Czujemy, że do naszego śniadaniowego jadłospisu powoli wkrada się monotonia i szukamy sposobu na urozmaicenie tego jakże ważnego posiłku? Dobrą propozycją są śniadania na słodko – dodadzą nam energii na cały dzień i pozwolą cieszyć się doskonałym nastrojem. Warto zadbać o to, aby śniadania na słodko były również zdrowe – podpowiadamy, jak to zrobić.
Dlaczego warto jeść śniadanie na słodko?
Z reguły rano mamy mało czasu, więc nawet nie myślimy o tym, aby przyrządzić sobie większe śniadanie, tylko z przyzwyczajenia robimy kanapki – najczęściej na słono, na przykład z serem czy szynką. Nie warto jednak myśleć, że przygotowanie słodkiego i pysznego śniadania zajmuje dużo czasu! Jeśli przygotujemy je już parę razy, to na pewno będzie nam to zajmowało tyle samo czasu co zwykłe śniadanie, takie jak kanapki czy jajecznica.
Osoby, które są na diecie i dbają o to, aby zdrowo się odżywiać, często chcą prawie w całości wyeliminować słodkie jedzenie ze swojej diety. Oczywiście nie powinniśmy jeść dużo cukru, ponieważ nie jest zdrowy, ale nie zaszkodzi nam, a nawet pozytywnie na nas wpłynie, jeśli zjemy go trochę. Słodki posiłek z rana to gwarancja dużej dawki energii i humoru na resztę dnia. Osoby dbające o sylwetkę powinny pamiętać o tym, że to właśnie rano nasza przemiana materii jest najszybsza i właśnie wtedy jest odpowiedni czas na to, aby zjeść coś słodkiego. Słodkie śniadanie jest więc o wiele lepsze od słodkiego obiadu czy kolacji.
Z czego przyrządzić śniadanie na słodko?
Pomysłów na słodkie śniadanie jest naprawdę mnóstwo. Wystarczy tylko poszukać, wypróbować i znaleźć swoje ulubione smaki, jeśli jeszcze takich nie mamy. Śniadanie na słodko może być także pożywne i zdrowe, ponieważ często taki posiłek zawiera dużo owoców, które są bogate w witaminy i niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Owoce do posiłku najlepiej dobierać zależnie od pory roku. Zimą, niestety, musimy się zadowolić owocami mrożonymi albo tymi sprowadzanymi z ciepłych krajów, jednak wiosną, latem i jesienią na naszych stołach może zagościć naprawdę sporo zdrowych i kolorowych owoców (i nie tylko!). W sezonie bardzo dobrze jest wykorzystywać wszystko to, co świeże, na przykład maliny, jagody, borówki, jabłka czy śliwki. Szczęśliwcami są ci, którzy mają dostęp do świeżych warzyw i owoców z własnego ogródka. Warto wtedy z tego korzystać, na przykład do przyrządzania śniadań na słodko.
Podczas przygotowywania naszych słodkich śniadań możemy dowolnie łączyć niektóre składniki i owoce, dzięki czemu stworzymy swoje ulubione zestawy. Należy najpierw zdecydować, czy ma to być owsianka, gofr, naleśnik, a może chrupiący croissant. Następnie połączyć to z owocami – na przykład z bananami albo borówkami. A może z jednym i drugim. Owoce możemy miksować według smaku i uznania. Do takiego posiłku możemy dodać także czekoladę – zdrowszym rozwiązaniem będzie gorzka, jednak od czasu do czasu można się skusić także na mleczną. Dobrym zamiennikiem będzie też kakao. Warto również dodać jogurt, serek – owocowy, waniliowy lub mascarpone. Wszystko zależy od nas samych.
Pomysły na słodkie śniadanie
Poniżej znajduje się kilka pomysłów na śniadanie na słodko . Sprawdźmy je i zainspirujmy się!
Naleśniki z mascarpone, borówkami i bananami
Składniki:
· szklanka mąki
· szklanka mleka
· 2 jajka
· ¾ szklanki wody gazowanej
· szczypta soli
· 200 g serka mascarpone
· 2 banany
· szklanka borówek.
Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski i zmiksować. Patelnię rozgrzać niewielką ilością oleju, a następnie wylać na nią trochę ciasta – tak by rozlało się na całej patelni, ale nie było za grube. Gdy spód będzie zarumieniony, przewrócić naleśnika na drugą stronę. Kiedy naleśniki będą już gotowe, należy przygotować nadzienie – do serka mascarpone można dodać szczyptę cukru, według uznania. Pokroić banana i wymieszać z mascarpone, a następnie dodać borówki. Talerz również można ozdobić kilkoma borówkami.
Omlet z truskawkami i czekoladą
Składniki:
· 4 jajka
· 2 łyżki mąki
· szczypta soli
· szczypta proszku do pieczenia
· 200 g truskawek
· kilka kostek czekolady
· serek homogenizowany.
Sposób przygotowania: Oddzielić żółtka od białek, po czym białka ubić na sztywną pianę. Mąkę połączyć z żółtkami, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie białka dodać do wymieszanych składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, następnie wylać trochę ciasta i smażyć. Kiedy placek od dołu zacznie się rumienić, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet posmarować serkiem homogenizowanym, a na to położyć pokrojone wcześniej na pół truskawki. Obok truskawek ułożyć kilka kostek czekolady.
Croissant z domowymi powidłami śliwkowymi
Składniki:
· ciasto francuskie
· kg mocno dojrzałych węgierek
· 2 łyżki wody
· szczypta cukru.
Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestki. Tak przygotowane owoce wrzucić do garnka i dodać 2 łyżki wody. Gotować na małym ogniu i często mieszać, aż konsystencja będzie gęsta (około 1,5 godz.). Jeśli powidła okażą się za mało słodkie, można do nich dodać trochę cukru. Spowoduje on jednak, że znowu staną się płynne i trzeba będzie je dalej gotować – około pół godziny, aż zgęstnieją. Gotowe powidła należy przelać do miski i odstawić. Warto je przyrządzić wieczorem, gdyż rano może zająć to zbyt dużo czasu.
Rano, kiedy powidła są już gotowe, można zabrać się za przygotowanie pysznego śniadania. Należy wziąć ciasto francuskie, rozwinąć rulon i pokroić na trójkąty. Na każdy z nich położyć łyżeczkę powideł i zwinąć go w rogalika. Następnie posmarować rozbełtanym białkiem i posypać odrobiną cukru. Piec w temperaturze 200 stopni, aż staną się złociste.
Słodkie śniadania to świetny pomysł na rozpoczęcie nowego dnia. Warto przetestować powyższe przepisy lub stworzyć własne. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN