W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla alpejskiej kuchni z Trydentu. W tym regionie Włoch popularne są gulasze, a także potrawy z ziemniaków, kapusty i klusek. Cristina przygotowała rozgrzewający krupnik, włoskie knedle, a na deser strudel. Smacznego!
W ostatnich kilku latach nastąpił rozkwit branży cukierniczej specjalizującej się w tortach. Jakie obowiązują trendy w cukiernictwie? I jakie torty są w tym sezonie najmodniejsze? Sprawdziliśmy to.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała potrawy, które przyprawiła tymiankiem. Zielona roślina ma wiele właściwości zdrowotnych. Co powiecie na ziemniaki hasselback z kremową fetą, zupę krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku oraz pastę z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną?
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak, tegoroczny zwycięzca konkursu Wine&Food Noble Night, przygotował wieprzowinę na różne sposoby. Co powiecie na wieprzowinę gotowaną w sosie z imbirem i warzywami czy pieczoną polędwiczkę z fasolą i chorizo?
Według badań Polacy marnują 9 ton jedzenia rocznie. Jak odwrócić ten trend? David Gaboriaud w kuchni DDTVN doradza, jak nie marnować jedzenia i jakie pyszne potrawy można przygotować z resztek, a także o tym, co będzie "modne" w kuchni w nadchodzącym roku: kasze i kiszonki!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Andrzeja Polana i Cristinę Catese, którzy przygotowali dla nas dania, bez których nie wyobrażają sobie swojej wigilii. Poznajcie ich przepisy na sałatkę z ośmiornicą alla cri i rosół grzybowy z pierożkami.
Tym którzy z powodu obowiązków zawodowych nie mieli czasu przygotować potraw wigilijnych, szef kuchni Andrzej Polan przyszedł z pomocą. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak szybko zrobić barszcz czerwony, paszteciki z grzybami, karpia w paście jajecznej, pieczone ziemniaki oraz ciasto francuskie z pomarańczami.
Święta już za kilka dni. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiedział, jak wyfiletować karpia, ile trzeba moczyć grzyby na uszka i mak na makowiec. Piotr przygotował takie smakołyki jak: zupa rybna oraz uszka z grzybami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała świąteczne, bardzo aromatyczne potrawy. Blogerka podpowiedziała, jak prawidłowo obsmażać mięso oraz jak przygotować domowy karmel.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kubę Winkowskiego, który został uznany najlepszym kucharzem w Wielkiej Brytanii. Mówi się o nim także, że jest następcą Gordona Ramsaya. Kuba przygotował same smakołyki. Poznajcie przepisy.
Zobaczcie, jakie dania proponuje na jesienne dni David Gaboriaud.
David Gaboriaud przygotował dziś kilka bezglutenowych deserów idealnych na chłodniejsze dni. Wypróbujcie jego przepisy!
Pad thai to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni tajskiej. Receptura oparta na wielu świeżych składnikach sprawia, że jest daniem aromatycznym, kolorowym i pachnącym. Pad thai ma bardzo charakterystyczny słodko-ostry smak. Najczęściej podawany jest z krewetkami. W innej wersji można go spotkać również z kurczakiem. Jak przyrządzić pad thai? Jakie są etapy przygotowania tego tajskiego dania?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował świąteczne desery bazujące na budyniu waniliowym. Co powiecie na budyń z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami oraz mini serniki z polewą czekoladową.
Ser tofu to bogate źródło białka i zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Najbardziej popularne jest tofu naturalne lub silken. Tofu przejmuje smak potraw i przypraw, z którymi jest podawane. Sprawdzonym pomysłem kulinarnym jest marynowanie tofu, które może być podawane w różnych formach. Jak smażyć tofu? Jakie są przepisy na marynowane tofu?
Ola Nguyen jest zwyciężczynią 7. edycji MasterChefa. W programie jej popisowymi daniami były: pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie, smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem oraz pierożki gyoza z papryką i kozim serem. I te właśnie te pyszności przygotowała dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN.
Czym oryginalnie przyozdobić choinkę na Święta Bożego Narodzenia? Postaw na pierniki! Rodzina Poncyljuszów w "Dzień Dobry TVN" pokazała jak najprościej przyrządzić pyszne pierniczki, które najpierw będą ozdobą na choince, a potem będziesz mógł je zjeść od razu po Świętach. Potrzebujesz tylko kilku składników. Poznaj najprostszy przepis na świąteczne pierniczki!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała szybkie dania z ciastem francuskim w roli głównej.
Nestor Grojewski jest wybitnym szefem kuchni, który od 30 lat mieszka w Rzymie. Nestor gotował dla takich gwiazd jak: Cameron Diaz, Leonardo Di Caprio, Liam Neeson, a przez 9 miesięcy był osobistym kucharzem Martina Scorsese. W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor przygotował włoskie przysmaki takie jak: pasta fresca all'amatriciana, kewetki owinięte podgardlem oraz caprese con mozzarella e burrata.
W Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Przygotował dla nas pyszne dania z warzyw okopowych. Na naszym stole pojawiły się: pieczony seler w soli, zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną, pieczony topinambur z wędzonym łososiem i pieczony batat z wędzonym twarogiem. Smacznego!
W naszej kuchni, swoje propozycje na szybkie i smaczne dania warzywne przedstawił Piotr Kucharski.
Lekkie kolacje to nie tylko kanapki czy serek z lodówki. Jeśli szukasz inspiracji na coś lekkiego na kolację – przepisy poniżej na pewno Cię nie zawiodą. Tego wieczora zjesz coś pysznego bez wyrzutów sumienia!
Pesto z makaronem to idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub lunch. Jego przygotowanie zajmuje około piętnastu minut, więc idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, gdy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, jak i na lunch przygotowany wcześniej, który zjemy poza domem.
Desery podane w pucharkach sprawdzą się świetnie jako słodka przekąska po obiedzie albo jako smaczna niespodzianka na imprezie urodzinowej. Przepisy na szybkie smaczne i proste desery w pucharkach.
Budyń jest sam w sobie dobrym pomysłem na deser, ale w połączeniu z kruchym ciastem i owocami daje naprawdę świetne i smaczne połączenie. Wypróbuj sam!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.
Łosoś pieczony to jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych form podania królewskiej ryby, która dzięki pieczeniu zachowuje soczystość i aromat. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Ze szpinakiem, cytryną, papryką lub z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Sprawdź, jak przyrządzić łososia.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.
Dorsz na parze to niskokaloryczna i bardzo zdrowa ryba. Doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami i małą ilością ziół. Przyrządzenie dorsza na parze zajmuje zaledwie 15 minut. Parowanie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze ryby, a także soczystość i delikatność mięsa. Jak przyrządzić dorsza na parze?
Kruche ze śliwkami to prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy. Jeśli twoje umiejętności kulinarne nie są zbyt wysokie – nie przejmuj się – na pewno sobie poradzisz.