Zobacz też: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Zupa Pho z wołowiną
Składniki:
- 1,5 kg ogona wołowego
- 2 laski cynamonu
- 2 owoce kolendry
- 3 gwiazdki anyżu
- 3 goździki całe
- 2 kardamony całe
- imbir wielkości ręki
- 3 duże cebule żółte
- 1 główka czosnku
- 300 g suszonych grzybów shitake
- 600 g steku z udźca wołowego lub polędwicy wołowej
- 400 g suszonego makaronu ryżowego
- trochę nierafinowanego cukru trzcinowego
- 500 ml sosu rybnego
- garść kiełków fasolki mung
- garść świeżej kolendry
- garść mięty
- garść bazylii tajskiej
- 3 limonki
- 2 czerwone cebule
- 2 pomidory
- 400 g prażonej cebulki
- mała butelka srirachy
Przepis na podawane do zupy Pho chrupiące chlebki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 15 g proszku do pieczenia
- 700 ml oleju
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Ugotuj rosół z kości. Pamiętaj, żeby oczyścić je z pozostałości krwi i odoru, żeby bulion był jak najbardziej klarowny. Po ugotowaniu odgarnij szumowiny z rosołu na zupę Pho. Dopraw odcedzony bulion sosem rybnym i cukrem.
Przyprawy upraż przed włożeniem do wywaru.
Zrób chlebki: z podanych składników uformuj ciasto, a następnie je usmaż.
Zalej miskę z makaronem ryżowym, kiełkami, ziołami i surowym, bardzo cienko pokrojonym stekiem wrzącą zupą. Dopraw zupę i udekoruj.
Zobacz też:
Autor: Gaba Kopyto
podziel się: