Do nieco innych potraw może pasować np. ciasto na tortillę kukurydziane, a do innych pszenne. Dlatego właśnie warto poznać kilka różnych przepisów na te placki. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na tortillę i wypróbuj receptury w swojej kuchni!
Tortilla - ciasto. Do czego się je stosuje?
Ciasto tortilla to doskonały dodatek do różnych potraw. Istnieje jednak kilka popularnych dań, które nie obejdą się bez tych pysznych placków. Należą do nich:
· quesadilla - z mięsem lub warzywami. Niezbędne będą tu żółty ser, z którym zapieka się potrawę oraz kukurydziana tortilla;
· enchiladas - nazwa pochodzi od słowa “enchilar”, czyli “dodać papryczkę chilli”. Przygotowuje się ją z tortillą kukurydzianą, którą należy podgrzać, by stała się bardziej miękka;
· taco - niewielka przystawka z kukurydzianą tortillą. Tradycyjnie podawana z wołowiną, pomidorami, czosnkiem, cebulą i przyprawami;
· burrito - potrawa kuchni Tex-Mex z cienkiej, pszennej tortilli, mielonego mięsa, fasoli i ryżu;
· nachos - rodzaj chipsów podawanych z dipem, zwykle serowym, salsa lub guacamole. Można przyrządzić je samemu z podpieczonej tortilli pszennej, kukurydzianej lub mieszanej.
Przed przygotowaniem w domu tortilli, przepis na ciasto należy zatem dobrać według dania, do którego chcemy go użyć. Z przepisu na ciasto do tortilli kukurydzianej otrzymamy dość sztywne placki, natomiast pszenną możemy wykorzystać np. do zawijania farszu, ponieważ jest znacznie bardziej miękka i elastyczna.
Tortilla - ciasto z mąki kukurydzianej
Z tego przepisu na tortillę ciasto można wykorzystać np. do taco czy quesadilli oraz innych dań, w których placek nie powinien być zbyt miękki. Dla tortilli kukurydzianej przepis na ciasto, na ok. 6 placków, wymaga:
· 300 g mąki kukurydzianej ugotowanej,
· 380 ml gorącej wody,
· pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Mąkę i sól wymieszać w misce. Powoli wlewać gorącą wodę, cały czas mieszając. Gdy ciasto do tortilli zacznie się kleić, ugniatać rękoma do uzyskania gładkiej masy. Powinna być wilgotna, dlatego w razie potrzeby należy dolać więcej wody. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić ciasto na 30-40 minut. Potem wyrabiać masę jeszcze przez chwilę i podzielić ją na kawałki. Można odrobinę podsypać ciasto mąką. Następnie rozpłaszczać je, najlepiej z użyciem grubszego papieru lub folii. Potem kłaść na patelni na ok. 30 sekund. Następnie obrócić i pozostawić nawet na minutę. Tortilla powinna nieco napuchnąć. Można obrócić ją jeszcze do 2 razy. Z tego przepisu na tortillę ciasto powinno wyjść nieco sztywne. To również dobry sposób na tortillę bezglutenową, ciasto z przepisu powyżej będzie zatem odpowiednie nawet dla alergików.
Przepis na ciasto tortilla do kebaba - jak zrobić ciasto tortillę do zawijania?
Potrzebujesz bardziej miękkiej tortilli? Ciasto z tego przepisu jest doskonałe do burrito czy kebabów. Przepis na ciasto na tortillę zawiera następujące składniki:
· 500 g mąki pszennej,
· 500 g mąki kukurydzianej,
· łyżeczka soli,
· 4 łyżki oleju,
· gorąca woda - ok. 1-1,5 szklanki.
Przygotowanie:
Mąkę i sól wymieszać w misce. Dodać olej i powoli wlewać wodę. Cały czas wyrabiać. Ciasto powinno być miękkie i wilgotne i właśnie według tej obserwacji należy dozować wodę. Masę podzielić na kilka kawałków i starannie rozwałkować. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i usmażyć ciasto na tortillę. Przepis zakłada nawet kilkukrotne podsmażenie jej z obu stron.
W przypadku tej pysznej, domowej tortilli ciasto należy przechowywać w zamkniętym pojemniku. Ten prosty przepis na ciasto tortillę pozwoli nam uzyskać ok. 10-15 placków.
Ciasto na tortillę z mąki pszennej - jak zrobić ciasto do tortilli pszennej?
Przy tej tortilli przepis na ciasto jest bardzo prosty, a efektem są wyjątkowo miękkie placki. Dla pszennej tortilli domowej ciasto zrobimy z:
· 250 g mąki pszennej,
· 30 g masła,
· 35 g smalcu,
· pół szklanki ciepłej wody,
· pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Mąkę i sól wymieszać w misce. Dodać smalec i masło, po czym zagnieść. Powoli dolewać wodę i ciągle zagniatać. Masa powinna być zwarta i lekko wilgotna. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Podzielić na części i rozwałkować po czym usmażyć ciasto tortilla. Przepis pozwoli uzyskać kilkanaście placków.
Ciasto na tortille dietetyczne - jak się robi ciasto na tortillę fit?
Jak zrobić ciasto na tortillę w domu , by nie zawierało wielu kalorii? Na pewno lepiej postawić na przepis na ciasto do tortilli bez smalcu. Można też skorzystać z przepisu na ciasto miękkie do tortilli, ale zamiast mieszanki użyć mąki pszennej pełnoziarnistej. Przepis na ciasto na tortillę można też wzbogacić o łyżeczkę proszku do pieczenia, by placki lepiej wyrosły. Inna możliwość to usmażenie sztywnej tortilli kukurydzianej, ma to jednak sens jedynie w przypadku niektórych dań.
Wiesz już więcej o cieście tortilla - jak zrobić, np. według przepisu podstawowego oraz to, że przy użyciu odpowiednich składników można uzyskać tortillę ciasto naleśnikowe lub sztywne. Znajdź swój ulubiony sposób na ciasto na placki tortilla i zachwyć rodzinę i znajomych!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN