Kabanosy w cieście francuskim to pyszna, szybka a zarazem efektowna przekąska. Warto przyrządzić ją na lunch, kolację lub imprezę.
Kabanosy w cieście francuskim – przepis
W naszym przepisie przyjęliśmy, że jeden kabanos to porcja dla jednej osoby. Wiemy jednak z doświadczenia, że w praktyce warto przygotować ich więcej, gdyż znikają w ekspresowym tempie. Dobrze, że przepis na kabanosy w cieście francuskim jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Aby przygotować 5 porcji, potrzebujemy:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 5 kabanosów,
· 1 jajko,
· świeżo mielony pieprz.
Ciasto francuskie rozwijamy, delikatnie wałkujemy i kroimy na 5 pasków. Na środku każdego z nich układamy po jednej kiełbasce i rolujemy. Gdy ciasto nie będzie chciało się skleić, jego brzegi smarujemy rozkłóconym jajkiem. Kabanosy w cieście francuskim układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie smarujemy je jajkiem i posypujemy pieprzem. Pieczemy przez 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Kabanosy w cieście francuskim dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wierzch naszej przekąski możemy posypać sezamem lub czarnuszką, a także słodką papryką. Można ją również obtoczyć w drobno startym serze i oregano.
Kabanosy w cieście francuskim z dodatkami
Kabanosy w cieście francuskim można urozmaicić pysznymi dodatkami – naszymi faworytami są te z serem i suszonymi pomidorami.
Kabanosy w cieście francuskim z serem – składniki na 5 porcji:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 5 kabanosów,
· 10 plasterków żółtego sera np. cheddar lub gouda,
· jajko.
Ciasto francuskie kroimy na 5 pasów, a kabanosy na pół. Każdą połówkę owijamy plasterkiem żółtego sera oraz paskiem ciasta francuskiego. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ich wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Całość pieczemy 10–15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Podobnie jak klasyczne kabanosy w cieście francuskim , można posypać je nasionami lub przyprawami.
Kabanosy w cieście francuskim z suszonymi pomidorami – składniki na 5 porcji:
· 1 opakowanie ciasta francuskiego,
· 5 kabanosów,
· 5 suszonych pomidorów z oleju,
· ziarna słonecznika,
· opcjonalnie: ser mozzarella.
Suszone pomidory kroimy w cienkie paski, a ciasto francuskie na 5 równych pasów. Każdy z nich posypujemy mozzarellą (jeżeli jej używamy), układamy na nich pokrojone pomidory i kabanosa. Ciasto owijamy wokół kiełbaski i dokładnie sklejamy jego brzegi. Kabanosy w cieście francuskim kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce. Ich wierzch smarujemy olejem z pomidorów i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy około 15–20 minut w 200°C.
Kabanosy w cieście francuskim z sosem – ale jakim?
Kabanosy w cieście francuskim dobrze komponują się wszelkiego rodzaju sosami i dipami. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy garść kulinarnych inspiracji. Poniższe sosy świetnie smakują połączone z kabanosami w cieście, wystarczy ich na około 3–4 porcje.
Sos musztardowy
To jeden z najszybszych sosów. By go przygotować, wystarczy połączyć ze sobą 3 łyżki jogurtu, 1 łyżkę musztardy francuskiej, 1 łyżeczkę musztardy rosyjskiej i doprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Sos musztardowo–miodowy
Aby go przyrządzić, łączymy ze sobą kilka łyżek jogurtu, 3 łyżki musztardy i 3 łyżki miodu, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sos musztardowo–pomidorowy
By go przygotować, blendujemy ze sobą na gładką masę 2 łyżki musztardy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki suszonych pomidorów, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i sok z ½ limetki.
Sos chrzanowy – składniki:
· 200 ml jogurtu naturalnego,
· 4 łyżki chrzanu,
· kilka gałązek koperku,
· łyżeczka soku z cytryny,
· sól i pieprz.
Koperek drobno siekamy. Jogurt dokładnie mieszamy z chrzanem (dobrze sprawdzi się do tego blender lub mikser), a następnie dodajemy koperek, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku.
Sos czosnkowy – składniki:
· 2 łyżki jogurtu naturalnego,
· 2 łyżki majonezu,
· 4 ząbki czosnku,
· sól i pieprz.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Łączymy go ze śmietaną i majonezem. Doprawiamy solą i pierzem. Do sosu można dodać także posiekany szczypiorek, który zaostrzy dodatkowo jego smak i doda mu kolorów.
Dip pomidorowy – składniki:
· 2 pomidory,
· 2 małe ząbki czosnku,
· 2 gałązki świeżego majeranku,
· sól morska,
· pieprz,
· szczypta cukru,
· papryka w proszku.
Pomidory lekko nacinamy na dole na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Po minucie możemy je obrać ze skórki. Kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Opcjonalnie można użyć łyżki oliwy z oliwek do ich podsmażenia. Czosnek rozgniatamy nożem i dodajemy na patelnię. Całość przyprawiamy i dusimy około kwadransa. Gdy sos się zredukuje, dodajemy majeranek.
Zobacz film: Sandacz z pieczarkami w cieście francuskim.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto