W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Dębicka, ekspert MSC Polska powiedziała nam dlaczego ważnym jest, aby kupować ryby pochodzące z certyfikowanych połowów. Jak rozpoznać je w sklepie? Dlaczego dziki łosoś nie jest łososiowy? Wypróbujcie przepisy Darii Ładochy na: zupę rybną, sałatkę z komosą i wędzoną makrelą oraz dorsza w sosie z pomidorków.
Mikołaj Rey spotkał się z rodowitym Koreańczykiem Angelem Kimem, który opowiedział mu o kulturze i kuchni swojego kraju. Skąd wzięło się jego mało koreańskie imię? I co razem ugotowali? A co z kuchni koreańskiej do kuchni Dzień Dobry TVN przyniósł Mikołaj Rey? Wypróbujcie jego proste, acz egzotyczne przepisy na: smażonego kurczaka z ananasem i papryką, czekoladowe Mojito, mango lassi i mus z awokado i limonki z nutą tabasco.
W kuchni Dzień Dobry TVN Barbara Ritz przygotowała pyszne zupy: krem z pomidorów z mini mozzarellą i świeżą bazylią, krem z zielonego groszku ze świeżą miętą oraz tajską zupę z mleka kokosowego z krewetkami i łososiem.
Najbardziej energetyczna wśród blogerek, która zaraża pozytywną energią - Daria Ładocha i jej energetyczna kuchnia dla dzieci. Zobaczcie, czym powinniście karmić dzieci, by były zdrowe i miały siłę trenować. Skorzystajcie z przepisów Darii na: pastę ze słonecznika z jabłkami, tosty francuskie z musem pomiorowym, kokosowe risotto z pieczarkami oraz polędwicę z dorsza z ziołowym pesto i pieczonymi ziemnikami.
Gdy za oknem śnieg i mróz, trzeba dobrze zjeść, by rozgrzać organizm. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph "Józek" Seeletso proponuje rozgrzewającą cielęcinę zapiekaną pod ziemniakami, Bobotie - przysmak z Afryki Południowej, a na deser - niezawodną czekoladę na gorąco z mlekiem kokosowym.
Andrzej Polan nie ustaje w swoich staraniach by osłodzić nam wakacje. Dziś przedstawił nam wariacje na temat budyniu: babeczki z borówkami i kokosowym kremem budyniowym, kokosowy krem budyniowy, sękacze z cytrynowym kremem budyniowym, a także przepyszny wianek ptysiowy z mango i kremem budyniowym
Magdalena Mentel zakwalifikowała się do finału konkursu Kulinarny Blog Roku 2013. Konkurentów pokonała zapiekaną owsianką jogurtowo-truskawkową. Zobaczcie co, poza swoim popisowym daniem, przygotowała, wspólnie z Anią Starmach, w naszej kuchni!
Charles Daigneault, prowadzący program „Domówka” w TTV, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: polędwiczki wieprzowe w sosie z musztardy Dijon, fettuccine z szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem oraz ciasto czekoladowo-migdałowe. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: ciasto z gruszkami, zapiekankę z kurczakiem i gruszkami oraz pączki ziemniaczane z gruszkami, żurawiną i twarogiem. Smacznego!
W kuchni Dzień dobry Wakacje w roli głównej ryba! Bez niej w wakacje ani rusz :) Nasz dzisiejszy gość -Sebastian Olma przygotował same pyszności. Co powiecie na grillowanego łososia w liściach bananowca, krewetki z bananem i morelą czy burgera z pstrągiem?
Z okazji Dnia Świętego Patryka Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przyrządzili potrawy nawiązujące do tradycji irlandzkiego święta, które obchodzone jest 17 marca.
Dziś na naszych talerzach zagościł Daleki Wschód. Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło proponują kuchnię orientalną z polskim akcentem.
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś David Gaboriaud. A że już za kilka dni Święta kucharz przygotował śledzie, ale w nowoczesnej odsłonie. Co powiecie na śledzie w tempurze i sosie curry, czy śledzie z musem chrzanowym? Brzmi naprawdę dobrze!
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupy, które są idealne na okres przesilenia wiosennego. Na stole pojawiły się: zupa cebulowa, krupnik i krem z buraków. Piotr pokazał również, jak przygotować wywar warzywny i wywar drobiowy.
Po zimie warto oczyścić organizm z toksyn. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia odpowiedziała na to pytanie jedzeniem. Przygotowała sałatę z cukinią i sosem Azja Express, buraki z zielona fantazją, trufelki daktylowe, naturalny koktajl niczym napój energetyczny oraz zapiekane jajko w awokado.
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jose Perez i Gonzalo de Salas Smith. Panowie przygotowali hiszpańskie tapas. Na naszym stole pojawiły się takie przekąski jak: gazpacho, kalmary w sosie własnym, tuńczyk z sałatką z cytrusów, carpaccio z przegrzebków czy ośmiornica. Smacznego!
Inspirując się twórczością zespołu Trebunie-Tutki, Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło przygotowali kilka tradycyjnych potraw kuchni podhalańskiej z akcentami z różnych stron świata. Smacznego!
Monika Mrozowska, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowała potrawy specjalnie, lecz nie wyłącznie, dla kobiet - dania bogate w fitoestrogeny. Najwięcej tych związków organicznych posiada soja. Ale nie tylko. Co jeszcze?
W każdy poniedziałek w naszej kuchni gościmy Monikę Mrozowską-Szaciłło, jej męża Macieja i ich córkę Karolinę. Tym razem rodzinka przygotowała obiad jak u mamy...
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na zdrowej, zielonej roszponce. Co powiecie na krem z roszponki i kurczaka z sosem serowym z roszponką i mango z makiem?
Chcemy przekonać wszystkich niedowiarków, że w kuchni można wyczarować niezwykłe prezenty dla naszych najbliższych. Na ich przygotowanie stracimy pewnie mniej czasu, niż podczas nerwowej gonitwy po centrach handlowych. Z pewnością sprawimy nimi naszej rodzinie i przyjaciołom dużą przyjemność.
Do naszej kuchni zawitało dziś lato za sprawą mistrza Andrzeja Polana. Andrzej przygotował w kuchni Dzień Dobry Wakacje: ogórki zielone z miodem i serem ricotta, chleb kminkowy oraz brzoskwinie, morele i pomidory malinowe z miętą i mozarellą na ciepło. Skusicie się? Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza. Smacznego!
Marcin Prokop: "Ten zapach zaczyna się już roznosić na klatkach schodowych. Już trwa, w całej Polsce, generalna próba bigosu. Już zaczynamy zabawiać się kapustą". W kuchni Dzień Dobry TVN: zwyciężczyni MasterChefa - Dominika Wójciak i ... kapusta kiszona.
Duże dzieci - Dorota Wellman i Marcin Prokop - dostali od kucharza Marcina Molika kulinarny prezent z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. Kucharz przygotował dla nich: naleśniki na bazie mąki z samopszy, karpatkę z truskawkami, pieczonego pomidora z twarożkiem i pieczone szparagi z pesto z natki. A co Marcin Prokop ugotowałby dla swojej pociechy?
Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra, ciasto z persymoną i palonym masłem, tarta tatin z pomarańczą - w naszej kuchni Sonia Bohosiewicz pokazała, ze oprócz aktorstwa ma jeszcze jeden talent, a jest nim gotowanie! Towarzyszył jej Andrzej Polan.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.
Proponujemy cztery przepisy dla osób na diecie bezglutenowej. Wafelki ryżowe z paprykarzem mogą być spożywane przez osoby ze skazą białkową.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje swoje umiejętności kulinarne zaprezentował Tomasz Woźniak. Naszym widzom Tomasz przedstawił kilka propozycji na brunch: ricotta z malinami , indyjski Naan Bread oraz curry ze Sri Lanki. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje dziś Andrzej Polan. Według kucharza - łosoś może być alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego karpia. Co o myślicie o tym, by smażoną rybę zastąpić pieczonym łososiem w cieście francuskim lub sosie grzybowym?
Tym razem Mikołaj Rey udał się w podróż do Wielkopolski. Na jednym z tamtejszych folwarków poznał tradycję związaną ze święconką. Dlaczego gospodynie do wielkanocnego koszyka zawsze wkładają babę drożdżową? Co ona symbolizuje? Czy Mikołaj poradził sobie z drożdżowym ciastem? Czym wielkopolskie baby różnią się od tych tradycyjnych?