Sezon na grzyby rozpoczęty! Poznaj najlepsze przepisy

Zaczyna się sezon na grzyby, które stanowią niezwykłe źródło intensywnych aromatów. Są także źródłem wartości odżywczych. Sebastian Olma w kuchni Dzień dobry TVN przygotował pyszne potrawy bazujące na grzybach, a także pokazał swoje patenty na oczyszczanie grzybów, rozpoznawanie ich świeżości i prostą obróbkę.

Grillowane pieczarki portobello z rozmarynem, czosnkiem i masłem sojowym

Składniki na 4 porcje:

  • 8 pieczarek portobello
  • 20 ml oleju z pestek winogron
  • 50 g rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku + 1 cała główka do smażenia 100 g masła
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie:

Masło wymieszać z jasnym sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Pieczarkę obrać ze skóry, polać olejem z pestek winogron i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu - łodygi zostawić. Na grillowej patelni ułożyć łodygi rozmarynu i przeciętą na pół główkę czosnku, obok położyć pieczarki i smażyć z jednej strony przez około 5 minut. Pod koniec na wierzch położyć masło sojowe i zostawić na patelni, aż masło się roztopi. Gotowe pieczarki przełożyć na półmisek.

Smażone kurki w sosie tymiankowym - przygotowane w ten sposób mogą być podane z makaronem, ryżem lub kaszą, bądź też mogą pełnić funkcję sosu.

Smażone kurki w sosie tymiankowym

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g cebulki szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g świeżych kurek
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500 ml wywaru grzybowego
  • 100 g świeżego tymianku
  • 400 g makaronu tagliolini (lub opcjonalnie kaszy) Sól
  • Pieprz
  • Olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem lub małym nożykiem. W rondelku na oleju podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać kurki i smażyć całość przed 5-6 minut. Podlać wywarem grzybowym i poczekać aż odparuje. Dolać śmietankę i poczekać, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron gotować przez około 6 minut w posolonej wodzie i dodać do sosu.

Tosty z serem Gruyère, sezonowymi grzybami i jajkiem sadzonym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 mały bochenek pełnoziarnistego chleba tostowego 50 g klarowanego masła
  • 200 g świeżych kurek
  • 200 g świeżych borowików
  • 200 g pieczarek kasztanowych 200 g boczniaków
  • 300 g sera Gruyère
  • 4 jaja „zerówki”
  • 1 pęczek cebulki dymki 100 g jadalnych kasztanów Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie wyczyścić i pociąć na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni z cebulką dymką na klarowanym maśle na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorem. Ser Gruyère zetrzeć na tarce. Podsmażone grzyby ułożyć na tostach, a na nich jajo sadzone. Całość posypać tartym serem i zetrzeć na wierzch kasztany.

Zobacz też:

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości