Pieczarki to łatwo dostępne grzyby i najlepiej smakują podsmażone. Są delikatne w smaku, ale dzięki przyprawom lub cebulce zyskują dodatkowe walory smakowe. Doskonale pasują do śmietanowych sosów oraz kurczaka. Dodając do nich ser, stworzymy naprawdę pyszny posiłek.
- Jak najlepiej przygotować naleśniki z pieczarkami i serem?
- Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem, czyli naleśnik z farszem idealnym.
- Z czym jeszcze można podać naleśniki z pieczarkami?
Jak najlepiej przygotować naleśniki z pieczarkami i serem?
Przygotowując naleśniki z pieczarkami i serem najlepiej skorzystać ze sprawdzonego przepisu na ciasto naleśnikowe. By przyrządzić naleśniki z pieczarkami, wystarczy standardowe ciasto, naleśniki nie muszą być specjalnej grubości czy puszystości. Kluczem do pysznego dania jest farsz! Warto zadbać o to, by był jak najlepszy. Pieczarki są dostępnym i niedrogim produktem, który w sklepach znajdziemy o każdej porze roku. Pieczarki trzeba oczyścić i pokroić - w kostkę, w plasterki lub zetrzeć na tarce do warzyw. Kolejnym obowiązkowym elementem nadzienia jest cebula. Naleśniki z pieczarkami i cebulą zdecydowanie smakują najlepiej. Dlaczego? Ponieważ smażenie pieczarek w cebulce uwolni ich smak, nada aromatu i farsz będzie o wiele bardziej wyrazisty. Cebulę należy pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka, podsmażając ją na maśle. Kiedy ładnie się zeszkli, trzeba do niej dodać przygotowane uprzednio pieczarki. Całość powinna smażyć się jeszcze przez chwilę, aż pieczarki odpowiednio się przysmażą, a cała woda odparuje. Brakuje jeszcze sera. Wybierając ser żółty, można pokroić go w plasterki lub zetrzeć na tarce. Potem ułożyć go na naleśniku, na to wyłożyć farsz, zawinąć i ponownie podsmażyć na patelni, żeby ser się roztopił. Tak przygotowane naleśniki z pieczarkami, serem i cebulą zadowolą każdego głodomora. Inne sery, które również wyśmienicie sprawdzą się w farszu z pieczarkami to:
· brie lub camembert,
· feta,
· mozzarella.
Każdy z tych serów, podczas smażenia delikatnie się roztopi, co zapewni niezwykłe doznania w ustach.
Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem, czyli naleśnik z farszem idealnym.
Jednym z najbardziej popularnych odsłon kurczaka, jest ta w pieczarkach i sosie śmietanowym. Wszystkie te składniki, odpowiednio połączone i przyprawione, smakują wyśmienicie. Kurczaka najlepiej podsmażyć na cebulce, a potem dodać do niego pieczarki i chwilę razem poddusić. Tak przyrządzone mięso i pieczarki należy zalać śmietaną, najlepiej kwaśną. Wszystkie składniki powinny się razem chwilę poddusić, tak by smaki się przeniknęły. Dzięki sosie ze śmietany, kurczak będzie soczysty i miękki. Całość nadzienia idealnie wypełni naleśniki, które można zwinąć w rulon lub trójkąty. Dla smaku i walorów estetycznych wierzch zawiniętego naleśnika, można oprószyć bazylią lub szczypiorkiem. Tak przyrządzone naleśniki z pieczarkami i kurczakiem to danie, które pasuje na obiad czy kolację i zawsze spotka się z aprobatą domowników. Dobrym pomysłem jest również zapiekana wersja naleśników z pieczarkami i kurczakiem, z chrupiącą skorupką serową na naleśnikach. Wystarczy przed włożeniem do piekarnika obłożyć je serem żółtym.
Z czym jeszcze można podać naleśniki z pieczarkami?
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami smakują wybornie, ale co, jeśli nie mamy w lodówce kurczaka? Spokojnie można zastąpić go szynką! Wariant ten jest jeszcze łatwiejszy w przygotowaniu - szynki, jeśli nie chcemy, nie trzeba smażyć czy jakoś specjalnie przyrządzać. Mając pokrojoną szynkę w plastry, można jeden plasterek ułożyć bezpośrednio na naleśniku, potem dołożyć plaster sera żółtego, a na końcu wyłożyć farsz pieczarkowy. Proste i pyszne! Druga opcja, to pokrojenie szynki w paski i dodanie jej do smażących się pieczarek.
Z jakimi warzywami można łączyć naleśniki z pieczarkami? Z prawie każdymi. Szczególnie smakowicie przedstawiają się brokuły w sosie śmietanowym albo kapusta, która uzupełni pieczarki w klasycznym już połączeniu. Innym smakowitym pomysłem będą naleśniki z pieczarkami i szpinakiem. Szpinak można zblanszować i dodać do smażących się pieczarek, tak by urozmaicić farsz. Dodatkowo świetnie będzie się komponował z serem fetą. Inny sposób to zblendowanie szpinaku i dodanie go do ciasta, dzięki temu naleśnik będzie miał oryginalny zielony kolor i szpinakowy posmak. Pychota!
Naleśniki z pieczarkami podawać można na różne sposoby. Wszystko zależy od ulubionych smaków i dostępnych składników. Ich różnorodność na pewno nie pozwoli się nimi znudzić.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN