Spaghetti ze szpinakiem jest daniem bardzo popularnym w Polsce, natomiast we Włoszech na stołach dużo częściej pojawia się typowe spaghetti z sosem pomidorowym lub bolońskim. Podpowiadamy, jak przygotować makaron ze szpinakiem i o jakie składniki można wzbogacić przepis?
Przepis na spaghetti ze szpinakiem
Makaron spaghetti ze szpinakiem jest prosty do przygotowania. Danie można zrobić w 15 minut bez zbędnego trudu. Na początku należy jednak zdecydować, czy użyjemy gotowego makaronu, czy też samodzielnie go przygotujemy. Domowy makaron jest pyszny jednak wymaga trochę czasu i wysiłku. W niektórych sklepach możemy także znaleźć makaron szpinakowy, który ma zielony kolor. Zamiast spaghetti możemy wybrać penne, tagliatelle lub inny typ makaronu. Wszystko zależy od naszej inwencji i czasu, który mamy na przygotowanie dania. W zależności od pory roku możemy także wybrać szpinak mrożony lub świeży , najlepiej typu baby . Liście szpinaku są bardzo zdrowe i zdaniem niektórych badaczy mają działanie antynowotworowe, a także chronią przed miażdżycą.
Składniki potrzebne do przygotowania spaghetti ze szpinakiem dla dwóch osób:
· 500 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
· 4 ząbki czosnku,
· 2 cebule,
· 500 g makaronu,
· parmezan do posypania potrawy,
· olej lub oliwa z oliwek (2–3 łyżki).
Sos do spaghetti ze szpinakiem – składniki
Do przygotowania sosu do makaronu ze szpinakiem dla dwóch osób potrzebujemy:
· około 200 ml śmietany 18%,
· 200 g kremowego serka topionego lub sera typu lazur albo gouda,
· szczypty soli i pieprzu,
· innych przyprawy w zależności od upodobań (na przykład słodka papryka, bazylia itp.).
Do sosu możemy także wybrać inny ser, na przykład fetę lub mascarpone, albo połączyć kilka serów razem i stworzyć danie dla smakoszy. Jeśli chcemy, aby sos był mniej kaloryczny, możemy zastąpić śmietanę jogurtem i dodać ser biały lub typu light .
Przygotowanie spaghetti ze szpinakiem – krok po kroku
Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron, a następnie gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jeżeli zależy nam na tym, aby makaron był al dente , powinniśmy skrócić czas z opakowania o około dwie minuty. Cebulę obieramy i kroimy, a na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i wrzucamy tam czosnek. Po pewnym czasie dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu od razu ze składnikami na patelni. Wlewamy śmietanę, dodajemy serek i przyprawy. Następnie dorzucamy szpinak i czekamy, aż puści sok. Odcedzamy makaron i dodajemy go na patelnię. Pamiętajmy, aby nie przelewać makaronu wodą. Wszystko dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze po porcji i posypujemy startym parmezanem. Spaghetti ze szpinakiem i sosem gotowe!
Inne wersje spaghetti ze szpinakiem
Nasz przepis możemy wzbogacić o dodatkowe składniki, w zależności od upodobań smakowych. Najpopularniejsze wersje makaronu ze szpinakiem i dodatkami to:
· spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem : dodanie mięsa zdecydowanie zmienia smak dania i sprawia, że jest bardziej sycące; kurczaka możemy podsmażyć razem z cebulą i dalej postępować tak samo, jak w wyżej opisanym przepisie,
· spaghetti ze szpinakiem i fetą : zamiast serka topionego lub goudy możemy dodać ser feta, który nada naszemu daniu greckiego charakteru,
· spaghetti ze szpinakiem i serem : zdecydowanie możemy trochę zaszaleć i dodać więcej niż jeden rodzaj sera, tworząc bardzo kremowe danie; pysznym połączeniem jest ser pleśniowy, ser mozzarella, ser gouda i serek mascarpone,
· spaghetti ze szpinakiem i pomidorami : połączenie pomidorów i szpinaku nie wszystkim odpowiada, jednak w lecie, gdy możemy dostać pyszne i świeże pomidory, warto wykorzystać je jako dodatek; w innych porach roku możemy zrobić spaghetti ze szpinakiem i suszonymi pomidorami ,
· spaghetti ze szpinakiem i łososiem : to wspaniałe połączenie na obiad dla wegetarian lub dla osób, które lubią nietypowe, kreatywne kompozycje smakowe; możemy zdecydować się na łososia w formie filetu lub na plastry tej ryby z opakowania. W każdym przypadku dodajemy łososia na patelnię do cebuli, szpinaku i czosnku, a następnie czekamy, aż ryba rozpadnie się na mniejsze kawałki.
Makaron spaghetti ze szpinakiem to pyszne i zdrowe danie, które nadaje się na różne okazje. W zależności od preferencji domowników lub gości możemy dodać inne składniki i stworzyć niebiański smak na talerzu.
Zobacz film: Sycące spaghetti bolognese - wersja wege
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto