Makaron carbonara to klasyczne danie włoskie przygotowywane na bazie makaronu typu spaghetti. W oryginalnym przepisie do przyrządzania makaronu carbonara wykorzystuje się boczek oraz sos na bazie jajek. Istnieją również rozmaite modyfikacje tradycyjnego przepisu, w których danie wzbogacane jest np. o szpinak.
Więcej:
- Zupa ogórkowa – z ziemniakami, ryżem, na rosole – przepisy
- Drożdżówki z owocami i biszkopt z truskawkami
- Pomidor - król kuchni włoskiej
Makaron carbonara – klasyczny przepis na makaron carbonara
Makaron carbonara jest tradycyjnym włoskim daniem, które zyskało dużą popularność niemal na całym świecie. Klasyczny przepis na makaron carbonara składa się z kilku podstawowych produktów: makaronu spaghetti, wędzonego boczku, czosnku, świeżo startego parmezanu, drobno posiekanej natki pietruszki oraz sosu przygotowanego na bazie jaj. Tradycyjny makaron carbonara nie zawiera śmietany , która często pojawia się w zmodyfikowanych przepisach królujących w polskich książkach i na stronach kulinarnych. Kremowa konsystencja sosu w klasycznym makaronie carbonara uzyskiwana jest wyłącznie poprzez połączenie jaj z wrzącą wodą. Makaron carbonara bez śmietany jest mniej kaloryczną i łatwiej strawną potrawą, dlatego chcąc przygotować to włoskie danie, warto korzystać z oryginalnego przepisu.
Przepis na makaron carbonara z boczkiem
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti,
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 30 g parmezanu,
- sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Zobacz także: Jak zrobić tempurę? Przepisy na sushi
Sposób przygotowania:
1. Makaron spaghetti ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Jajka sparz wrzątkiem, a następnie wbij do głębokiego talerza, dopraw solą i roztrzep za pomocą widelca.
3. Wędzony boczek pokrój w drobną kosteczkę. Połóż na patelni i podsmaż na małym ogniu przez kilka minut aż do zarumienienia.
4. Na patelnię dodaj starty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Kontynuuj smażenie przez niecałą minutę.
5. Na patelnię trzymaną na małym ogniu dodaj makaron ugotowany al dente. Wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj połowę parmezanu. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
6. Do makaronu dodaj roztrzepane jajka. Wymieszaj.
7. Gotowy makaron wyłóż na talerze. Przed podaniem oprósz pozostałym parmezanem.
Uwaga! Jajka nie powinny całkowicie się ściąć. Kremowy sos powstanie w wyniku zgęstnienia jaj od gorącego makaronu.
Makaron carbonara inaczej – jak zrobić?
W polskiej kuchni klasyczny przepis na makaron carbonara jest najczęściej modyfikowany i wzbogacany o różne dodatki. Dużą popularność zyskał makaron carbonara z gęstym, kremowym sosem na bazie śmietany (18% lub 12%), jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietanki 30%. Do makaronu carbonara dodaje się nierzadko świeży lub mrożony szpinak, a poza boczkiem potrawę wzbogaca się również o kawałki kurczaka. Zamiennikiem parmezanu może być ser mozzarella. Smacznym przepisem na makaron carbonara jest także ten z dodatkiem duszonych pieczarek.
Zobacz także: Kuchnia Mikołaja Reya: crumble z truskawek, sałatka Caprese
Przepis na makaron carbonara w śmietanowym sosie
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti,
- 4 jaja,
- 200 g wędzonego boczku,
- 200 g słodkiej śmietany 30% (płynnej),
- 60 g tartego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź, nie przelewaj wodą.
2. Wędzony boczek pokrój w cienką i drobną kostkę. Delikatnie podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą do zarumienienia.
3. Śmietanę, jaja, ser i sporą ilość pieprzu umieść w misce. Zmiksuj za pomocą blendera.
4. Ugotowany makaron przełóż na patelnię do podsmażonego boczku. Całość wymieszaj. Podsmaż przez około 1 minutę.
5. Do makaronu dodaj masę jajeczną. Całość mieszaj przez chwilę, aż do zgęstnienia sosu i połączenia się wszystkich składników potrawy.
6. Gotowy makaron carbonara wyłóż na talerze i posyp pozostałym parmezanem.
Przepis na makaron carbonara ze szpinakiem
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- opakowanie śmietany kremówki,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 jajka,
- 400 g makaronu spaghetti,
- 100 g parmezanu,
- garść suszonej pietruszki,
- masło czosnkowe.
Sposób przygotowania:
1. Makaron spaghetti ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Jajka sparz wrzątkiem, wbij do miski. Do jajek dodaj śmietanę. Całość roztrzep za pomocą widelca.
3. Rozmrożony szpinak podsmaż na roztopionym maśle czosnkowym.
4. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę. Przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmaż do zarumienienia. Na patelnię dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, szpinak i suszoną pietruszkę. Całość zamieszaj.
5. Na patelnię dodaj makaron i kontynuuj podsmażanie na małym ogniu. Wlej masę jajeczną, wymieszaj.
6. Gotowy makaron posyp tartym parmezanem.
Zobacz także: Morele, brzoskwinie i... Daria Ładocha. Przepisy
Przepis na makaron carbonara z pieczarkami
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti,
- 150 g wędzonego boczku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 150 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 żółtka jaj,
- 200 g śmietany 12%,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
2. Wędzony boczek pokrój w kostkę i przełóż na suchą, dobrze rozgrzaną patelnię. Podsmaż do zarumienienia, a następnie przełóż do miski.
3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklij. Do cebuli dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Całość delikatnie posól. W momencie gdy pieczarki puszczą sok na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż. Zarumienione pieczarki zdejmij z ognia.
4. Żółtka jaj wbij do miski. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
5. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo pieczarki, aby śmietana się nie zwarzyła. Całość przelej na patelnię. Dodaj boczek i podgrzewaj na niewielkim ogniu.
6. W momencie zgęstnienia sosu przypraw do smaku i dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj na patelni.
Włosi słyną ze smacznych, sycących potraw z wykorzystaniem różnego rodzaju past. Makaron carbonara to właśnie jedno z typowych dań kuchni włoskiej. Potrawa składa się z makaronu i specjalnego sosu. Tradycyjna, oryginalna wersja jest przygotowywana z jajek, pieprzu, włoskiego, sera żółtego Pecorino i guanciale (wieprzowych policzków). Do przygotowania sosu nie stosuje się śmietany. Przepis na makaron carbonara nie jest skomplikowany. Z przygotowaniem tej pysznej potrawy poradzą sobie nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w gotowaniu. Makaron carbonara to pomysł na danie, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku -jest ono gotowe w kilka minut.
Makaron carbonara - przepis
Makaron carbonara jest daniem, które przygotowuje się bardzo łatwo i szybko . Jedynym problemem może być dostępność niektórych składników. Do przygotowania tradycyjnego carbonara Włosi wykorzystują wieprzowe policzki (guanciale). W niektórych regionach kucharze zamieniają guanciale na zawijany boczek, czyli pancettę. W polskich sklepach spożywczych trudno będzie nam znaleźć zarówno pancettę, jak i guanciale. Jednak znalezienie tych składników nie jest niemożliwe - niektóre delikatesy oferują oryginalne włoskie produkty. Jeśli zależy nam na przygotowaniu tradycyjnej carbonary, możemy sprawdzić, czy w okolicy nie ma akurat takiego sklepu. Innym rozwiązaniem jest zastąpienie wieprzowych policzków albo zawijanego boczku popularnym u nas boczkiem wędzonym. Makaron carbonara z boczkiem smakuje równie wybornie, co potrawa przygotowana z guanciale. Żeby przygotować carbonarę z wędzonym boczkiem dla dwóch osób, będziemy potrzebować:
- 15 dag dobrej jakości spaghetti,
- 2 jaj,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2 - 3 ząbki czosnku,
- 40 gram parmezanu,
- szczyptę soli,
- szczyptę czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego,
- łyżkę posiekanej pietruszki.
Zobacz także: Sałaty i dressingi - najlepsze przepisy Piotra Kucharskiego
Sposób przygotowania:
Makaron spaghetti należy ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Boczek należy pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażać do czasu, aż się lekko zarumieni.
Do zrumienionego boczku trzeba dodać pietruszkę, pokrojony na drobne kawałeczki czosnek i smażyć na wolnym ogniu dodatkową minutę.
Jaja należy wbić do miski, następnie wraz ze szczyptą soli jenergicznie roztrzepać widelcem.
Do patelni z boczkiem dodać odcedzony makaron i wymieszać całość.
Patelnię odstawić z kuchenki i wrzucić do niej 20 gram sera typu parmezan.
Do całości ostrożnie dodać jaja i całość wymieszać. Jaja powinny delikatnie zgęstnieć i mieć kremową konsystencję.
Na koniec danie trzeba posypać świeżo zmielonym pieprzem i resztą parmezanu.
Smacznego!
Makaron carbonara - wersja wegetariańska
Dla tych, którzy nie jedzą mięsa, ale nie chcą rezygnować ze smacznych włoskich dań, zastąpienie boczku wegetariańskim składnikiem nie powinno być problemem. Zamiast boczku do przygotowania tej wersji można użyć na przykład grzybów.
Innym rozwiązaniem jest przygotowanie makaronu carbonara bez żadnych dodatków - spaghetti z sosem z samych jajek, świeżego pieprzu i pysznego włoskiego sera z pewnością będzie smakować równie dobrze, jak wersja z boczkiem.
Makaron carbonara - ciekawostki
Nie do końca wiadomo, kto wymyślił przepis na sos ani skąd pochodzi nazwa potrawy. Według niektórych źródeł makaron carbonara pochodzi z południowej części Włoch . Inna teoria mówi, że po raz pierwszy makaron carbonara został przyrządzony przez włoskich żołnierzy podczas II wojny światowej. Do zrobienia dania użyli oni składników, które mieli akurat pod ręką. Jeszcze inna teoria głosi, że słynny makaron carbonara został spopularyzowany przez górników z Umbrii znajdującej się w środkowych Włoszech.
Ostatnia teoria dotyczy pochodzenia nazwy sosu. „Carbonari” po włosku znaczy „węglarze”, czyli osoby zajmujące się wyrabianiem węgla drzewnego. Nazwa może też pochodzić od „carbonaro”, słowa oznaczającego piec węglowy. Wiązałoby się to w tym przypadku ze sposobem przyrządzania potrawy na specjalnym piecu. Jednak niezależnie od pochodzenia samej potrawy i jej nazwy, makaron carbonara smakuje świetnie w każdym miejscu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN