Wieprzowina z zacierkami
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej
2 cebule
100 ml oleju
2 papryki czerwone
2 pomidory
papryka czerwona mielona
100 g smalcu
250 g zacierki
Przygotowanie:
Mięso kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na patelni rozgrzewamy smalec i przyrumieniamy cebulę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy paprykę w proszku. Dodajemy trochę wody, zagotowujemy i dodajemy pokrojone mięso. Następnie paprykę, pomidory. Solimy, pieprzymy i gotujemy na ogniu do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy zacierki i je przyrumieniamy. Kiedy będą już dobrze podprażone, dodajemy do nich mięso i dokładnie mieszamy. Teraz jeszcze tylko dolewamy wody, wiadomo kluski wchłoną część płynu, a następnie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowe!
Lasagne z soczewicą i pieczarkami
Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
200 g soczewicy
200 g pieczarek
pomidory pelati
2 cebule
4 ząbki czosnku
200 g boczku wędzonego
natka pietruszki i świeża bazylia
Przygotowanie:
Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy czosnek oraz pokrojony w kostkę boczek. Teraz dodajemy pieczarki pokrojone w paski. Chwilę wszystko smażymy i wsypujemy soczewicę, podlewamy wszystko wodą lub bulionem i gotujemy do miękkości ziaren soczewicy. Na koniec dodajemy pomidory pelati. Powstały gęsty sos doprawiamy odważnie ostrą papryką i solą. Jeszcze tylko duża ilość krojonej natki pietruszki i bazylii.
Przygotowujemy beszamel...
100 g masła
100 g mąki
1,5 l mleka
gałka muszkatołowa
biały pieprz, sól
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy krótką zasmażkę. Dodajemy wrzące mleko, wszystko razem chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Plastry makaronu przekładamy farszem z soczewicy, boczku i pieczarek, sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startą mozzarellą.
Kruche ciasto o aromacie kawy Nesca z bananowym brule
Składniki:
100 g masła
4 żółtka
200 g mąki
50 g cukru
1 łyżka kawy Nesca
Przygotowanie:
Z ww. składników przygotowujemy kruche ciasto, na koniec dodając rozpuszczoną kawę. Wypiekamy spód okrągły - najlepiej w tortownicy.
250 ml mleka
250 ml śmietany 36%
2 żółtka
3 jaja
100 g cukru
100 g banana
1 cytryna
kardamon
Przygotowanie:
Mleko ze śmietaną zagotowujemy kardamonem. Wrzącym płynem zalewamy utarte żółtka i jajka wraz z cukrem. Chwilę stawiamy na palniku i mieszajmy do momentu, aż masa nam zacznie gęstnieć. Nie gotować! Na koniec dodajemy zmiksowanego z sokiem z cytryny banana. Całość wylewamy na podpieczony spód kruchy i wstawiamy do piekarnika. Po upieczeniu, całość posypujemy cukrem brązowym i przypalamy jak prawdziwe brule.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN