W domu Krzysztofa Tyńca gotują głównie kobiety. Przyrządzaniem posiłków zajmuje się żona aktora- Jagoda. Sam aktor oczywiście pomaga, np. robi zakupy, obiera ziemniaki lub uciera ciasto czy kremy. Dziś mogliście go zobaczyć w kuchni "Dzień Dobry TVN".
Prezentujemy regionalną kuchnię śląską. Przepisy przygotował Gustaw Kwapich, szef kuchni Qubus Hotel Prestige.
Dziś w naszej kuchni królował ser za sprawą szefa kuchni Beaty Kartowicz i jej córki Anny.
Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z ryżu.
Joseph "Józek" Seelesto przygotował potrawy specjalnie dla wszystkich mam, z okazji ich święta.
Jednym z elementów kuchni molekularnej jest gotowanie w niskiej temperaturze. A hjednym z najbardziej uznanych praktyków kuchni molekularnych jest Hiszpan Ferran Adria. Prowadzi restaurację El Bulli w pobliżu Barcelony. Średni rachunek w El Bulli wynosi 300 euro za osobę, a i tak do końca tego roku wszystkie stoliki są już zarezerwowane.
Kuchnia molekularna to kuchnia, w której w nieograniczony sposób stosuje się prawa fizyki i chemii w oparciu o naturalne składniki. Jest to kuchnia, w której po zastosowaniu odpowiednich, naturalnych składników powstają dania pozornie niemożliwe do stworzenia, np. kawior z marchewki
Dziś w naszym studiu gotowali Grzegorz Birek i Artur Pijanowski - kucharze warszawskiego hotelu Intercontinental.
On jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce. Ona była finalistką MasterChef Junior. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje siły połączyli Wojciech i Zuzanna Harapkiewiczowie! Wspólnie uraczyli nas sałatką soligrano z półgęskiem, zupą dyniowo-rokitnikową z krewetkami oraz tatarem z jelenia ze smażonymi kurkami. Pycha!
Beata Kartowicz wraz z córką Anną przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z dodatkiem miodu: makaron linguine z warzywami i miodem, sałatkę z winogron, camemberta i fig w miodowym sosie vinaigrette i grillowanego kurczaka z wyśmienitym sosem jogurtowo– miodowo– musztardowym.
Maciej Szaciłło przygotował w kuchni Dzień dobry TVN marokańskie potrawy.
Maroko to zaczarowane miejsce pełne barw i zapachów. Na skrzyżowaniu Europy i Afryki kuchnia marokańska kusi bogactwem smaków. Aromatyczne przyprawy, soczyste warzywa i pomarańcze pachnące słońcem. Tak, jak w Indiach ryż z curry, tak w Maroko tagine z kuskusem stanowią podstawę diety. Tagine to rodzaj gulaszu. Danie gotuje się długo w glinianym garnku z mnóstwem przypraw. Najlepiej smakuje z gotowaną na parze z bulionu kaszą, sałatką i chlebem.
Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej proponują dziś kuchnię makaronową. Czy skusicie się tagliatelle z bobem groszkiem i fasolką?
Kucharz Joseph Seleetso proponuje przepis na makaron z sashimi, spaghetti razowe z cytrusowymi szparagami oraz ravioli z kurczaka i pieczone warzywa.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Sylwię Gliwę, aktorkę. Gwiazda serialu "Na Wspólnej", w towarzystwie Piotra Kucharskiego, pokazała nam kilka smakowitych i lekkich potraw z makaronu, między innymi makaron z bobem, groszkiem i marchewkami, zapiekankę makaronową z łososiem i szparagami czy sałatkę makaronową z fasolką, pomidorkami i winegretem koperkowym.
Do kwiatów - o czym nie wszyscy wiedzą - zaliczamy między innymi brokuły i kalafiory. W Polsce tradycja jedzenia kwiatów narodziła się przed druga wojną światową, a w Anglii jeszcze w średniowieczu. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście się dowiedzieć więcej o tej niecodziennej odmianie kuchni.
21 czerwca to pierwszy dzień lata i noc świętojańska, podczas której panny na wydaniu puszczają na wodę wianki z kwiatów. Dlatego w kuchni nie mogło zabraknąć kwiatów. Była sałatka z bratków nasturcji i ogórecznika, smażone kwiaty cukinii oraz kwiaty czarnego bzu z różą i kwieciste chińskie brokuły. Mnóstwo kolorów, zapachów i niezapomnianych smaków.
W naszej kuchni kwiaty, z okazji Dnia Kobiet, a na talerzu karczochy i krem z korzennych warzyw przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana. Kucharz przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN także gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami oraz kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco. Skorzystajcie z jego przepisów!
Wreszcie każdy w Warszawie będzie mógł jeść koszernie. Nowa restauracja tel-aviv serwuje dania, przygotowane zgodnie z zasadą koszeru. Jest to szczególnie ważne nie tylko dla Żydów, ale i dla wegetarian.
Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Kim Jae Hak i Edward Grobelny postarali się przybliżyć tajniki kuchni koreańskiej. Dzięki ich przepisom, sami możecie się przekonać, jak smakują typowo koreańskie potrawy.
Z Josephem Seeletso wybraliśmy się kulinarną podróż do Korei. Kucharz z Botswany przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ostrą zupę z wołowiną i zieloną cebulką, zapiekane jajko z zieloną cebulą, sałatkę ze szpinakiem i ziemniaki w słodkim sosie sojowym. Brzmi apetycznie...
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało egzotyką, od samego rana przygotowywaliśmy potrawy z dalekiej Korei!
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN króluje mistrz niebanalnych, niezwykle egzotycznych połączeń smakowych – Joseph „Józek” Seeletso. Zainspirowany „jogurtowym prześwietleniem” Katarzyny Boskackiej, pokaże wam, w jaki sposób można wykorzystać zwykły jogurt naturalny do przygotowania naprawdę wykwintnych.
Piotr Kucharski, zwycięzca 2. edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotował dania na bazie jogurtu.
W kuchni Dzień Dobry Wakacje, Andrzej Polan przygotował dziś trzy dania na bazie jogurtu: kurczaka w jogurcie z ogórkami marynowanymi i porzeczką, racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem i krokiet z kaszanki wiejskiej z jogurtem gęstym i sosem z młodego buraka. Smacznego! :)
Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.
Anna Starmach, zainspirowana nowoczesnymi i innowatorskimi pracami amerykańskiego fotografa Davida LaChapelle'a, stworzyła w kuchni Dzień Dobry TVN dania nawiązujące prac artysty, czyli potrawy modne, kolorowe i pomysłowe.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach i Agnieszka Kręglicka przygotowały specjalnie dla nas kilka ciekawych propozycji na ciekawe wykorzystanie grzybów w kuchni.
Brygida bardzo lubi grzyby, uważa, że są najlepszym polskim towarem eksportowym, teraz jest sezon na borowiki o prawdziwki, często wykorzystuje grzyby w swojej kuchni. Dziś w "Dzień Dobry TVN" pokazała nam co można przy ich pomocy wyczarować.
Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek nie może zabraknąć także gruszek. „Klapsa”, „Konferencja” czy "Paryżanka"... każdy ma swoją własną faworytkę. Idealna zarówno na deser, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje z gruszką zaserwowały Beata i Paulina Kartowicz.