Bezglutenowe ciasto z polenty z czereśniami
Składniki:
Ciasto
300 g czereśni bez pestek
250 g polenty (kaszki kukurydzianej)
250 g masła
200 g cukru
4 duże jajka
100 g mielonych migdałów
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml jogurtu naturalnego
Sok z połówki pomarańczy
Syrop
Sok z dwóch pomarańczy
3 łyżki cukru
Polewa czereśniowa
50 g czereśni bez pestek
150 g cukru pudru
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.
Nasmarować masłem tortownicę o średnicy 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia.
Czereśnie posiekać i wymieszać z 50 g polenty, odstawić. Utrzeć masło z cukrem aż masło będzie puszyste.
Dalej ucierać i dodawać po jednym jajku.
Do masy dodać resztę polenty, tarte migdały, proszek do pieczenia, jogurt, sok z pomarańczy i czereśnie.
Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.
Przelać do formy, wstawić do piekarnika i piec 45 minut.
W tym czasie podgrzać składniki na syrop aż cukier się rozpuści, część wody zredukuje aż powstanie lejący syrop, odstawić do ostygnięcia.
Po upieczeniu ciasta polać je syropem i odstawić na 20 minut.
Następnie wyjąć z foremki, na kratkę żeby ostygło.
Następnie zmiksować czereśnie z cukrem pudrem i polać ciasto.
Udekorować czereśniami.
Sernik z koziego sera z sezonowymi owocami
Składniki:
Spód
150 g ciasteczek digestive
100 g masła
Masa serowa
800 g kremowego koziego serka (jak do smarowania kanapek)
150 g cukru
3 łyżki mąki pszennej
Szczypta soli
3 jajka
1 żółtko
1 laska wanilii
Otarta skórka z 1 cytryny
1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny
200 ml kwaśnej śmietany
500 g sezonowych owoców do dekoracji: truskawki, borówki, czereśnie, kwiat dzikiego bzu
200 ml martini - opcjonalnie
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 st. C.
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Rozpuścić masło.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem.
Przełożyć na przygotowaną blaszkę do pieczenia i podpiec 10 minut.
Blachę wyjąć z piekarnika.
Zwiększyć temperaturę do 200 st. C.
Przy pomocy miksera, na niskich obrotach, ubijać ser przez około 2 minuty, następnie, cały czas ubijając, dodawać cukier, mąkę i szczyptę soli.
Dodać ubite jajka, nasionka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny, cały czas ubijać na niskich obrotach.
Pod koniec dodać kwaśną śmietanę.
Boki formy natłuścić masłem, wyciąć pasek z papieru do pieczenia i przykleić na boki.
Masę wylać na podpieczony spód w formie i wstawić do piekarnika.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 90 st. C i piec przez kolejne 30 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik do ostygnięcia na 1 godzinę.
Owoce pokroić i zalać martini, odstawić do zamarynowania na co najmniej 2 godziny.
Gdy sernik ostygnie udekorować owocami i kwiatem czarnego bzu.
Biszkopt w szklankach
Składniki:
4 jajka
170 g cukru
150 ml oleju rzepakowego
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z jednej cytryny
Skórka otarta z cytryny
2 łyżki kakao
2 duże garście świeżego szpinaku
70 ml oleju rzepakowego
Dekoracja
15 truskawek
2 tabliczki białej czekolady
Pomarańczowy
Barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Gdy masa będzie puszysta i w miarę sztywna dodać olej cały czas miksując na wolnych obrotach.
Następnie dodać skórkę i sok z cytryny.
Proszek wymieszać z mąką i połączyć z masą jajeczną.
Masę podzielić na dwie części.
Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Do drugiej części dodać szpinak zmiksowany z olejem rzepakowym, wymieszać.
Przelać do dwóch 20 cm tortownic.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 170 st. C około 15-18 minut.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia a następnie pokruszyć.
Nasypać do szklanek warstwami aby zielona warstwa znalazła się u góry.
W czasie gdy się pieką ciasta włożyć truskawki do lodówki na kilka minut.
Rozpuścić czekoladę w misce nad garnkiem z gotująca się wodą.
Dodać barwnik żeby nabrała koloru marchewkowego.
Zanurzyć każdą z truskawek trzymając za szypułkę i odstawić żeby masa zastygła.
Tak przygotowane truskawki lekko wbić w pokruszone biszkopty w szklankach.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN