Tempura to jedna z najbardziej znanych japońskich potraw, która cieszy się popularnością na całym świecie. Delikatne ciasto doskonale komponuje się z rybami, owocami morza i warzywami. Można je również spożywać samodzielnie, nosi wtedy nazwę tendon. Pomimo tego, że potrawa utożsamiana jest z Krajem Kwitnącej Wiśni, to jednak nie Japończycy odpowiadają za jej powstanie. Historia tempury zaczyna się w XVI w., w okresie wypraw portugalskich jezuitów do Japonii. To właśnie oni przyczynili się do rozpowszechnienia w tym kraju sushi w panierce, jak też innych wariacji tego dania.

W Polsce tempura znana jest jako jedna z form podawania sushi. W Japonii istnieją osobne restauracje, w których serwuje się różnego rodzaju dania z panierką, w których pracują mistrzowie tempury. Zaletą kruchego ciasta tempury jest możliwość połączenia go z różnymi składnikami. Z tego względu przepis na sushi w tempurze może być dowolnie modyfikowany. Od czego zacząć przygotowania?

Zobacz także: Sos sojowy. Nie tylko do sushi

Jak zrobić sushi w panierce?

Składniki na tempurę do 3 rolek sushi:

· 75 g mąki pszennej,

· 36 g mąki kukurydzianej,

· 125 ml lodowatej wody,

· 500 ml oleju.

Składniki na 3 rolki sushi maki:

· 150 g ryżu do sushi,

· 200 g surowej ryby (łososia lub tuńczyka),

· 45 ml octu ryżowego,

· 2 łyżki cukru,

· szczypta soli,

· pół dojrzałego awokado,

· 3 listki glonów nori,

· ćwiartka mango,

· ćwiartka zielonego ogórka,

· chrzan wasabi,

· 450 ml wody,

· mata bambusowa do zwijania,

· folia spożywcza,

· sos sojowy.

Przygotowanie:

1. Proces przygotowywania sushi zajmuje sporo czasu, z tego względu warto rozpocząć go odpowiednio wcześnie. Na początek ryż – zacznij od kilkukrotnego wypłukania go pod bieżącą wodą, do momentu, aż będzie ona zupełnie przejrzysta. Następnie pozostaw ryż w wodzie na pół godziny.

2. Po upływie zalecanego czasu wypłucz ryż po raz ostatni. Gotuj go na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie 15 minut woda powinna odparować. Zostaw ryż w garnku, nie zdejmując przykrywki i trzymaj w nim jeszcze kwadrans.

3. W tym czasie przygotuj zaprawę. W małym garnku lub rondlu wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Po upływie kwadransa przełóż ryż z garnka do miski i polej zaprawą, dokładnie mieszając. Pozostaw do ostygnięcia.

4. W tym czasie pokrój rybę, owoce i warzywa na cienkie i długie paski. Przygotuj także miseczkę z wodą, w której będziesz moczyć palce. Matę bambusową owiń folią spożywczą.

5. Gdy ryż ostygnie, możesz przystąpić do zawijania sushi. Umieść jeden płat nori na macie bambusowej i nanieś na niego ⅓ ryżu. Ułóż go dosyć cienko na ⅔ powierzchni nori. Aby ryż mniej się kleił, maczaj palce w naczyniu z wodą.

6. Na środku ryżu nanieś palcem cienki pasek wasabi, z jednego końca nori do drugiego. Następnie połóż w tym miejscu pozostałe składniki – kawałek ryby, awokado, ogórka i mango. Powinny być one pokrojone na bardzo cienkie paski, tak aby nie zajmowały zbyt dużo miejsca.

7. Kolejny krok to zawinięcie rolki sushi. Złap matę wraz z nori od spodu i zwiń w kierunku środka, dociskając koniec do ryżu znajdującego się za nadzieniem. Następnie zroluj całość w górę i mocno dociśnij. W ten sam sposób przygotuj pozostałe rolki sushi.

8. Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, a następnie wlej lodowatą wodę. Mieszaj dokładnie, aż masa będzie bardzo gęsta.

9. Wlej olej do garnka lub głębokiej patelni i rozgrzej go do temperatury około 180℃.

10. Rolki sushi obtocz w cieście i pojedynczo smaż w oleju, do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

11. Po wyjęciu rolek z oleju połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

12. Każdą rolkę pokrój na 8 kawałków, zaczynając od środka. Sushi i tempura to doskonałe połączenie, a danie można dodatkowo wzbogacić sosem sojowym podawanym do przygotowanych kawałków. Danie należy spożywać na ciepło.

Jak zrobić tempurę z warzywami i owocami morza?

Składniki na przekąski dla 2 osób:

· 75 g mąki pszennej,

· 36 g mąki kukurydzianej,

· 85 ml lodowatej wody,

· 500 ml oleju,

· dwie marchewki,

· cukinia,

· papryka,

· 200 g krewetek (najlepiej tygrysich).

Zobacz także: Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?

Przygotowanie:

1. Pokrój warzywa na cienkie paski, zaś krewetki obierz z pancerza i oczyść z jelit.

2. Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, tak aby w cieście nie było żadnych grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

3. Wlej olej do garnka i podgrzej do temperatury 180℃.

4. Obtocz składniki w cieście – najpierw warzywa, potem krewetki.

5. Do gorącego oleju wrzucaj maksymalnie 2–3 kawałki, zachowując wyżej wspomnianą kolejność – najpierw warzywa, potem ryby. Dzięki temu nie dojdzie do wymieszania się smaków.

6. Tempurę smaż w oleju przez około 8 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.

7. Po wyjęciu tempury przełóż ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Spożywaj na ciepło.

Więcej:

Zobacz film: Jak zostać sushi masterem. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
80
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0