Burrito z mięsem mielonym i fasolą, ryżem lub serem. Przepisy.

Burrito z mięsem mielonym i fasolą, ryżem
Fot. AnjelaGr / Getty Images
Burrito, czyli potrawa pochodząca z Meksyku z kuchni Tex-Mex, w tradycyjnej odsłonie robione jest z mięsa mielonego i fasoli zawiniętych w placek pszennej tortilli. Choć pojawiło się wiele dań inspirowanych tym daniem, czasem warto sięgnąć po klasyczną wersję burrito z mięsem mielonym.

Takie danie jest nie tylko szybkie i proste w przygotowaniu, lecz także niezwykle sycące, dzięki czemu może stanowić ciekawą alternatywę dla zwykłego obiadu. Sprawdź propozycje jego podania i zdecyduj się na przepis na burrito z mięsem mielonym , który najbardziej Ci odpowiada.

Burrito z mięsem mielonym i fasolą - klasyczny przepis na burrito z mięsa mielonego

Klasyczne burrito meksykańskie z mięsem mielonym powinno się przyrządzać właśnie z dodatkiem fasoli.

Składniki:

· puszka czerwonej fasoli,

· 400 g mięsa mielonego, wieprzowego, z kurczaka lub mieszanego,

· 1 cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· czerwona papryka,

· puszka pomidorów,

· łyżka oleju do smażenia,

· łyżeczka słodkiej papryki,

· szczypta sproszkowanej papryczki chili,

· łyżeczka kuminu,

· 5 placków pszennych tortilla,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć je na patelni. Następnie dodać mięso i smażyć jeszcze przez chwilę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę, po czym dodać do mięsa i smażyć do miękkości. Następnie dołożyć pomidory z puszki. Fasolę przełożyć do durszlaka, opłukać i odcedzić. Dodać na rozgrzaną patelnię i podsmażać jeszcze przez chwilę. Doprawić potrawę do smaku. Tak przygotowany farsz nałożyć do placków tortilli i zawinąć. Następnie podsmażyć na patelni gotowe burrito. Przepis z mięsem mielonym można wzbogacić również o odrobinę tartego sera, którym należy posypać farsz przed jego zawinięciem w pszenny placek.

Burrito z mięsem mielonym i ryżem - pyszne i sycące

Przepis na to, jak zrobić burrito z mięsem mielonym i ryżem, można wykorzystać do przygotowania smacznego, sycącego obiadu.

Składniki:

· 4 placki pszenne tortilla,

· 300 g mięsa mielonego,

· puszka czerwonej fasolki,

· pół puszki groszku konserwowego,

· ok. 200 ml sosu pomidorowego,

· łyżeczka oregano,

· szczypta chili,

· czerwona cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· olej do smażenia,

· sól i pieprz,

· torebka ryżu.

Przygotowanie:

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Na patelnię dołożyć mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami. Kukurydzę i fasolę przełożyć do durszlaka, opłukać i odcedzić. Następnie dodać je do mięsa. Na koniec dołożyć ugotowany wcześniej ryż. Całość polać sosem i dalej lekko podgrzewać. Gotowy farsz nakładać na placki pszenne i dokładnie zawijać. Odrobinę podsmażyć lub zgrillować. Burrito z mięsem mielonym i ryżem gotowe!

Burrito z mięsem mielonym i serem

W przypadku tego burrito z mięsem mielonym przepis może doskonale sprawdzić się zarówno jako propozycja przygotowania obiadu, jak i przekąski dla znajomych.

Składniki:

· 400 g mięsa mielonego,

· ok. 150 g tartego sera,

· 100 ml sosu pomidorowego,

· czerwona papryka,

· sól i pieprz,

· pół puszki czerwonej fasolki,

· 4 placki pszenne tortilla,

· dwa ząbki czosnku,

· mała cebula,

· odrobina oleju do smażenia,

· 2 łyżki ziół prowansalskich.

Przygotowanie:

Cebulkę zeszklić na oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dokładnie wymieszać i podsmażyć z cebulą. Fasolę przełożyć na sitko, opłukać i odcedzić. Czerwoną paprykę umyć i pokroić na małe kawałki, po czym dodać do mięsa na patelni i smażyć do miękkości. Dodać sos pomidorowy i fasolkę. Następnie nałożyć farsz na placki tortilli, posypać serem i włożyć na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Takie burrito z mięsem mielonym zapiekane w piekarniku jest niezwykle proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie!

Burrito - przepis z mięsem mielonym i warzywami

Przepis na burrito z mięsa mielonego można wzbogacić również o kolorową mieszankę warzyw.

Składniki:

· 400 g mięsa mielonego,

· pół puszki kukurydzy,

· pół puszki czerwonej fasolki,

· pół puszki groszku konserwowego,

· po połowie żółtej, zielonej i czerwonej papryki,

· 200 ml sosu pomidorowego,

· czerwona cebula,

· szczypta chili,

· pieprz i sól do smaku,

· 6 placków pszennych tortilla,

· odrobina oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju. Fasolę, groszek i kukurydzę opłukać w durszlaku i odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię dodać mięso i podsmażyć. Następnie dodać paprykę i smażyć do miękkości. Potem dorzucić groszek, kukurydzę i fasolkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Wlać sos pomidorowy i smażyć do lekkiej redukcji. Farsz nałożyć na placki tortilli i zawinąć. Całość lekko zapiec lub podsmażyć. Burrito z mielonym mięsem nie tylko świetnie smakuje, lecz także doskonale prezentuje się na talerzu.

W przypadku burrito przepis z mięsa mielonego to klasyczna propozycja, jednak warto urozmaicić ją o ulubione dodatki. Warzywa, ryż lub ser doskonale się do tego nadają. Znajdź swoje ulubione burrito w przepisach z mielonym mięsem i zaskocz swoją rodzinę i znajomych.

Zobacz film:Tortilla prosto z Kolumbii. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości