Kuchnia Mikołaja Reya - wszystko z octem balsamicznym! Zobacz przepisy na: sałatkę z faralle, jakbłami i balsamicznym kurczakiem, oraz przepis na crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym!
Sałatka z farfalle, jabłek i balsamicznego kurczaka:
Składniki dla 6 osób:
550g farfalle
3 liście szałwii
3 filety z kurczaka
1 gałąź tymianku
150 g gorgonzoli
60 ml octu balsamicznego
1 jabłko zielone (np. Granny Smith)
150 ml rosołu z kurczaka
50 g orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Gotuj przez 10 minut makaron, odlej wodę i wystudź.
Obierz ząbek czosnku, pokrój jabłko na słupki o grubości 5 mm. Pokrój kosteczki z gorgonzoli i dodaj je do jabłka.
Umieść kurczaka na gorącej patelni z olejem i usmaż przez 2 minuty z każdej strony.
Na patelnię dodaj orzeszki piniowe, ząbek czosnku i zioła. Pozostaw na małym ogniu przez 5 minut.
Dodaj ocet balsamiczny. Redukuj ocet, aż prawie całkowicie odparuje.
Wyjmij kurczaka z patelni i zalej patelnie bulionem. Gotuj na małym ogniu 3 do 4 minut. Usuń zioła z patelni.
Pokrój kurczaka w cienkie plastry i dodaj do jabłek. Dodaj do zimnego makaronu i wymieszaj. Dodaj sos. Ułóż sałatkę i ciesz się chłodnym posiłkiem.
Crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym
Składniki dla 8 osób:
200 g mąki
200 g brązowego cukru
200 g zimnego masła
60 g niesolonych łuskanych pistacji
2 tacy truskawek
2 tacy z malinami
1600 g cukru pudru
6 łyżki wody
2 łyżki octu balsamicznego
8 listek mięty
1 Rozgrzej piekarnik do 180 ° C (termostat 6). Pistacje zmiel w mikserze do proszku. W misce wymieszaj brązowy cukier, mąkę, masło pokrojone na małe kawałki i pistacje. Mieszaj końcówkami palców, aż otrzymasz gruby piasek.
2 W rondlu podgrzej cukier z wodą na dużym ogniu, aż karmel zmieni kolor na ładny bursztynowy. Wyłącz ogień i natychmiast wlej ocet balsamiczny, mieszając (uwaga na opryski!). Wlej karmel balsamiczny na dno żaroodpornej brytfanki.
Zatrzymaj 4 truskawki i 4 maliny do dekoracji. Truskawki pokrój w paski i połóż na karmelu. Dodaj maliny. Przykryj całość kruszonką i piecz około 30 minut. Połóż na wierzchu kruszonkę, kilka truskawek, malin, liście mięty.
Fot. Kamil Piklikiewicz / EastNews
Crumble słono-słodkie, ricotta i truskawki balsamiczne
Składniki dla 8 osób:
600 g truskawek
400 g ricotty
Sok z jednej pomarańczy
4 łyżki stołowe octu balsamicznego
40 g cukru trzcinowego
7 gałązki bazylii, sol, pieprz.
Na kruszonkę: 80 g masła, 60 g kruszonych i uprażonych migdałów, 40 g parmezanu, 2 łyżeczki oliwa z oliwek, sól, pieprz.
Włącz piekarnik w temperatura 180 °C.
Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, aż uzyskasz pastę o grudkowatej i suchej konsystencji.
Szybko opłucz truskawki czystą wodą, utrzymując szypułkę, wchłonęły wody. Wytnij truskawki na małe ćwiartki daj do salaterki. Dodaj cukier, sok pomarańczowy i ocet balsamiczny.
Posiekaj bazylię, trzymając kilka liści do dekoracji. Dopraw solą i pieprzem.
Zmiażdż (ale bez przesady!) ricottę, tworząc małe kawałki.
Upiecz pastę do kruszonki, aż zmieni kolor na lekko zarumienione. Uważaj, pieczenie jest bardzo szybkie, zaledwie 5 minut.
W szklankach, naprzemiennie ułóż warstwy truskawek i ricotty. Zakończ, dodając w ostatniej chwili kruszonkę i bazylię.