W Polsce tempura znana jest jako jedna z form podawania sushi. W Japonii istnieją osobne restauracje, w których serwuje się różnego rodzaju dania z panierką, w których pracują mistrzowie tempury. Zaletą kruchego ciasta tempury jest możliwość połączenia go z różnymi składnikami. Z tego względu przepis na sushi w tempurze może być dowolnie modyfikowany. Od czego zacząć przygotowania?
Jak zrobić sushi w panierce?
Składniki na tempurę do 3 rolek sushi:
- 75 g mąki pszennej,
- 36 g mąki kukurydzianej,
- 125 ml lodowatej wody,
- 500 ml oleju.
Składniki na 3 rolki sushi maki:
- 150 g ryżu do sushi,
- 200 g surowej ryby (łososia lub tuńczyka),
- 45 ml octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- pół dojrzałego awokado,
- 3 listki glonów nori,
- ćwiartka mango,
- ćwiartka zielonego ogórka,
- chrzan wasabi,
- 450 ml wody,
- mata bambusowa do zwijania,
- folia spożywcza,
- sos sojowy.
Przygotowanie:
- Proces przygotowywania sushi zajmuje sporo czasu, z tego względu warto rozpocząć go odpowiednio wcześnie. Na początek ryż – zacznij od kilkukrotnego wypłukania go pod bieżącą wodą, do momentu, aż będzie ona zupełnie przejrzysta. Następnie pozostaw ryż w wodzie na pół godziny.
- Po upływie zalecanego czasu wypłucz ryż po raz ostatni. Gotuj go na wolnym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po upływie 15 minut woda powinna odparować. Zostaw ryż w garnku, nie zdejmując przykrywki i trzymaj w nim jeszcze kwadrans.
- W tym czasie przygotuj zaprawę. W małym garnku lub rondlu wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru. Po upływie kwadransa przełóż ryż z garnka do miski i polej zaprawą, dokładnie mieszając. Pozostaw do ostygnięcia.
- W tym czasie pokrój rybę, owoce i warzywa na cienkie i długie paski. Przygotuj także miseczkę z wodą, w której będziesz moczyć palce. Matę bambusową owiń folią spożywczą.
- Gdy ryż ostygnie, możesz przystąpić do zawijania sushi. Umieść jeden płat nori na macie bambusowej i nanieś na niego ⅓ ryżu. Ułóż go dosyć cienko na ⅔ powierzchni nori. Aby ryż mniej się kleił, maczaj palce w naczyniu z wodą.
- Na środku ryżu nanieś palcem cienki pasek wasabi, z jednego końca nori do drugiego. Następnie połóż w tym miejscu pozostałe składniki – kawałek ryby, awokado, ogórka i mango. Powinny być one pokrojone na bardzo cienkie paski, tak aby nie zajmowały zbyt dużo miejsca.
- Kolejny krok to zawinięcie rolki sushi. Złap matę wraz z nori od spodu i zwiń w kierunku środka, dociskając koniec do ryżu znajdującego się za nadzieniem. Następnie zroluj całość w górę i mocno dociśnij. W ten sam sposób przygotuj pozostałe rolki sushi.
- Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą, a następnie wlej lodowatą wodę. Mieszaj dokładnie, aż masa będzie bardzo gęsta.
- Wlej olej do garnka lub głębokiej patelni i rozgrzej go do temperatury około 180℃.
- Rolki sushi obtocz w cieście i pojedynczo smaż w oleju, do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Po wyjęciu rolek z oleju połóż je na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Każdą rolkę pokrój na 8 kawałków, zaczynając od środka. Sushi i tempura to doskonałe połączenie, a danie można dodatkowo wzbogacić sosem sojowym podawanym do przygotowanych kawałków. Danie należy spożywać na ciepło.
Jak zrobić tempurę z warzywami i owocami morza?
Składniki na przekąski dla 2 osób:
- 75 g mąki pszennej,
- 36 g mąki kukurydzianej,
- 85 ml lodowatej wody,
- 500 ml oleju,
- dwie marchewki,
- cukinia,
- papryka,
- 200 g krewetek (najlepiej tygrysich).
Przygotowanie:
- Pokrój warzywa na cienkie paski, zaś krewetki obierz z pancerza i oczyść z jelit.
- Do miski wsyp mąkę pszenną i kukurydzianą i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj za pomocą widelca, tak aby w cieście nie było żadnych grudek. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
- Wlej olej do garnka i podgrzej do temperatury 180℃.
- Obtocz składniki w cieście – najpierw warzywa, potem krewetki.
- Do gorącego oleju wrzucaj maksymalnie 2–3 kawałki, zachowując wyżej wspomnianą kolejność – najpierw warzywa, potem ryby. Dzięki temu nie dojdzie do wymieszania się smaków.
- Tempurę smaż w oleju przez około 8 minut, do momentu, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Po wyjęciu tempury przełóż ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Spożywaj na ciepło.
Zobacz także:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Alexandr Kolesnikov/Getty Images
podziel się: