W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował potrawy bazujące na kaszy gryczanej. Pan Jakub pokazał między innymi, jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, który jest świetną alternatywą od popcorny z kukurydzy.
Karkówka z warzywami, indyk pieczony w majonezie, zupa serowa, surówka z cykorii i ciasto czekoladowe bez mąki - takimi specjałami uraczyła nas dziś Dorota Wellman. Jednak to nie wykwintne dania są zdaniem Doroty gwarantem udanego spotkania towarzyskiego.
Hummus i mus czekoladowy - poznaj szybkie i łatwe przepisy na hummus z konfitowaną jagnięciną, talerz obfitości z tempeh, sałatkę z jarmużu, sałatkę z pora i mus czekoladowy z ciecierzycy.
Buraki są bardzo zdrowe, dlatego poprosiliśmy Andrzeja Polana, aby w kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak przygotować pyszne dania, w którym to warzywo jest jednym z głównych składników. Mogliśmy spróbować: bigosu z buraków, burakkury i rosołu z burakami.
W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni śląskiej przedstawiła zwyciężczyni piątej edycji programu "Masterchef" - Magda Nowaczewska. Jak i ile czasu gotować kluski śląskie?
Kuchnia japońska jest bardzo zróżnicowana. Znajdziemy w niej potrawy podawane na surowo, gotowane, grillowane, smażone, marynowane, mnóstwo dań z ryb oraz z ryżu. Bardzo dużą popularnością cieszą się zupy, m.in. zupa miso.
W Tłusty Czwartek można jeść pączki i faworki do woli. Mistrzynie kulinarnych słodkości - Beata i Anna Kartowicz - przeniosły nas w świat „ostatkowej rozpusty”!
W studiu Dzień Dobry TVN przepisy na słodycze, którymi w czasie karnawału raczą się Włosi, zaprezentował Bartek Kieżun - dziennikarz i bloger kulinarny.
Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w Dzień Dobry TVN w Tłusty Czwartek pączki z galaretką malinową oraz obwarzanki z białym serem, miodem i cynamonem. Palce lizać!
Tłusty czwartek – ostatni czwartek przed wielkim postem. Ale, by pościć trzeba najpierw się troszkę nagrzeszyć. My zatem grzeszymy. A do grzechu namówiliśmy Darię Ładochę. Muffinowe pączki z sosem toffee i orzechami w miodzie, serowe oponki oraz florentynkę porzeczkową.
Tłusty czwartek bez cukru? Do tego namawia Daria Ładocha, która w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała zdrowe słodycze. Co powiecie na pączki, ale pieczone. Sernik jaglany, ciasto czekoladowe bez mąki czy domową, chrupiącą czekoladę?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kluski śląskie. Co powiecie na kluski z dynią soczewicą i jogurtem lub z wołowiną i ogórkiem kiszonym?
Jeśli karnawał, to tylko w Wenecji! W kuchni Dzień Dobry TVN włoskie przysmaki karnawałowe przygotowała Cristina Catese. Poznajcie jej przepisy na wątróbkę, tuńczyka z ziemniakami i zaletti. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN nasz nieco skłócony duet "Reakcji łańcuchowej" :) Aneta i Piotr proponują zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy, między innymi ciasteczka owsiane na drugie śniadanie, a na obiad spaghetti pełnoziarniste z pesto z liści kalarepki.
Wołowina po seczuańsku wyróżnia się ostrym smakiem. Przepisy na to danie nierzadko uwzględniają chilli w płatkach lub świeżą papryczkę. Aby złagodzić ostry smak, wołowina po seczuańsku przyrządzana jest z warzywami.
Nieodzowne w czasie karnawału. Smaczne, puszyste, ale i bardzo kaloryczne. Powinny być cieniutkie i delikatne. Skąd pochodzą faworki? W studiu Dzień Dobry TVN gościem był Maciej Nowaka.
W dzisiejszym programie zaprezentowaliśmy, jak zaparzyć kawy: espresso i rola baristy. Specjalnie dla nas opowiedział o tym Marcin Rusnarczyk, który jest Mistrzem Polski Baristów.
Piotr Soliwoda, szef kuchni "Smaki Warszawy" proponuje przygotować - na smaczny początek tygodnia - Małże Świętego Jakuba na szpinaku, Wątróbkę drobiową na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu, Figi zapiekane zabajone oraz Kwiaty cukinii w cieście piwnym.
Temperatury mamy prawdziwie śródziemnomorskie, dlatego też w naszej kuchni Matteo Brunetti, finalista VI sezonu MasterChef , przygotował dania sycylijskie. Poznajcie jego przepisy na: polpettine di tonno, pasta alla norma i paste di mandorla siciliane!
Joseph "Józek" Seeletso proponuje przepis na: tartę ze szparagami z mascarpone i oscypkiem, grillowanego kurczaka z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango oraz sałatkę z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym.
Dania jednogarnkowe to znakomity pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Beata Kartowicz w kuchni Dzień Dobry TVN udowodniła, że wystarczy jeden duży garnek lub głęboka patelnia, by przyrządzić pyszne dania.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na nabiale.Co powiecie na zapiekankę z szynką i beszamelem lub małże zapiekane z masłem pietruszkowo-czosnkowym?
W kuchni Dzień Dobry TVN uczestniczka MasterChefa Samar Khanafer przygotowała dania z bazylią: duszonego bakłażana w sosie sojowym z bazylią tajską, pieczonego halibuta lub dorsza na białej fasoli z bazyliowym pesto i ciasto cytrynowe z bazyliowym lukrem.
Kiedy na termometrach jest minus 12 stopni, trzeba zjeść coś treściwego i rozgrzewającego. Taką właśnie kuchnię zaproponował nam dziś Piotr Kucharski razem z Dorotą Deląg. Czy młodsza siostra Pawła jest jego zupełnym przeciwieństwem? Dlaczego przestała pić kawę i jeść czerwone mięso?
W każdy wtorek w Dzień Dobry TVN rodzinne gotowanie. Wspólnie z Andrzejem Polanem swoje ulubione potrawy przygotował Łukasz Polaczek i jego szwagier Grzegorz. Zgłoszenie do programu przysłała siostra Łukasza, która uwielbia kulinarne eksperymenty brata.
W kuchni Dzień Dobry TVN naleśniki! No bo kto ich nie lubi? ;) Andrzej Polan przygotował naleśniki na słodko i w wersji wytrawnej. Na naszym stole pojawiły się naleśniki z farszem jak na ruskie, z kapustą i mięsem oraz naleśniki czekoladowe z kremem bananowym. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował kotlety mielone. Klasyczne wieprzowe, kotlety z kurczaka i kotlety z dorsza. Zobaczcie jak zrobić kotlety mielone wg przepisu Andrzeja i wypróbujcie je w domu - napiszcie jak Wam się udało!
Sezon na pomarańcze trwa, dlatego Jasiek Kuroń w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania, w których jednym z głównych składników był właśnie ten owoc.