Tradycyjna kuchnia polska to mieszanka przeróżnych wpływów: od tatarskich, przez niemieckie, włoskie i francuskie, po żydowskie. Poznaj przepisy tradycyjnej kuchni polskiej na najsmaczniejsze zupy, dania główne i ciasta.
Kolacja to ważny posiłek w diecie każdego dziecka. Powinien być zdrowy, ale również smaczny, tak by dziecko jadło je z chęcią i apetytem. Ważne, by brać pod uwagę to, co dziecko zjadło danego dnia, aby uzupełnić wartości odżywcze oraz ułatwić spokojne zasypianie.
Sieja to ryba niedoceniana we współczesnej kuchni. Zupełnie niesłusznie. Należy bowiem do ryb słodkowodnych, czyli zawierających dużo dobrze przyswajalnego białka. Niestety, zafascynowani rybami morskimi i oceanicznymi zapominamy o lokalnych odmianach. Zamiast siei jemy łososia i halibuta. Zapominamy także o leszczu czy karasiach. Natomiast to właśnie ryby słodkowodne są doskonałym źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Mięso siei zawiera między innymi tak potrzebne nam kwasy omega-3.
Skrzydełka z grilla to przede wszystkim skrzydełka z kurczaka. To niewątpliwie nasze ukochane mięso, skoro rocznie każdy z nas zjada go około 27 kilogramów. Na grillu możemy oczywiście przygotować praktycznie każdą jego część, natomiast to właśnie skrzydełka z grilla lubimy najbardziej.
Śniadanie dla cukrzyka nie musi być nudne. Może być przygotowywane w oparciu o przepisy pozwalające uzyskać pyszne i zdrowe dania. Śniadanie dla cukrzyka z cukrzycą typu 1, typu 2 i dla kobiet w ciąży musi być jednak przemyślane i zawierać określoną ilość węglowodanów.
Śniadanie dla rocznego dziecko przygotowuje się tylko z najlepszych pod względem jakości składników. Zalecane jest stosowanie jedynie ekologicznych produktów. Przepisy na śniadanie dla rocznego dziecka mogą uwzględniać warzywa, owoce, chude mięso, a nawet nabiał i jajka.
Twoje dziecko to śniadaniowy niejadek? Nie potrafisz znaleźć skutecznego sposobu na zachęcenie swojego malucha do zjedzenia śniadania? Każdego ranka głowisz się, co przyrządzić, aby było jednocześnie zdrowe i na tyle smaczne, aby twoje dziecko otrzymało poranną dawkę witamin i energii? Podpowiadamy, jak przygotować śniadanie dla dziecka, aby szybko zniknęło z talerza.
Wielu z nas nie jest przyzwyczajonych do jedzenia słodkich śniadań – albo rano nie mamy ochoty na nic słodkiego, albo po prostu uważamy, że jest to niezdrowe i nie chcemy tak zaczynać swojego dnia. Przekonajmy się, że warto częściej jeść słodkie śniadania!
Nie wyobrażamy sobie dobrego śniadania bez jajek? Często lubimy je łączyć z różnymi składnikami? Sprawdźmy, dlaczego warto jeść jajka na śniadanie i wypróbujmy poniższe pomysły na śniadania z jajek!
Sprawdź, jak przyrządzić czekoladowo-papryczkowy sos mole poblano, prawdziwe meksykańskie burrito, guacamole i niezbędną do wielu dań tortillę. Wypróbuj najlepsze przepisy kuchni meksykańskiej.
W pracy spędzamy większą część dnia, dlatego warto zabrać ze sobą smaczny posiłek, który dostarczy nam energii. Lunch do pracy możemy przygotować dzień wcześniej. Zdrowy lunch do pracy może występować pod postacią zupy lub dania na zimno, np. Sałatki.
Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.
Grzyb zajączek występuje w całej Polsce, zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Zajączek to grzyb jadalny. Grzyby zajączki marynowane są świetnym dodatkiem do potraw mięsnych.
Poza śniadaniem i obiadem bardzo duży wpływ na działanie organizmu ma wszystko to, co się je na kolację. Odpowiedź na pytanie, co jeść wieczorem, zależy od tego, czy pragnie się schudną, lepiej spać, czy zregenerować organizm po treningu. Zawsze warto jednak pamiętać, że kolacja powinna być lekkostrawna.
Ciasto z makiem to idealny bożonarodzeniowy deser. Szybkie ciasto z makiem można zrobić na spodzie biszkoptowym, kruchym, a nawet francuskim. Przepis na ciasto z makiem może uwzględniać również inne składniki, np. owoce, które urozmaicą smak deseru.
Ciasto z owocami da się przygotować zarówno latem, jak i zimą. Kiedy za oknem śnieg i mróz, można upiec szybkie ciasto z owocami mrożonymi. Dobry przepis na ciasto z owocami nie musi być skomplikowany – za upieczenie takiego ciasta może zabrać się nawet osoba pczątkująca.
Ciasto z jabłkami to deser o wielu twarzach – można je wzbogacić o dodatkowe składniki, które sprawią, że będzie jeszcze smaczniejsze. Ciasto z jabłkami i budyniem czy ciasto z jabłkami i galaretką będzie smakowało jeszcze lepiej, jeśli zostanie przygotowane z jabłkami z odmian antonówka lub szara reneta.
Ciasto z truskawkami to wbrew pozorom deser nie tylko na lato. Korzystając z mrożonych owoców, można zrobić pyszne ciasto z truskawkami i galaretką, czy też proste ciasto z truskawkami i jagodami. Deser ten można również przygotować bez pieczenia, np. jak sernik na zimno.
Ciasto ze śliwkami to pyszny, szybki i prosty deser na każdą okazję. Przygotowywane może być na spodzie drożdżowym, kruchym lub ucieranym na oleju. Dużą popularnością cieszy się również ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Ciasto zebra to wypiek, który jest równie prosty, co niesamowity. Przepis na nie to lista niewyszukanych produktów, które można znaleźć w każdym sklepie. Ponadto ciasto zebra jest dobre zarówno na dużą blachę, jak i na tortownicę.
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Nie powinna być spożywana później niż 2-3 godziny przed snem. Dobrze, jeśli jest potrawą sycącą i lekkostrawną. W okresie jesienno- zimowym warto przygotowywać kolacje na ciepło.
Dorsz czarniak to ryba, która występuje m.in. w Morzu Północnym i w Bałtyku. Mięso dorsza czarniaka posiada właściwości prozdrowotne. Przepisy z dorszem czarniakiem z reguły są proste, a ich realizacja nie jest czasochłonna.
Drugie śniadanie można nazwać „fit” jedynie wtedy, gdy będzie składało się ze zdrowych składników. Powinno ono zawierać odpowiednią ilość węglowodanów złożonych, białka i tłuszczu. Pomysłem na drugie śniadanie fit nie jest drożdżówka i kawa z mlekiem.
Dorsz czarny cieszy się dużą popularnością w Niemczech, Norwegii czy Islandii. Mięso dorsza czarnego ma wartość odżywczą, którą doceniają zwolennicy zdrowego trybu życia. Dorsz czarny można podawać z warzywami, ryżem i koniecznie z plasterkiem cytryny.
Zupę pomidorową krem możemy przyrządzić na wiele sposobów. Najlepiej smakuje wersja ze świeżych warzyw, ale często wykorzystuje się pomidory z puszki lub gotowe przeciery. Z pomidorami doskonale komponuje się bazylia oraz ser. Zupę możemy przygotować w wersji fit lub jako danie pikantne.
Krupnik jest polską tradycyjną zupą, którą gotuje się na wywarze jarzynowym lub jarzynowo-mięsnym. Najczęściej przygotowywana na bazie kaszy jęczmiennej, rzadziej ryżu. Można podawać z kawałkami mięsa wieprzowego, czasem dodaje się grzyby.
Zupa meksykańska to danie, do przygotowania którego używa się fasoli białej, czerwonej, kukurydzy, papryczki chili, pomidorów, a czasem wzbogaca smak sokiem z limonki. Jeśli zaś chodzi o mięso, mamy jej różne odmiany. Najpopularniejsze są: zupa meksykańska z mięsem mielonym, z kurczakiem, z klopsikami lub pulpecikami. Bez względu na to, którą wersję wybierzemy, jedno nigdy się nie zmienia – jej wyrazisty, pikantny smak.
Zupa ogonowa to danie, które dziś już rzadko pojawia się na polskich stołach. Tradycyjnie gotowana na wołowych ogonach, przyrządzana jest również na mięsie drobiowym, np.: skrzydełkach. Poleca się przetrzymać zupę przez noc w lodówce, by zyskała odpowiedni smak.
Zupa „nic” to zupa na bazie mleka, zagęszczona, doprawiona wanilią. Może być podawana z kluseczkami z białek. Zupa „nic” pochodzi z Francji i najczęściej podawana jest na zimno. Występuje w różnych wersjach – znana jest zupa „nic” z budyniem, z piankami, bezami, biszkoptami, a nawet z grzankami ze słodkiej bułki.