Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News
Chłodnik litewski z bryndzą
Składniki:
100 g kaszy pęczak
1 pęczek botwiny (4-6 buraków)
1 ogórek szklarniowy
100 ml kiszonego barszczu z czerwonych buraków
mały pęczek koperku, 1 ząbek czosnku
200 g kefiru lub naturalnego jogurtu
200 g kwaśnej śmietany 18 %
sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Buraczki obrać i ugotować następnie razem z ogórkiem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i śmietaną. Dodać pokrojony drobno koperek. Doprawić przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Do 4-6 słoików nałożyć kaszy pęczak i zalać barszczem. Szczelnie zakręcić i można zabrać w podróż.
Fritatta z kaszą jęczmienną
Składniki:
100 g kaszy jęczmiennej
4 jajka
1 łyżka oleju do smażenia
1 cebula
300 g szpinaku
sól, pieprz
8 pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać umyty i pokrojony szpinak. Jajka wymieszać z przyprawami. Ugotowaną kaszę dodać do szpinaku chwilkę razem poddusić. Wlać jajka na patelnię. Pomidorki przekroić na połówki Ułożyć na wierzchu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu czekać aż jajka się zetną. Pokroić na małe kawałki, spakować do pojemnika. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Sałatka ryżowa
Składniki:
300 g ryżu basmati
200 g fasolki szparagowej
1 cukinia
100 g żółtego sera
10 suszonych pomidorów
1 czerwona papryka
10 pomidorów koktajlowych
oliwa z oliwek
sól i pieprz
sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę ugotować do miękkości. Cukinię, ser, suszone pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać z wystudzonym ryżem. Dolać oliwy, sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę można spakować do pojemnika i zabrać w podróż.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
250 g otrąb owsianych
0,5 szklanki mąki pszennej
2-3 jajka
100 g masła
60 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić. Dodać otręby owsiane i podsmażyć do momentu aż się zarumienią. Dodać cukier i wymieszać aż cukier się roztopi. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy i szczyptę soli. Mąkę wymieszać z otrębami. Dodać rozbełtane jajka i całość dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przycisnąć papierem do pieczenia i rozwałkować przez papier tak, aby masa miała w każdym miejscu jednakową grubość. Szklanką wykroić ciastka, ułożyć je na wysmarowanej masłem blasze. Piec ok. 15 minut w temperaturze 160°C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN