W sklepach można kupić składniki na właściwie każde pierogi, jakie tylko wymyślimy, można też kupić gotowe pierogi z różnorodnymi farszami. Natomiast w kwestii naleśników najczęściej opieramy się na tej najprostszej wersji, czyli naleśniku z dodatkiem dżemu. W ostatnich latach potrawa ta została zepchnięta nieco w cień przez modę na amerykańskie pancakes, najczęściej podawane z syropem klonowym, masłem orzechowym czy czekoladowymi dodatkami. Ale kuchnia świata zawiera wiele ciekawych przepisów na naleśniki, również w wersji wytrawnej. Przykładem mogą być rosyjskie naleśniki z farszem doskonale znanym z pierogów ruskich. Przepis na naleśniki po rosyjsku nie jest skomplikowany, a samo przygotowanie tego dania jest dużo mniej pracochłonne niż ulepienie pierogów ruskich. To też dobry pomysł na zużycie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu czy przemycenie do swojej diety zdrowego twarogu. Jako urozmaicenie można użyć twarogu wędzonego oraz podać naleśniki z dodatkiem warzyw czy boczku.
Rosyjski naleśnik z wędzonym twarogiem
Podstawową wersję farszu do naleśników rosyjskich robi się z sera białego, jednak pysznym urozmaiceniem tego przepisu jest użycie wędzonego twarogu. Można znaleźć go w niemalże każdym sklepie. Jako dodatek podać można przesmażoną kapustę włoską. Do przygotowania dodatku do naleśników po rosyjsku z wędzonym twarogiem potrzebne będzie:
· pół małej główki kapusty włoskiej,
· 100 ml śmietany 18%,
· przyprawa do bigosu.
Do przygotowania ciasta na naleśniki potrzeba:
· 125 ml bulionu grzybowego,
· pół szklanki mleka,
· 1 szklanka mąki pszennej,
· 2 jajka,
· olej rzepakowy.
Do sporządzenia farszu do naleśników należy zaopatrzyć się w:
· 200 g ugotowanych ziemniaków,
· 400 g wędzonego twarogu,
· cebulkę,
· olej rzepakowy,
· sól, pieprz, koperek suszony.
Z podanych składników powstaną naleśniki po rosyjsku dla 2-3 osób.
Aby przygotować ciasto do rosyjskich, należy zmieszać bulion grzybowy z zimnym mlekiem, następnie do płynu należy wsypać mąkę i zmieszać wszystko. Do całości dodać jajka i dokładnie wymieszać, żeby ciasto miało gęstą konsystencję. Jeśli jest za rzadkie, można je zagęścić, dosypując mąkę. Na patelni o średnicy około 27 cm smażymy naleśniki.
Do wykonania farszu potrzebne będą przeciśnięte przez praskę (maszynkę do mielenia) ziemniaki. Łączymy je z pokruszonym twarogiem wędzonym, dodajemy usmażoną cebulkę i doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem suszonym. Farsz kładziemy na usmażone naleśniki. Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na kilka części. Tak przygotowane smażymy jeszcze raz na niewielkiej ilości tłuszczu. W międzyczasie szatkujemy kapustę włoską i podsmażamy ją na patelni, można doprawić przyprawą do bigosu. Danie podajemy, kładąc łyżkę śmietany, porcję kapusty, a na kapuście kawałki naleśników.
Naleśnik po rosyjsku z okrasą
Przepis na naleśniki po rosyjsku , który najbardziej przypomina pierogi ruskie, ale wymaga mniejszego nakładu pracy, to przepis na naleśniki z farszem z twarogu i ziemniaków z okrasą z boczku i cebulki. Do przygotowania tego przepisu potrzebne będzie:
· 600 ml mleka,
· kilka łyżek mąki,
· łyżeczka proszku do pieczenia,
· jajko,
· olej do smażenia, sól.
Do sporządzenia farszu potrzebujemy:
· 500 g ziemniaków,
· 160 g białego sera,
· 1 cebula,
· 4 łyżki oleju rzepakowego,
· sól i pieprz.
Do przygotowania omasty do naleśników potrzebne są:
· 500 g boczku surowego,
· 2 cebule,
· 50 ml oleju rzepakowego,
· sól i pieprz.
Z podanych składników powstaną naleśniki rosyjskie dla dwóch osób.
Przygotowanie należy rozpocząć od usmażenia naleśników. W tym celu trzeba zmieszać mleko, mąkę, proszek do pieczenia, jajko i dodać sól, po czym smażyć naleśniki po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Następnie należy przygotować farsz do naleśników - ugotowane ziemniaki razem z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mielenia. Następnie poszatkować i zeszklić cebulę, i dodać do farszu. Masę należy dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć na naleśniki i zawijać. Można podać je z omastą. Najpierw trzeba posiekać cebulę i podsmażyć razem z boczkiem na patelni, dodając sól i pieprz. Naleśniki z omastą trzeba ułożyć w brytfance i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni przez 25 minut.
Zobacz film: Ogniem i Nożem - pojedynek na ruskie pierogi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Cultura RF