kuskus z młodą marchewką i botwiną!