Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali dania polskiej kuchni z egzotyczną nutą.
Masz zły nastrój, gorszy dzień lub cierpisz na depresję? Dowiedź się, co jeść, by lepiej się poczuć. Do kuchni Dzień Dobry Wakacje zaprosiliśmy ekspertów zdrowego żywienia i autorów książki "Depresja. Jedzenie, które leczy" - Karolinę i Macieja Szaciłło. Skorzystajcie z ich przepisów na: rozgrzewającą wodę ziołową, ciecierzycę w pomidorach, ajurwedyjską czekoladę i sałatę "Ave, Cezar". Smacznego!
Tydzień temu Paweł Płuska poprosił Andrzeja Polana, by w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować tadżin. "Niech mi powie jak to powinno rzeczywiście wyglądać" - zaapelował. Andrzej nie mógł oprzeć się gorącej prośbie kolegi i dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował tadżin na trzy sposoby. Ale to nie koniec miłych niespodzianek w studiu Faktów ;-)
Dziś kuchnia tysiąca zapachów i aromatów. Wanilia, szafran, cynamon, goździki, kmin, kozieradka, kolendra... to tylko niektóre z przypraw, które zagościły w naszej kuchni.
Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na: rosół z gąsek, purée ziemniaczane, królika duszonego, soczewicę z winogronami i purée z dyni oraz ciasto biszkoptowe z jabłkami, kogel-mogel z procentami. Smacznego!
Andrzej Polan i Magdalena Wójcik, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali śledzie na różne sposoby. Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym, śledź z burakami i cytrusami, śledź z burakami i cytrusami oraz śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem. Na który zestaw się skusicie?
Ich głęboki i intensywny aromat działa rozgrzewająco i pomaga urozmaicić nasze tradycyjne menu. Kardamon, anyż, koper włoski, kmin, cynamon i wanilia to przyprawy, po które warto sięgać w kuchni, a jak umiejętnie po nie sięgać pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
W kuchni Dzień Dobry TVN, w roli głównej, występuje dziś Andrzej Polan i czekolada. Kucharz łączy wytrawne i słodkie smaki. Efektem jego pracy są takie potrawy jak: kurczak na chałce z sosem mole, ciasto z cukinią, czekoladą i orzeszkami solonymi czy śliwka w serniku. Smacznego!
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy zwycięzców 8. edycji konkursu Wine & Food Noble Night. Maciej Majewski, szef kuchni Le Victoria Brasserie Moderne i Paweł Chomentowski szef kuchni restauracji Bulaj przygotowali takie specjały jak: grzybowe aioli, bekonowe crumble czy rostbef w stylu gravad lax.
Zobacz, co z kiwi przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN mistrz Joseph "Józek" Seelestso.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Sadowska. Dziennikarka i mama 2-letniego Tytusa dużą wagę przykłada do śniadań. Jak mówi, pierwszy posiłek powinien być pokaźny, bo ma nam dostarczyć energii na cały dzień. Dziś Beata przygotowała takie smakołyki jak: szałwiowy budyń z płatkami czy chlebek bananowy. Aż ślinka cieknie :)
w kuchni Dzień Dobry TVN gotują dwie uczestniczki MasterChef Junior. Nad ich pracą pieczę sprawuje Anna Starmach. Małgosia Kocińska i Marysia Poproch, które odpadły we wczorajszym odcinku programu, w naszej kuchni przygotowały takie smakołyki jak: deser Tarta Tatin, kotleciki jagnięce z kością, łososia na pierzynce z pora i owocowe kokilki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN królowały produkty superfood. Monika Mrozowska przygotowała z nich: koktajl, roladki z bakłażanem, kotlety z kaszą jaglaną, sałatę z granatem i zupę pomidorową z soczewicą. Pyszności!
Masło sklarowane stosuje się w kuchni od 4000 lat. Metodę jego oczyszczania wynaleziono w Indiach. Oczyszczone masło można bardzo długo przechowywać, nie jełczeje, nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi. Masło sklarowane ma właściwości przeciwwirusowe, jest bogate w witaminy: A, D E, K. Zapraszamy na maślaną kuchnię Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Maciej Szaciłło. Wypróbuj ich przepisów!
Pokażemy kilka prostych sposobów na lekkie i pełnowartościowe śniadanie dla przyszłej mamy. Dlatego wśród przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja Szaciłło znalazł się świeżo wyciskany sok pomarańczowy, który jest bombą witaminową i ma dużo żelaza, są też dwa rodzaje past do kanapek oraz szybka sałatka i kawa z ciasteczkami. Przy okazji nasi goście zdradzili w Dzień Dobry TVN, że za kilka miesięcy powiększy się ich rodzina.
Święta, święta i po świętach! Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN na ratunek wszystkim tym, którzy nie mogli się oprzeć świątecznemu łakomstwu przybyli Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni roślinnej, weganin, amator żywności ekologicznej, miłośnik zwierząt Michał Lachur przygotował trzy dania zawierające superfoods. Na naszym stole pojawiły się: granola z domowym jogurtem probiotycznym, gryczana misa rozmaitości z pesto z czosnku niedźwiedziego i pestek dyni, a także jaglanka z pieczarkami, grzybami shiitake, ciecierzycą i jarmużem.
Aktorka Monika Mrozowska, promotorka diety wegetariańskiej i zdrowego trybu życia, wraz z mężem Maciejem Szaciłło napisała książkę kulinarną „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W Dzień dobry TVN przygotowała wspólnie z kucharzem Grzegorzem Łapanowskim kilka swoich ulubionych, wegetariańskich potraw.
W kuchni Dzień Dobry TVN Monika i Maciej przedstawili dziś przepisy na makarony z pysznymi sosami. Sprawdźcie czy, któraś propozycja trafiła w wasz gust?
Chcemy pokazać, że nawet z kaszy, która jest w okresie jesienno-zimowym niewiarygodnie zdrowa, można przygotować rożne niespotykane w naszej kuchni potrawy - wyjaśnia Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali sushi, risotto, zapiekankę i deser - wszystko z kaszy.
W każdy poniedziałek w kuchni Dzień Dobry TVN gościmy aktorkę Monikę Mrozowską i jej męża Macieja Szaciłło. Nasi kucharze tym razem przygotowali potrawy, które są prawdziwą bombą witaminową.
Niezwykle sympatyczny David Gaboriaud przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przysmaki południowoeuropejskie. Były to: rozgrzewający smoothie z gruszką i cynamonem, sałatka z jarmużem i kalafiorem i pan bagnat (kanapka nicejska). Smacznego!
Dziś Aneta i Janek Kuroniowie zaserwowali nam dania wegańskie i wegetariańskie. Poznajcie ich przepisy na wieniec z nadzieniem szpinakowym, zupę z czerwonego curry i wegańskie naleśniki.
Dziś w naszej kuchni, jak co niedzielę, króluje Robert Sowa. Tym razem pomóc mu zgodził się Bartek Kasprzykowski. Razem przyrządzili dla nas curry z indyka z pieczoną dynią i śledzia w sosie curry z grillowanymi ananasami.
Jak członkowie zespołu poradzili sobie w kuchni Roberta Sowy. Co przygotowali na deser?
Zupa z kukurydzy, lemoniada z pietruszki, sałatka z penne, rozbierana sesja i znajomość sześciu języków! To serwuje nam Michalina Manios, nie tylko w kuchni Dzień Dobry TVN. Zobacz, gdzie jeszcze można ją zobaczyć!
Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!
Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się przekonać jak w kuchni u boku Roberta Sowy poradził sobie Krzysztof "Diablo" Włodarczyk.
Wariacje na temat truskawek zaprezentowała dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, uczestniczka programu "MasterChef". Jedliście kiedyś grillowane truskawki? Smacznego!
Zimą najlepiej sprawdzają się pożywne, rozgrzewające zupy. Dziś w kuchnia Dzień Dobry TVN Joseph „Józek” Seeletso proponuje zupy na 2010 rok: zupę z makaronem, kurczakiem, kokosem i limonką, prostą zupa z groszku oraz zupę z selera i gruszki.