Jak przygotować sobie zdrowe jedzenie na cały dzień poza domem? Oto menu na cały dzień zaproponowane przez gości Dzień Dobry TVN: Anię Starmach i trenera personalnego Tomasza Choińskiego: kuskus z owocami, koktajl z buraka i banana, kurczak z kaszą jaglaną i morelami, szpinak i brokuły oraz łosoś z ogórkiem i czarnuszką.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wielkanocne jaja nabite pieczarkami, koprem i gorczycą, struclę z jajem i białą kiełbasą, a na deser salami czekoladowe. Macie ochotę? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja.
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy ze zdrowych mrożonek: wegetariańskie curry, zapiekane warzywa na patelnię, purée z zielonego groszku z kotlecikami z polędwiczki wieprzowej i chlebki naan z czarnuszką. Skrzystajcie z jego przepisów! Dlaczego zimą warto sięgać po zamrożone warzywa?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i śledź w trzech odsłonach: w bułce maślanej z marynowaną cebulą, w sosie curry z pieczonymi ziemniakami i smażony z warzywami oraz sosem chrzanowo-jabłkowym. Smacznego!
Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia i fondue z porów, dzwonki karpia w sosie normandzkim oraz karpia w pomidorach i limonce.
W kuchni Dzień Dobry TV: dynia faszerowana, smażony sandacz na purée z dyni oraz krem z dyni i wędzonych śliwek. To trzy propozycje dyniowych przepisów przygotowanych dziś rano przez naszego gościa Jana Kuronia. Lubicie dynie? Macie jakieś swoje ulubione dyniowe dania?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Andrzej Polan, któremu pomagała Agnieszka Cegielska. Tematem przewodnim ich dań były zioła. Co powiecie na makaron z cukinią i świeżymi ziołami, kanapki z kozim serem i ziołami, kaszę pęczak z porami, tymiankiem i orzechami włoskimi oraz ziołowe chipsy ziemniaczane?
Nadszedł czas na spotkania przy grillu. Co podać naszym gościom, którzy nie jedzą mięsa? Z pomocą, w kuchni Dzień Dobry TVN, przyszedł nam Przemysław Ignaszewski. Zobacz, jak zrobić wegański sos tzatziki, "Karkówkę" z seitanu, grillowane pieczarki z portobello z pietruszkowym pesto i sosem tzatziki oraz warzywne szaszłyki z musztardowym tofu. Pycha!
W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała pyszne słodkości, których smak wzbogaciła ziołami. Co powiecie na czekoladę z migdałami i lawendą, maślane ciasteczka z czarnuszką czy ricottę z syropem laurowym i figami na cydrze.
By spróbować podkarpackich przysmaków, wybraliśmy się razem z dziennikarką Katarzyną Jaroszyńską do Krosna na festiwal "Karpackie Klimaty". W mieście słynącym z produkcji szkła Kasia spotkała się z kucharzem Pawłem Dobrzańskim, uczestnikiem pierwszej edycji programu "Azja Express", który przygotował potrawy kuchni regionalnej. Skorzystajcie z przepisów Pawła na królika duszonego w podkarpackim winie oraz naleśniki z jogurtem i owocami. I koniecznie spróbujcie podkarpackich chlebów!
Oprócz receptur na ciasto, pokażemy jak jeszcze można wykorzystać je w potrawach - wyjaśniają Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.
Poznajcie przepisy na ulubione serowe dania Mikołaja Reya: burger, zapiekanka, spring rollsy i przekładaniec!
Na plaży w Kołobrzegu Olivier Janiak spotkał się w strefie marki Tarczyński z Ulą Chincz, która przygotowała dla nas pyszne i sycące śniadanie. Dziennikarka przyznała, że śniadanie to dla niej najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Ula dodała, że nawet kiedy ma zdjęcia skoro świt, zawsze znajdzie chwilę, by zjeść pożywne śniadanie. Dla widzów Dzień Dobry Wakacje przygotowała pyszne parówki, zdradzając przy okazji jak kupować najlepsze.
Lato to najlepszy czas, aby w miłym towarzystwie wrzucić coś na ruszt. Swoje propozycje na grilla przedstawili w strefie Kikkoman Projektu Plaża szef kuchni Aureliusz Wilk i Szymon Czerwiński, finalista programu MasterChef. Rozmawiał z nimi Olivier Janiak.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu pasty. Piotrek serwował je z własnoręcznie wypieczonym chlebem. Spróbujecie przypisów w swojej kuchni?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszności, w których głównym składnikiem było ciasto francuskie. Na stole pojawiły się: tartaletki, śródziemnomorski warkocz z pesto oraz paszteciki. Na deser Daria dołożyła drożdżowe bułeczki z cynamonem.
Pierwsza myśl, która przychodzi większości nam do głowy, gdy zastanawiamy się, co zabrać na piknik to pewnie kanapki. A przecież można przygotować tyle innych prostych i bardzo smacznych dań! Kilka propozycji przedstawił w kuchni Dzień Dobry Wakacje David Gaboriaud.
Nadszedł czas na cukinię, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z tym właśnie warzywem: placuszki z cukinii, leczo z cukinii i ciasto z cukinii. Palce lizać
Panna cotta z palonym masłem i owocami, maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną, lody z mango i mięty, chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty - oto prawdziwe letnie przepisy, które możesz sam zrobić w domu. Zobacz, jakie to proste i zrób je sam!
Joanny Jędrzejczyk nikomu przedstawiać nie trzeba. U boku polskiej mistrzyni występuje dziś Janek Paszkowski, najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji telewizyjnego programu „MasterChef”. Joanna i Jan napisali razem książkę „Jedz, śmiej się i walcz!”. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN serwują swoje ulubione potrawy.
Meteorolodzy zapowiadają falę upałów, więc nie pozostaje nam nic, jak tylko chłodzić się na wszelkie możliwe sposoby. A że w czasie upałów należy się też nawadniać, najlepszym rozwiązaniem na gorące dni zdecydowanie są chłodniki. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zupy chłodne, pyszne i zdrowe. Na naszym stole pojawiły się: zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem, zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą, a także avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu.
Kuchnia Mikołaja Reya - wszystko z octem balsamicznym! Zobacz przepisy na: sałatkę z faralle, jakbłami i balsamicznym kurczakiem, oraz przepis na crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym!
Trwa sezon na botwinkę, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z młodych liści i korzenia buraka bazujące na pasteryzowanym bulionie warzywnym. Na naszym stole pojawiły się: chłodnik, tarta z botwinką, a także sałatka z glazurowanej botwinki i kaszy gryczanej.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Kręglicka przygotowała coś dla smakoszy kuchni XIX wieku, a dokładnie potrawy, które ukształtowały gust kulinarny Stanisława Moniuszki.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Mikołaja Reya, aby przygotował dania z rabarbarem. Mogliśmy przekonać się również, jak smakują otrębowe talerze, które Mikołaj Rey przywiózł z Zambrowa.
Dla wielu Polaków rozpoczęła się majówka, poprosiliśmy więc Charlesa Daigneault, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować dania, które doskonale nadają się na piknik.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała dania ze szparagów: szparagi w cieście francuskim, tosty ze szparagami, sałatkę ze szparagami oraz krem z zielonych szparagów.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z białą kiełbasą: kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową, sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona oraz kruszonkę z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer autorka książek kulinarnych przygotowała sycące i zdrowe sałatki. Mogliśmy spróbować: sałatkę z pieczonym bakłażanem, wołowiną i granatem, sałatkę z zieloną fasolką, szpinakiem i rodzynkami, a także sałatkę z pieczoną piersią kurczaka, fenkułem i ziołami.
Zupa szpinakowa z pistacjami, wiosenna minestrone i wiosenna zupa z zielonym makaronem. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na witaminowe bomby idealne na okres przedwiośnia.