Makaron z cukinią – z kurczakiem, pomidorami, ze szpinakiem. Przepis na makaron z cukinią

Makaron z cukinią i łyżka
Fot. Erik Witsoe / EyeEm / Getty Image
Makaron z cukinią jest pożywnym daniem, które przygotuje się w szybki i prosty sposób. Doskonale smakuje zestawiony z kurczakiem, sosem śmietanowym i posypany startym parmezanem. Nieodłącznymi dodatkami do makaronu z cukinią są aromatyczne przyprawy, m.in. oregano i bazylia.

Makaron z cukinią jest pysznym i sycącym daniem, które można wzbogacać o rozmaite dodatki. Jedną z propozycji jest makaron z cukinią z dodatkiem kurczaka w sosie curry czy suszonych pomidorów i szpinaku. Makaron z cukinią bez dodatku ciężkich i tłustych sosów doskonale sprawdzi się w diecie osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Makaron z cukinią – jak zrobić

Makaron z cukinią to propozycja zdrowego, smacznego, a przy tym sycącego obiadu, który z pewnością podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Można go przygotować w oparciu o różne przepisy, w których zastosowanie mają rozmaite dodatki. Makaron z cukinią i kurczakiem doskonale komponuje się ze świeżymi i suszonymi pomidorami. Przygotowując dietetyczną wersję dania, warto zrezygnować z użycia zwykłego makaronu z mąki pszennej i zastąpić go makaronem pełnoziarnistym, który jest równie smaczny, a przy tym bogatszy w witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy. Bardzo sycącą i nieco bardziej kaloryczną wersją tego dania jest makaron z cukinią w sosie śmietanowym. Niezależnie od zastosowanych składników aromatu potrawie nadadzą przyprawy, takie jak: oregano, bazylia, słodka papryka.

Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis

Składniki:

· 125 g makaronu (np. kokardki, rurki),

· 1 pojedyncza pierś z kurczaka,

· ½ łyżeczki przyprawy curry,

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 2 ząbki czosnku,

· 1 cebula,

· ½ łyżki masła,

· 1 cukinia,

· 80 ml śmietanki 30%,

· świeża lub suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i przyprawą curry. Do miski wrzuć kawałki kurczaka, dokładnie wymieszaj.

3. Na patelni z oliwą i masłem zeszklij pokrojoną w bardzo drobną kostkę cebulę. Pod koniec do cebuli dodaj jeden posiekany ząbek czosnku.

4. Cukinię starannie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój w kostkę i dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Cukinię smaż przez około 5 minut, aż do miękkości i lekkiego zarumienienia.

5. Na patelnię dodaj zamarynowanego kurczaka. Podsmaż go przez około 3 minuty, co chwile mieszając.

6. Do dania na patelni dodaj śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj ugotowany makaron al dente. Całość wymieszaj i podgrzej. Przed podaniem makaron z cukinią oprósz bazylią.

Makaron z cukinią i pomidorami – przepis

Składniki:

· ⅓ opakowania makaronu pełnoziarnistego,

· 1 pierś z kurczaka,

· 1 średnia cukinia,

· 2 garście pomidorków koktajlowych,

· 2 łyżki masła klarowanego,

· 1 łyżeczka słodkiej papryki,

· 1 łyżeczka oregano,

· sos: 4 sztuki suszonych pomidorów, 4 liście bazylii, 1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami, 3 łyżki jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, oregano. Smaż na rozgrzanej patelni na maśle.

2. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

3. Cukinię umyj pod bieżącą wodą, pokrój w plasterki i dodaj na patelnię do kurczaka. Podsmaż aż do miękkości i zrumienienia.

4. Składniki na sos, za wyjątkiem jogurtu naturalnego, przełóż do miski. Całość zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę.

5. Do kurczaka i cukinii dodaj przygotowany sos i jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszaj. Zredukuj ogień, patelnię nakryj przykrywką. Potrawę duś przez około 3-4 minuty.

6. Pomidorki koktajlowe przekrój na ćwiartki. Dodaj do reszty i wymieszaj.

7. Gotowy makaron rozłóż na talerze. Polej daniem z patelni. Potrawę można udekorować świeżymi listkami bazylii.

Makaron z cukinią ze szpinakiem i parmezanem – przepis

Składniki:

· 250 g cukini,

· 160 g makaronu penne,

· 2 ząbki czosnku,

· 4 łyżki oliwy z oliwek,

· 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,

· 60 g tartego parmezanu,

· 2 duże garście świeżego szpinaku,

· sól, świeżo mielony pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

2. Nieobrane ząbki czosnku rozgnieć płaską stroną noża. Cukinię umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na podłużne słupki o grubości około 1 cm.

3. Cukinię z czosnkiem przełóż na rozgrzaną patelnię grillową. Podsmaż przez około 5 minut, co chwilę mieszając drewnianą łyżką. Po zrumienieniu warzyw wyłącz ogień. Patelnię przykryj folią aluminiową.

4. Suszone pomidory pokrój w paski. Liście szpinaku umieść w durszlaku i przepłucz pod bieżącą wodą. Ten sam durszlak ze szpinakiem wykorzystaj do odcedzenia makaronu.

5. Do garnka wlej 2 łyżki oliwy. Dodaj suszone pomidory, starty parmezan, cukinię, pozbawiony łupinek ząbek czosnku oraz makaron ze szpinakiem. Garnek przykryj pokrywką. Kilkukrotnie wstrząśnij energicznymi ruchami w celu wymieszania składników. Makaron z cukinią i szpinakiem przełóż na talerze.

Zobacz film: Zapiekanka z makaronu kukurydzianego. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości