Falafele to potrawa wegańska rodem z krajów arabskich. W wielu miastach wschodu falafele sprzedawane są na ulicach jako przekąski. Chcesz przyrządzić falafele w swojej kuchni? Poznaj przepis na falafel!
Co to jest falafel?
Zanim przejdziemy do przepisu na falafel , warto coś o nim wiedzieć. Nie jest to bowiem danie bardzo znane w naszej kuchni. Owszem, słyszy się o nim coraz częściej, jednak jeśli już decydujemy się zjeść to danie, wybieramy restaurację lub bar typu kebab – tak, bo falafel pieczony to potrawa, która znajdzie się zarówno w eleganckim miejscu, jak i w arabskiej budce z ulicznym jedzeniem.
Wygląd gotowego falafela może nas zdziwić. Przypomina on bowiem małego kotlecika. Komuś, kto po raz pierwszy je falafela, może się wydać, że jest to mięsna przekąska, jednak falafel jest daniem wegetariańskim - można go zrobić z ciecierzycy, bobu czy soczewicy. Falafele są zatem bardzo zdrowe – no może gdyby nie fakt, że pieczone są na głębokim oleju (ale pamiętajmy, że zwykły olej można zamienić na zdrowszy olej kokosowy).
O pochodzenie tej potrawy spierają się co najmniej dwa kraje: Izrael i Egipt. W obydwu danie to jest bardzo popularne i można spotkać je niemal w każdej restauracji. Popularnością można przyrównać go do naszych polskich pierogów.
Ciekawostka: 12 czerwiec to dzień, w którym na całym świecie obchodzi się święto falafela.
Uważa się, że danie to podawane było w dni postne wśród koptyjskich chrześcijan. Szybko się rozpowszechniło, zyskując swoich zwolenników nie tylko na terytorium Afryki i części Azji, ale również w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Przebywając w krajach arabskich, z łatwością można zauważyć, jak bardzo popularne jest to danie. Oferowane nie tylko w restauracjach i w ulicznych barach, ale również jako dania gotowe w supermarketach.
A teraz, skoro już wiemy co nieco na temat falafeli, przejdźmy do przepisu!
Falafel – przepis oryginalny
Składniki na ok. 30 sztuk:
· 200 gram ciecierzycy,
· 2 ząbki czosnku,
· 1 cebula,
· 3 łyżki posiekanej pietruszki,
· 2 łyżki posiekanej mięty lub kolendry,
· 1 łyżka kminu rzymskiego,
· 1 łyżka mielonej kolendry,
· 1 łyżeczka suszonej mięty,
· pół łyżeczki soli,
· pół łyżeczki pieprzu,
· pół łyżeczki sody,
· 2 duże łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki pszennej,
· 400 ml oleju (do głębokiego smażenia).
Kilka cennych uwag:
· Niektórzy zastanawiają się, czy falafel z ciecierzycy z puszki to dobre rozwiązanie. Pomijając fakt, że znacznie smaczniejsza i zdrowsza jest ciecierzyca surowa, to koniecznie należy wiedzieć, że ciecierzyca z puszki zupełnie nie nadaje się do robienia falafeli. Falafele z gotowanej ciecierzycy po prostu się rozpadają!
· Jeżeli nie masz suszonej mięty – nie przejmuj się. Możesz skorzystać z miętowej herbaty.
· Pracę nad falafelami należy zacząć dzień wcześniej: ciecierzyca musi moczyć się całą noc – jest to konieczne, aby zrobić falafel idealny.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę odcedzamy i płuczemy dopóki kolor wody będzie przejrzysty.
2. W malakserze umieszczamy ciecierzycę (bez wody), a także posiekany czosnek i cebulę, pietruszkę, miętę lub kolendrę, kmin, sól, pieprz, sodę oraz mąkę.
3. Wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania masy gładkiej i lepkiej. Miksujemy dość długo, do ok. 5 minut.
4. Uzyskaną masę przekładamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy taką możliwość, to nawet na całą noc.
5. Następny etap to formowanie kuleczek z przyrządzonej masy. Jeśli ma się wprawę, kuleczki można wykonać bardzo szybko. Można również zakupić specjalne foremki do falafeli.
6. W garnku rozgrzewamy olej. Jeśli jest już odpowiednio gorący, umieszczamy w nim kulki i smażymy ok. 3 minut, aby nabrały błyszczącego koloru.
7. Falafele wyciągamy i odkładamy na ręcznik papierowy, aby mogły oddać zbędny tłuszcz.
Falafele z bobu i soczewicy
Falafele można zrobić również z bobu lub soczewicy. Cały proces ich tworzenia odbywa się dokładnie tak samo, z małymi tylko zmianami:
Wykonując falafele z bobu - gotujemy go przez kilka minut, płuczemy zimną wodą i obieramy. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami.
Wykonując falafele z soczewicy - postępujemy dokładnie tak samo, jak w przypadku ciecierzycy - moczymy przez noc i miksujemy z pozostałymi składnikami.
Sos do falafela – czyli jak je podawać?
Jak podawać tę potrawę? Jaki sos do falafela jest najlepszy? Bardzo dobrze sprawdza się sos tzatziki albo zwykły jogurt zmieszany z sosem harissa. Najlepiej jednak podawać falafele z humusem – to połączenie idealne! Można podać również falafel w tortilli , picie lub wrapie.
Falafel to danie niezwykle smaczne, jednak jego wykonanie – choć proste, zajmuje sporo czasu. Niemniej warto poświęcić kilka chwil, aby skosztować jednej z najbardziej znanych potraw Bliskiego Wschodu!
Zobacz film: Bajaderka z ciecierzycy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF