Grillowane pieczarki portobello z rozmarynem, czosnkiem i masłem sojowym
Składniki na 4 porcje:
- 8 pieczarek portobello
- 20 ml oleju z pestek winogron
- 50 g rozmarynu
- 4 ząbki czosnku + 1 cała główka do smażenia 100 g masła
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- Sól
- Czarny pieprz
- Kilka gałązek natki pietruszki
- 1 papryczka chili
Przygotowanie:
Masło wymieszać z jasnym sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Pieczarkę obrać ze skóry, polać olejem z pestek winogron i doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu - łodygi zostawić. Na grillowej patelni ułożyć łodygi rozmarynu i przeciętą na pół główkę czosnku, obok położyć pieczarki i smażyć z jednej strony przez około 5 minut. Pod koniec na wierzch położyć masło sojowe i zostawić na patelni, aż masło się roztopi. Gotowe pieczarki przełożyć na półmisek.
Smażone kurki w sosie tymiankowym - przygotowane w ten sposób mogą być podane z makaronem, ryżem lub kaszą, bądź też mogą pełnić funkcję sosu.
Smażone kurki w sosie tymiankowym
Składniki na 4 porcje:
- 100 g cebulki szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 500 g świeżych kurek
- 500 ml śmietanki 36%
- 500 ml wywaru grzybowego
- 100 g świeżego tymianku
- 400 g makaronu tagliolini (lub opcjonalnie kaszy) Sól
- Pieprz
- Olej z pestek winogron do smażenia
Przygotowanie:
Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem lub małym nożykiem. W rondelku na oleju podsmażyć szalotkę z czosnkiem, dodać kurki i smażyć całość przed 5-6 minut. Podlać wywarem grzybowym i poczekać aż odparuje. Dolać śmietankę i poczekać, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron gotować przez około 6 minut w posolonej wodzie i dodać do sosu.
Tosty z serem Gruyère, sezonowymi grzybami i jajkiem sadzonym
Składniki na 4 porcje:
- 1 mały bochenek pełnoziarnistego chleba tostowego 50 g klarowanego masła
- 200 g świeżych kurek
- 200 g świeżych borowików
- 200 g pieczarek kasztanowych 200 g boczniaków
- 300 g sera Gruyère
- 4 jaja „zerówki”
- 1 pęczek cebulki dymki 100 g jadalnych kasztanów Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie wyczyścić i pociąć na mniejsze kawałki. Podsmażyć na patelni z cebulką dymką na klarowanym maśle na złoty kolor. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorem. Ser Gruyère zetrzeć na tarce. Podsmażone grzyby ułożyć na tostach, a na nich jajo sadzone. Całość posypać tartym serem i zetrzeć na wierzch kasztany.
Zobacz też:
- Doskonałe knedle ze śliwkami. Sprawdzony przepis Andrzeja Polana.
- Fit przepisy od baletnicy Opery Narodowej: syrniki, okroszka i placek owsiany.
- Polskie "superfoods". Przepisy na pesto z jarmużu, chłodnik jagodowy, placek z maślanką i borówkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Moment RF