Materiał promocyjny

Sezon na siostry Pietruchy

Nie bez powodu zostały okrzyknięte najpiękniejszymi siostrami show-biznesu. Julia i Natalia Pietrucha z pomocą Piotra Kucharskiego podjęły się kulinarnego wyzwania w postaci chłodnika litewskiego, fritatty z kaszą jęczmienną oraz sałatki ryżowej. Czy podołały?

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Chłodnik litewski z bryndzą

Składniki:

100 g kaszy pęczak

1 pęczek botwiny (4-6 buraków)

1 ogórek szklarniowy

100 ml kiszonego barszczu z czerwonych buraków

mały pęczek koperku, 1 ząbek czosnku

200 g kefiru lub naturalnego jogurtu

200 g kwaśnej śmietany 18 %

sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Buraczki obrać i ugotować następnie razem z ogórkiem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać pokrojony drobno koperek. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Do 4-6 słoików nałożyć kaszy pęczak i zalać barszczem. Szczelnie zakręcić i można zabrać w podróż.

Fritatta z kaszą jęczmienną

Składniki:

100 g kaszy jęczmiennej

4 jajka

1 łyżka oleju do smażenia

1 cebula

300 g szpinaku

sól, pieprz

8 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać umyty i pokrojony szpinak. Jajka wymieszać z przyprawami. Ugotowaną kaszę dodać do szpinaku chwilkę razem poddusić. Wlać jajka na patelnię. Pomidorki przekroić na połówki Ułożyć na wierzchu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu czekać aż jajka się zetną. Pokroić na małe kawałki, spakować do pojemnika. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Sałatka ryżowa

Składniki:

300 g ryżu basmati

200 g fasolki szparagowej

1 cukinia

100 g żółtego sera

10 suszonych pomidorów

1 czerwona papryka

10 pomidorów koktajlowych

oliwa z oliwek

sól i pieprz

sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę ugotować do miękkości. Cukinię, ser, suszone pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać z wystudzonym ryżem. Dolać oliwy, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę można spakować do pojemnika i zabrać w podróż.

Ciasteczka owsiane

Składniki:

250 g otrąb owsianych

0,5 szklanki mąki pszennej

2-3 jajka

100 g masła

60 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić. Dodać otręby owsiane i podsmażyć do momentu aż się zarumienią. Dodać cukier i wymieszać aż cukier się roztopi. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mąkę wymieszać z otrębami. Dodać rozbełtane jajka i całość dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przycisnąć papierem do pieczenia i rozwałkować przez papier tak, aby masa miała w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką wykroić ciastka, ułożyć je na wysmarowanej masłem blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości