Smakują dzieciom i dorosłym, pasują na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Naleśniki z bananami to pomysł, który uratuje każdy posiłek. Co więcej, w trakcie ich smakowania na pewno wybrzmią prośby o dokładkę. Warto szukać różnych przepisów na naleśniki z bananami, tak by za każdym razem zaskakiwały i smakowały odrobinę inaczej.
- Wersja najpopularniejsza - naleśniki z bananami i serem
- Przepisy, które pokochają wszyscy, czyli z czym połączyć naleśniki z bananami
- Czy naleśniki z bananami mogą być dietetyczne?
- Naleśniki z bananami nie tylko po polsku
Wersja najpopularniejsza - naleśniki z bananami i serem
Naleśniki z bananami i serem to duet, który uzupełnia się smakowo, co więcej oba produkty są łatwo dostępne o każdej porze roku. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, dzięki czemu jest z czego wybierać i za każdym razem można podawać je trochę inaczej. Jednym ze sposobów jest blendowanie bananów, a potem dodanie ich do sera wraz z odrobiną cukru, wanilii czy cynamonu. Tak przyrządzona masa jest aksamitna, łatwo się rozprowadza, a co najważniejsze, zaskakuje smakiem. Połączenie sera z bananami to delikatny, słodki smak, który zadowoli każdego łasucha. Ser, który idealnie nadaje się do nadzienia naleśnikowego, to twaróg półtłusty, ser mascarpone czy ricotta. Każdy z nich jest świetnym dodatkiem do bananów.
Dla czekoladożerców gratką będą czekoladowe naleśniki z bananami. Ser to pyszne uzupełnienie tego duetu . Pomysłów na tę fuzję jest wiele. Dodanie startej czekolady do samej masy na ciasto sprawi, że placuszek naleśnikowy będzie delikatnie kusił czekoladowym smakiem. Dla lubiących bardziej dominujący smak czekolady, dobry pomysł to polanie całego naleśnika roztopioną czekoladą lub zmieszanie jej z masą serową. Zamiast czekolady można wykorzystać również nutellę. Mniam!
Zobacz też: Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Przepisy, które pokochają wszyscy, czyli z czym połączyć naleśniki z bananami
Jak zrobić pyszne naleśniki z bananami? Tak naprawdę wszystkie połączenia są dozwolone, gdyż najlepiej kierować się swoim smakiem i tym, na co ochotę mają domownicy. Świetnym wyborem są naleśniki z bananami i jabłkami. Warto usmażyć pokrojone jabłka z cynamonem, tak by powstała aromatyczna, delikatna w smaku masa. Idealnie będzie się nadawać na nadzienie naleśników, które po zawinięciu w ruloniki, można udekorować plasterkami z bananów. Jabłka i banany można również zblendować, by po dodaniu cynamonu i wanilii uzyskać bardzo ciekawą w smaku masę, którą można wypełnić naleśniki. Inny sposób to dodanie do masy na ciasto pokrojonych w plasterki jabłek. Będą cudownie chrupały z każdym gryzem, współgrając z bananowym nadzieniem. Banany i miód to kolejny wyśmienity duet. Przygotowanie naleśników z bananami i miodem zawsze będzie dobrym wyborem. Zdrowsze, bo można zrezygnować z cukru i dodatkowo pyszne. Dla prawdziwych łasuchów gratką będą naleśniki z bananami i bitą śmietaną albo budyniem. Taki deser umili każdy, nawet najbardziej pochmurny dzień.
Zobacz też: Deser bananowy – propozycje podania.
Czy naleśniki z bananami mogą być dietetyczne?
Jeśli nie będzie do nich dodany cukier albo zastąpiony zostanie ksylitolem i zrezygnujemy z polewy czekoladowej, to zaoszczędzonych zostanie wiele kalorii. Ciasto naleśnikowe warto przygotować z różnych składników, niekoniecznie używając mleka zwierzęcego, można je zastąpić mniej kalorycznym – roślinnym. Samo nadzienie, stawiając tylko na banany, będzie jego najbardziej dietetyczną, a ciągle pyszną wersją.
Zobacz też: Rosyjski naleśnik zamiast pierogów ruskich
Naleśniki z bananami nie tylko po polsku
Tajskie naleśniki z bananami , czyli tzw. roti. Tajski naleśnik różni się od tradycyjnego polskiego, bo zamiast mleka używa się wody. Właściwe roti najlepiej smażyć na płaskiej i jak największej patelni. Ich cechą charakterystyczną jest grubość – roti są bardzo cieniutkie. Najczęściej podaje się je z bananami, które idealnie wkomponowują się w ich chrupkość. Przepisy na tajskie roti bez problemu dostępne są w sieci, co czyni z nich ciekawy pomysł na inną wersję naleśników z bananami.
Kolejny przepis na naleśniki zza oceanu to amerykańskie naleśniki , które świetnie smakują również z bananami . Pancakes, bo tak brzmi ich oryginalna nazwa, są grubsze i puszyste, dzięki dodaniu do nich proszku do pieczenia lub sody. Można ułożyć na nich pokrojone banany, a do tego polać syropem klonowym. Pychota!
Naleśniki z bananami to ogrom możliwości, dzięki którym za każdym razem mogą smakować odrobinę inaczej. Słodkie dodatki, fuzje z innymi owocami czy różne sposoby smażenia - na pewno jest w czym wybierać!
Zobacz też: Pyszne śniadania na słodko
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN