Dania z tortilli są bardzo popularne na całym świecie. Tortilla wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Południowoamerykańskie i meksykańskie tortille przygotowuje się z wysuszonej papki z ziaren kukurydzy. Stanowi ona podstawę potraw takich jak tacos, quesadilla, enchiladas i wielu innych. Nie kojarzą nam się one z dietą i zdrowym żywieniem, ale tortilla dietetyczna to nie mit!
Dietetyczna tortilla – przepis
Dietetyczna tortilla to przede wszystkim dobór odpowiednich, jak najmniej kalorycznych składników. Powinny dominować w niej warzywa, takie jak ogórek, pomidor, sałata. Mięso, najlepiej pieczone, lub smażone bez panierki ( panierka pochłania znaczną ilość tłuszczu , przez co potrawa staje się bardziej kaloryczna), ma być jedynie dodatkiem. Jeśli chcemy otrzymać dietetyczne tortille, warto również wybierać chude mięso np. drób.
Podstawą w przygotowaniu każdej tortilli jest placek, w wersji oryginalnej przyrządzany z kukurydzy. Obecnie najczęściej możemy spotkać tortillę wyprodukowaną z mąki pszennej. Dietetyczna tortilla to nie tylko zdrowe dodatki. Warto zadbać o to, by ciasto również było jak najzdrowsze . Zmieniając samą mąkę, możemy zaoszczędzić sporo kalorii. W tym celu warto skorzystać z mąki pełnoziarnistej (najlepiej żytniej lub orkiszowej). Zawiera ona mniej skrobi i, co równie istotne, dostarcza więcej błonnika, dzięki któremu osiągamy uczucie sytości po posiłku.
Aby przygotować tortille dietetyczne , będzie nam potrzebne:
· 250 g mąki,
· 125–150 ml wody,
· 5 łyżek oleju,
· szczypta soli.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy, aż ciasto nabierze sprężystości. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i na kilkanaście minut odstawiamy. Następnie ciasto formujemy w kuleczki i rozwałkowujemy. Przygotowane placki pieczemy w piekarniku po 20 sekund z każdej strony. W ten sposób mamy przygotowane ciasto na tortille dietetyczne.
Przepis na dietetyczną tortillę
Skoro mamy już ciasto, czas zastanowić się, na jaką tortillę mamy ochotę. Do wyboru jest dietetyczna tortilla z kurczakiem , z warzywami lub połączenie obu wersji, czyli dietetyczna tortilla z kurczakiem i warzywami .
Dietetyczna tortilla z kurczakiem – przepis
Tortilla dietetyczna z kurczakiem to dobry pomysł na obiad lub kolację. Jak ją przygotować?
Potrzebne składniki:
· tortilla,
· pierś z kurczaka,
· przyprawa gyros,
· czerwona cebula,
· pomidor,
· ogórek,
· sałata.
Do przygotowania sosu potrzebne będą:
· ketchup,
· majonez.
Przygotowanie:
1. Pokrojoną i posypaną przyprawą gyros pierś z kurczaka podsmażamy na patelni.
2. Mieszamy ketchup z majonezem i uzyskanym sosem smarujemy tortillę.
3. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Jedynie cebulę kroimy w cienkie piórka, a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Następnie kładziemy je, razem z mięsem, na tortillę i ją zawijamy.
4. Tak przygotowaną tortillę warto owinąć folią aluminiową i wstawić na ok. 5 minut do piekarnika.
W ten sam sposób możemy przygotować tortillę z samymi warzywami, wymieniając kurczaka na dodatkową porcję warzyw (np. kukurydzę).
Sos do tortilli – dietetyczny
Największym problemem w przygotowaniu dietetycznej tortilli pozostaje sos. Jak go bowiem przyrządzić, żeby był mniej kaloryczny? Dietetyczny sos do tortilli możemy otrzymać łącząc ketchup z jogurtem naturalnym . Jest to modyfikacja sosu ketchupowo-majonezowego. Jogurt jest aż dziesięciokrotnie mniej kaloryczny niż majonez i dostarcza zaledwie 60 kcal w 100 gramach. Sos możemy doprawić pieprzem oraz dodać do niego kilka ząbków czosnku.
Tortilla a dieta
Dieta odchudzająca to nie wyrok i będąc na niej możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na drobne przyjemności. Do takich zaliczamy tortille dietetyczne, które - odpowiednio przygotowane - nie wpłyną w znaczny sposób na naszą dietę.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN