Matura to czas wyjątkowy, czas który na całe życie zapada nam w pamięć. Warto by tego dnia zjeść coś pysznego, coś co nas pobudzi , wzmocni, dając nam lekkości. Kanapki wygodne i ekspresowe w przygotowaniu idealnie pasują na przedmaturalne śniadanie. Zadomowiły się na stałe w menu na całym świecie. A wszystko zaczęło się setki lat temu kiedy Lord Sandwitch zażądał przekąski, która będzie można zjeść nie brudząc kart.

    Kuchnię Dzień Dobry TVN opanowały w majowy weekend Ogórki - na dodatek o tym samym imieniu. Tyle tylko, że jeden - Michał Ogórek - jest dziennikarzem, satyrykiem i felietonistą, a drugi jest kucharzem.

    Joseph "Józek" Seeletso przygotował potrawy na długi majowy weekend. Spróbujcie jego grillowanych polędwiczek wieprzowych w limonce i imbirze oraz grillowanego steku wołowego z masełkiem z anchois.

    Jolanta Pieńkowska i Wojciech Jagielski smakują potrawy kuchni kolumbijskiej.

    Jedzmy czekoladę - apelują hiszpańscy naukowcy. Wedle ich badań przysmak ten, oprócz rozkoszy dla podniebienia, ma również zbawienne właściwości dla naszej wątroby. Im więcej kakao, a tym samym zawartych w nim przeciwutleniaczy, tym lepiej. W kuchni Dzień Dobry TVN czekoladowe menu swojego autorstwa zaserwował nam sam mistrz Andrzej Polan.

    Ponad 900 zgłoszeń i setki potraw. „Gotuj o wszystko” to coś więcej niż tylko konkurs. Dziś Grzegorz Łapanowski przygotował potrawy inspirowane kulinarnym konkursem „Gotuj o wszystko”.

    Katarzyna Kwiatkowska, aktorka o wielkich zdolnościach parodystycznych, podjęła się trudnego zadania w teatrze Buffo. Monologuje na 40 osób. Gra bezrobotną aktorkę, która tymczasowo pracuje na zapleczu restauracji. Tam przyjmuje telefoniczne rezerwacje. Nie jest łatwo, walka o stolik w jednym z najlepszych lokali w mieście bywa brutalna i zażarta. Tymczasem w naszej kuchnia przygotowała kilka swoich ulubionych potraw.

    Sałatka truskawkowa z paluszkami krabowymi i sałata z młodego szpinaku, delikatnych sałat z łososiem wędzonym i malinami to propozycje naszych gości.

    Dziś razem z Andrzejem Polanem gotować będzie ćwierćfinalistka konkursu „Gotuj o Wszystko”. Małgorzata Toczek z wykształcenia jest ekonomistą, na co dzień sprawuje funkcję prezesa zarządu. Pochodzi z rodziny „smakoszy”, w której dobra kuchnia od zawsze grała ważną rolę. Przez dwa semestry studiowała Hotelarstwo, dlatego zasady żywienia oraz serwowania potraw nie są jej obce.

    Zbliża się koniec roku podatkowego, a więc naszych rozliczeń z urzędami skarbowymi. Chcemy w związku z tym zachęcić Państwa do przekazania 1% swojego podatku OLubimy borowiki i podgrzybki. W sezonie smażymy rydze i dusimy kurki. Mrożone i marynowane cieszą nas poza sezonem. Ale nic nie odda smaku świeżych grzybów. W poszukiwani wyśmienitego smaku warto czasem sięgnąć po grzyby z hodowli. Na naszym rynku coraz częściej można spotkać dziwnie brzmiące nazwy; boczniak ostrygowaty (idealny na grilla lub do panierowania), shitake, enoki, shimei, pom pom, borowiki stepowe czy portobelo. To tylko kilka orientalnych grzybów, które hoduje się na całym świecie. Dziś w kuchni grzyby jakich nie znacie.

    Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni potrawy wielkanocne, które mogą się znaleźć także na Waszych stołach.

    Historia Pascala i Agnieszki to prawdziwa romantyczna love story z happy endem. Poznali się przypadkowo w restauracji. Właściwie to Pascal zwrócił uwagę na piękną Francuzkę. Regularnie bywał w tym miejscu z nadzieją spotkania niezwykłej nieznajomej, która okazała się Polką, tak świetnie mówiąca po francusku, że zmyliła tym Pascala. Teraz są szczęśliwą parą, wspólnie podróżują, odkrywają nowe smaki. Dziś w studiu Dzień Dobry TVN przygotowali dla nas kilka potraw, które kojarzą im się z Wielkanocą.

    W kuchni Dzień Dobry TVN królowała dziś Anna Starmach z Krakowa, która zwyciężyła we wczorajszym ćwierćfinale konkursu "Gotuj o wszystko".

    Wielkanoc za pasem, a to oznacza, że na naszych stołach pojawią się: żur wielkanocny, biała kiełbasa, chrzan, ćwikła, baby i mazurki. Wielkanoc to dla każdej gospodyni spore wyzwanie, ale warto je podjąć, by rodzina zasiadła przy wspólnym świątecznym stole.

    Autorzy książki - Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło - po napisaniu pierwszej książki pt. "Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się na pomyśle rodzinnego i zdrowego gotowania postanowili napisać kolejną, która jest poświęcona tylko słodyczom.

    Rafał traktuje gotowanie jako relaks, uwielbia spędzać czas w kuchni, gotując i wymyślając nowe potrawy. Dziś mogliście się przekonać jak sobie radzi przy garnkach.

    Bułgaria, modna w Polsce w latach 80-tych i 90-tych, dziś jest na nowo odkrywana przez polskich turystów. Kusi pięknymi plażami, krystalicznie czysta wodą, a przede wszystkim, przystępnymi cenami. W kuchni Dzień dobry TVN gościliśmy Beatę Lipov, autorkę książki "Bułgaria na talerzu" i jej męża Lubomira Lipova.

    Olga Głębicka, uczestniczka „Gotuj o wszystko” i kucharz Tomasz Jakubiak przyrządzili w kuchni Dzień Dobry TVN sosy do sałatek.

    Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej przygotowali hiszpańskie tapas, czyli niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów.

    Zaczęła tańczyć w wieku 6 lat, a regularne treningi rozpoczęła jako dziesięciolatka. Niestety mieszkała na wsi, gdzie nie było żadnych kół tanecznych. Musiała błagać rodziców, aby wozili ją do odległego Sopotu. Była tak zdeterminowana, że w wieku 11 lat zdobyła Mistrzostwo Polski Juniorów. Dziś mogliście ją zobaczyć u boku Roberta Sowy w naszej kuchni.

    Joseph "Józek" Seeletso poczuł wiosnę i postanowił przyrządzić kurczaka nadziewanego rukolą i kabanosami, gnocchi z pesto z zielonej papryki oraz ziemniaki na ciepło z cykorią i stekiem z łososia.

    Dziś w roli głównej w Dzień Dobry TVN bezkonkurencyjny makaron spaghetti. W wersji z sosem na bazie warzyw, mięsa, sera lub z owocami morza. Przygotowany przez mistrza Andrzeja Polana i półfinalistkę „Gotuj o wszystko” Dorotę Gnich.

    Dziś odbył się drugi ćwierćfinał konkursu "Gotuj o wszystko". W Dzień Dobry TVN mogliście przyglądać się zmaganiom biorących w nim udział pań.

    Monika Buchowiec i jej siostra Emilia, pod przewodnictwem Roberta Sowy, przygotowały dla nas kilka ciekawych potraw.

    Kuchnia Tatarska to prawdziwe bogactwo przepisów. Dawno temu głównym pokarmem tatarów była konina i baranina. Współczesna kuchnia tatarska przyswoiła wiele potraw europejskich. Modyfikuje je według swoich przyzwyczajeń, podkreślając zamiłowanie do tłuszczu. O ich smaku przekona się sam Książe Karol, który złoży dziś wizytę w Kruszynianach na Podlasiu, gdzie spotka się z muzułmańską społecznością.

    W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN było bardzo zielono i zdrowo...

    Pani Sylwia najbardziej lubi kuchnię śródziemnomorską: owoce morza i ryby. Bardzo lubi gotować, a ponieważ ze swoich podróży często przywozi różne przyprawy, często eksperymentuje. Dziś mogliście się przekonać jak radzi sobie w kuchni.

    Jednodniowe restauracje mieszczą się w prywatnych mieszkaniach, gospodynie z gotowania dla nieznajomych czerpią satysfakcję, a każdy z gości składa się na pokrycie kosztów przygotowania takiej kolacji.