Na plaży w Kołobrzegu Olivier Janiak spotkał się w strefie marki Tarczyński z Ulą Chincz, która przygotowała dla nas pyszne i sycące śniadanie. Dziennikarka przyznała, że śniadanie to dla niej najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Ula dodała, że nawet kiedy ma zdjęcia skoro świt, zawsze znajdzie chwilę, by zjeść pożywne śniadanie. Dla widzów Dzień Dobry Wakacje przygotowała pyszne parówki, zdradzając przy okazji jak kupować najlepsze.
Lato to najlepszy czas, aby w miłym towarzystwie wrzucić coś na ruszt. Swoje propozycje na grilla przedstawili w strefie Kikkoman Projektu Plaża szef kuchni Aureliusz Wilk i Szymon Czerwiński, finalista programu MasterChef. Rozmawiał z nimi Olivier Janiak.
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał smaczne i co najważniejsze szybkie w przygotowaniu pasty. Piotrek serwował je z własnoręcznie wypieczonym chlebem. Spróbujecie przypisów w swojej kuchni?
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała pyszności, w których głównym składnikiem było ciasto francuskie. Na stole pojawiły się: tartaletki, śródziemnomorski warkocz z pesto oraz paszteciki. Na deser Daria dołożyła drożdżowe bułeczki z cynamonem.
Pierwsza myśl, która przychodzi większości nam do głowy, gdy zastanawiamy się, co zabrać na piknik to pewnie kanapki. A przecież można przygotować tyle innych prostych i bardzo smacznych dań! Kilka propozycji przedstawił w kuchni Dzień Dobry Wakacje David Gaboriaud.
Nadszedł czas na cukinię, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN Katarzyna Bukowska przygotowała pyszne dania z tym właśnie warzywem: placuszki z cukinii, leczo z cukinii i ciasto z cukinii. Palce lizać
Panna cotta z palonym masłem i owocami, maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną, lody z mango i mięty, chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty - oto prawdziwe letnie przepisy, które możesz sam zrobić w domu. Zobacz, jakie to proste i zrób je sam!
Joanny Jędrzejczyk nikomu przedstawiać nie trzeba. U boku polskiej mistrzyni występuje dziś Janek Paszkowski, najmłodszy uczestnik i wielkie odkrycie pierwszej edycji telewizyjnego programu „MasterChef”. Joanna i Jan napisali razem książkę „Jedz, śmiej się i walcz!”. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN serwują swoje ulubione potrawy.
Meteorolodzy zapowiadają falę upałów, więc nie pozostaje nam nic, jak tylko chłodzić się na wszelkie możliwe sposoby. A że w czasie upałów należy się też nawadniać, najlepszym rozwiązaniem na gorące dni zdecydowanie są chłodniki. W Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował zupy chłodne, pyszne i zdrowe. Na naszym stole pojawiły się: zimna zupa z avocado, arbuza, melona, rzodkiewki ze smażonym halibutem, zimna zupa z buraka, z duszonym indykiem i sadzoną pajdą, a także avocado w maślance, rabarbar w miodzie, kurczak i szynka dla kontrastu.
Kuchnia Mikołaja Reya - wszystko z octem balsamicznym! Zobacz przepisy na: sałatkę z faralle, jakbłami i balsamicznym kurczakiem, oraz przepis na crumble z truskawek i malin z karmelem balsamicznym!
Trwa sezon na botwinkę, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował pyszne dania z młodych liści i korzenia buraka bazujące na pasteryzowanym bulionie warzywnym. Na naszym stole pojawiły się: chłodnik, tarta z botwinką, a także sałatka z glazurowanej botwinki i kaszy gryczanej.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Kręglicka przygotowała coś dla smakoszy kuchni XIX wieku, a dokładnie potrawy, które ukształtowały gust kulinarny Stanisława Moniuszki.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. Lecznicza odmiana rabarbaru - rzewień lekarski - ma właściwości antyrakowe, antyoksydacyjne i przeczyszczające. Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy Mikołaja Reya, aby przygotował dania z rabarbarem. Mogliśmy przekonać się również, jak smakują otrębowe talerze, które Mikołaj Rey przywiózł z Zambrowa.
Dla wielu Polaków rozpoczęła się majówka, poprosiliśmy więc Charlesa Daigneault, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować dania, które doskonale nadają się na piknik.
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała dania ze szparagów: szparagi w cieście francuskim, tosty ze szparagami, sałatkę ze szparagami oraz krem z zielonych szparagów.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne dania z białą kiełbasą: kotlety z białej kiełbasy z zupą chlebowo-żurkową, sos z białej kiełbasy do jajek i sałata smażona oraz kruszonkę z białej kiełbasy do drożdżowego z majonezem.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer autorka książek kulinarnych przygotowała sycące i zdrowe sałatki. Mogliśmy spróbować: sałatkę z pieczonym bakłażanem, wołowiną i granatem, sałatkę z zieloną fasolką, szpinakiem i rodzynkami, a także sałatkę z pieczoną piersią kurczaka, fenkułem i ziołami.
Zupa szpinakowa z pistacjami, wiosenna minestrone i wiosenna zupa z zielonym makaronem. Poznajcie przepisy Piotra Kucharskiego na witaminowe bomby idealne na okres przedwiośnia.
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania bazujące na młodej kapuście przedstawiła blogerka kulinarna Marta Dymek. Kapuśniak z pomidorami, kaszotto z młodą kapustą, coleslaw z żurawiną i wegański majonez.
W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało naleśnikami. Andrzej Polan przygotował je w wersji klasycznej i nie tylko. Co powiecie naleśniki z czekoladą, miętą i jogurtem lub naleśniki serowe z borówkami?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: tartę wiosenną z pieczonym ciastem i zimnym środkiem, tartę z kapustą młodą i pasztetową oraz tartę z owocami. Palce lizać!
Dziś "Dzień Marchewki" z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN to właśnie marchew gra pierwsze skrzypce! Szef kuchni - Sebastian Olma zaproponował kilka dań, które pozwolą docenić wyjątkowość tego warzywa. Spróbujcie jajka z pesto marchewkowym, frittaty z marchwią i kaczki z marchwiowym dressingiem!
Marchewka po koreańsku jadana jest głównie przez mieszkańców państw byłego ZSRR. Upowszechnili ją tam przybysze z Korei, którzy korzystając z lokalnych składników, próbowali przemycić orientalne smaki.
Jak zrobić tosty na patelni i jak przygotować kanapkę z pastą jajeczną, żeby dało się ją zjeść? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przedstawił swoje przepisy na tosty z mieloną wołowiną, kanapkę z pastą jajeczną, kanapkę z wędzonym dorszem i tosty ze schabowym
Hummus, pizza czy zupa z ciecierzycą? Który przepis Cristiny Catese najbardziej przypadł Ci do gustu? Dlaczego warto jeść ciecierzycę? Jak działa na nasz organizm? Zobaczcie!
Anna Starmach przedstawiła dziś w Dzień Dobry TVN propozycje wielkanocnych dań na bazie tuńczyka. Zobaczcie przepisy na jaja faszerowane, zupę chrzanową z tuńczyckiem i muffinki jajeczne z tuńczykiem. Jakiego tuńczyka w puszce wybrać? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Dziś Dzień Żelków! Z tej okazji Sylwia Majcher w studiu Dzień Dobry TVN przygotowała domowe żelki w wersji bez cukru i bez sztucznych składników. Takich żelków nie musimy chować przed naszymi dzieciakami. Sprawdź, jak je zrobić.