Zupa ogórkowa – z ziemniakami, ryżem, na rosole – przepisy

talerz zupy ogrokowej na drewnianym stole ogorki kiszone czosnek
Shaiith / Getty Images
Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, której smak zna każdy już od dziecka. Jak przygotować smaczną zupę ogórkową?

Zupy to lekkie, sycące i zdrowe potrawy, które mogą gościć na stołach nawet codziennie. Jedną z najpowszechniejszych zup w Polsce jest właśnie ogórkowa. Najpopularniejsze wersje dania to zupa ogórkowa z ziemniakami albo z ryżem . Dobra zupa ogórkowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jednak trochę czasochłonna – przyrządzenie jej zajmuje około 2 godzin. Koszt przygotowania ogórkowej jest niewielki – główne składniki to warzywa. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom tej zupy.

Więcej:

Zupa ogórkowa – przepis. Wersja z żeberkami

Zupa ogórkowa na żeberkach to według wielu osób najlepszy wariant tego dania. Poniżej lista składników na 4 porcje:

· ok. 25 dag żeberek

· 3 średniej wielkości ziemniaki

· 4 ogórki kiszone

· 1 marchewka

· mały kawałek selera naciowego

· 1 cebula

· liść laurowy

· kilka ziaren ziela angielskiego

· łyżka masła

· ząbek czosnku

· szczypta soli

· szczypta pieprzu

· koperek

Zobacz także: Kuchnia Mikołaja Reya: crumble z truskawek

Przygotowanie:

· Warzywa – ziemniaki, marchewkę, cebulę i seler pokroić na drobne kostki

· Mięso opłukać, zalać 2 litrami wody, zagotować i usunąć szumowiny

· Do gotującego się wywaru dodać przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie

· Po około 15 minutach dorzucić pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulę i seler i gotować następne 20 minut

· Ogórki kiszone po starciu na tarce o drobnych oczkach podsmażyć chwilę na maśle i dodać do garnka

· Na koniec wrzucić czosnek, gotować jeszcze około 15 minut, a gotową zupę posypać koperkiem

Zupa ogórkowa z ryżem – przepis

Najczęściej do zupy ogórkowej dodaje się ziemniaki, jednak można je zastąpić ryżem. Składniki potrzebne do przygotowania tej wersji zupy ogórkowej to:

· 20 dag karkówki

· 4-5 ogórków kiszonych

· 1 marchewka

· 1 cebula

· 1 por

· liść laurowy

· ziele angielskie – kilka ziaren

· 20 dag ryżu

· szczypta soli

· szczypta pieprzu

· 1-2 ząbki czosnku

· koperek

Przygotowanie:

· Warzywa pokroić w kostkę

· Pokrojoną w plastry karkówkę zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować i usunąć szumowiny

· Wywar gotować 40 minut. Podczas gotowania dodać liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz

· Do garnka wrzucić marchewkę, cebulę, por i pozostawić na ogniu przez 30 minut

· Do całości dodać ryż i gotować jeszcze przez około 15 minut

· Na końcu do zupy dodać ogórki, trzymać na ogniu przez 5 minut

· Zupę posypać koperkiem

Zobacz także: Pomidor - król kuchni włoskiej

Zupa ogórkowa krem – przepis

Kremowa zupa ogórkowa to kolejny wariant tego popularnego dania. Żeby przygotować sycącą zupę o gęstej konsystencji, będziemy potrzebować:

· 100 ml śmietany 18%

· 4-5 ogórków kiszonych

· 3-4 ziemniaków

· 2 marchewek

· 1 cebuli

· 2 ząbków czosnku

· 2 kostek bulionowych

· szczypty soli

· szczypty pieprzu

· szczypty czerwonej papryki

· szczypty kurkumy

· kilku łyżek oliwy z oliwek

· koperku

Przygotowanie:

· Ogórki, ziemniaki i marchewkę pokroić na małe kawałki

· W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i dodać pokrojony czosnek i cebulę

· Gdy cebula się zeszkli, do garnka dorzucić pokrojone ziemniaki i marchewkę

· Do warzyw dodać przyprawy: kurkumę i czerwoną paprykę. Całość smażyć około 5 minut

· Kostki rosołowe rozpuścić w 1 litrze wody

· Gdy warzywa się podsmażą, do garnka wlać bulion

· Wywar gotować około 20 minut, do czasu gdy warzywa będą miękkie

· Pod koniec do garnka wrzucić ogórki, całość doprawić szczyptą soli i pieprzu

· Wywar zmiksować blenderem na gładką konsystencję. Podczas blendowania dodać śmietanę

Zobacz także: Jak zrobić tempurę? Przepisy na sushi

Zupa ogórkowa na rosole

Ogórkowa na domowym rosole to wersja zupy, której smak wiele osób zna z czasów dzieciństwa. Rosół, który został z poprzedniego obiadu, możemy wykorzystać do przygotowania smacznej ogórkowej. Składniki i przygotowanie tej wersji zupy są takie same jak w przypadku wersji z żeberkami. Wywar z żeberek należy jedynie zastąpić rosołem. Opcjonalnie ugotowaną zupę można lekko zabielić śmietaną.

Zupa ogórkowa bez mięsa

Jeśli nie chcemy do zupy dodawać mięsa, rosołu ani bulionu rosołowego, do przygotowania dania możemy wykorzystać bulion warzywny i przyrządzić zupę według standardowego przepisu.

Jak widać, zupę ogórkową możemy zrobić na wiele sposobów. Dzięki różnym wariacjom to popularne polskie danie na pewno nie znudzi się nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Zobacz film: Zupa ogórkowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości