Poniżej znajdziesz wyselekcjonowane przepisy na makaron spaghetti z aromatycznymi sosami.
Jak zrobić dobre spaghetti?
Kluczem do spaghetti jest oczywiście odpowiednie przygotowanie makaronu. Optymalna porcja na jedną osobę to 100 g suchego produktu. Powinien być on odpowiednio ugotowany – najlepiej al dente i w wysokim garnku. Jeśli takowego nie posiadasz, możesz zrobić to w zwykłym, pamiętaj jednak, żeby pod żadnym pozorem nie łamać nitek. Pod wpływem gotowania makaron sam będzie chował się pod powierzchnię wody i ugotuje się równomiernie. Do wody nie dodajemy oliwy ani oleju, dzięki czemu sos do spaghetti będzie się równomiernie do nich przyklejał.
Ciekawym pomysłem jest także zrobienie spaghetti z cukinii , które zastąpi zwykły makaron. Warzywo wystarczy przepuścić przez tarkę spiralną lub obrać specjalną tarką julienne. Cukinii przygotowanej w ten sposób nie gotujemy osobno, tylko dusimy w sosie około 3 minuty.
Sosy do spaghetti – przepisy
We wszystkich przepisach podane są składniki na 4 porcje .
Spaghetti Napoli
Składniki:
· 600 g pomidorów z puszki,
· ½ czerwonej cebuli,
· 2 ząbki czosnku,
· 5 łyżek oliwy,
· przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, sól, pieprz.
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy, podsmażamy na oliwie z oliwek. Na patelnię dodajemy pomidory i dusimy około pół godziny. Całość przyprawiamy, mieszamy z makaronem i podajemy posypane parmezanem.
Pasta ta oryginalnie jest daniem wegetariańskim, ale można również serwować to spaghetti z mięsem mielonym . Taki sos pomidorowy do spaghetti jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, ze względu na dużą ilość potasu i witaminy C.
Spaghetti z tuńczykiem
Składniki:
· 4 łyżki oliwy,
· cebula,
· 300 g krojonych pomidorów z puszki,
· świeże oregano lub bazylia,
· puszka tuńczyka w oliwie,
· sól, pieprz, cukier,
· parmezan,
· opcjonalnie: fileciki anchois w oleju, kapary.
Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy fileciki anchois lub kapary, jeżeli wykorzystujemy je w przepisie, i całość chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy około 5–7 minut, by zredukować sos. Dodajemy świeże zioła i tuńczyka bez zalewy. Sos mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy z parmezanem.
Składniki:
· paczka szpinaku mrożonego lub świeżego,
· masło do smażenia,
· 5 ząbków czosnku,
· opakowanie sera feta,
· 100 ml śmietany 18%,
· pieprz,
· sól,
· parmezan.
Na maśle smażymy szpinak. Gdy lekko odparuje, dorzucamy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pieprz i odrobinę soli do smaku. Pokrojoną w kostkę fetę dorzucamy do szpinakowej masy i smażymy razem kilka minut. Na koniec dolewamy śmietanę. Makaron mieszamy z sosem i posypujemy tartym parmezanem.
Ten przepis na spaghetti ze szpinakiem można zmodyfikować, dodając do sosu podsmażone pieczarki lub kurczaka.
Spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym
Składniki:
· 500 g filetu z piersi kurczaka,
· 2 łyżki oleju.
Marynata:
· 2 łyżeczki świeżego tymianku,
· 2 łyżeczki świeżego rozmarynu,
· sok z ½ cytryny,
· skórka otarta z 1 cytryny,
· świeżo mielonego pieprz,
· gruboziarnista sól,
· oliwa.
Sos:
· 6 dużych ząbków czosnku,
· 100 g masła,
· 2 łyżki oliwy,
· 2 łyżki mąki pszennej,
· 2 i ½ szklanki bulionu drobiowego,
· 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
· sól, pieprz.
Dodatkowo:
· 2 garście pomidorków koktajlowych,
· 3–4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki,
· odrobina startego parmezanu.
Składniki na marynatę mieszamy w dużej misce. Piersi z kurczaka moczymy w niej kilka godzin, a następnie kroimy w kostkę i smażymy. Aby przyrządzić sos, ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na oliwie z masłem. Dodajmy mąkę i smażymy przez minutę. Wlewamy bulion i gotujemy, aż sos się zredukuje. Dodajemy posiekaną bazylię i przyprawy do smaku. Kurczaka i makaron mieszamy z sosem, całość podgrzewamy razem przez 30 sekund. Podajemy z pomidorami koktajlowymi, parmezanem i natką pietruszki.
Spaghetti z krewetkami
Składniki:
· 500 g krewetek,
· 200 ml białego wytrawnego wina,
· 4 ząbki czosnku,
· 7 łyżek masła,
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
· sól, pieprz.
Czosnek drobno siekamy, podsmażamy przez 2 minuty na maśle, następnie dodajemy krewetki. Całość smażymy 3 minuty i dolewamy wino. Krewetki dusimy w płynie. Gdy będą miękkie, a część wina odparuje, dodajemy na patelnię makaron. Dobre i bardzo szybkie spaghetti gotowe. Podajemy z natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Jak widzisz na podstawie powyższych przepisów, na pytanie jak zrobić spaghetti odpowiedź jest prosta. Trudno jednak stwierdzić, która pasta to najlepsze spaghetti świata. Werdykt pozostawiamy Tobie.
Inne pomysły na domowe spaghetti
Spaghetti można przygotować na wiele sposobów. Nie zapominajmy również o takich przepysznych propozycjach jak:
· spaghetti po bolońsku ,
· spaghetti z pieczarkami ,
· spaghetti z łososiem ,
· spaghetti z klopsikami ,
· spaghetti z pesto ,
· spaghetti ze szparagami ,
· spaghetti z cukinią ,
· dietetyczne spaghetti z warzywami.
Rodzaje sosów do spaghetti to niekończąca się lista, a co za tym idzie: pyszny, domowy sos do spaghetti można łatwo zrobić z aktualnej zawartości Twojej lodówki.
Zobacz film: Jak zrobić prawdziwy włoski makaron w domu?
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF