Czosnek niedźwiedzi ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia odporność. Dowiedz się, jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który jednocześnie będzie bardzo smaczny? Makaron pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla Ciebie i całej rodziny.
Jak przygotować zupę rybną w klasycznej postaci? Stwórzmy w swojej kuchni nadmorską tawernę i zaserwujmy pikantną zupę rybną z łososia i dorsza lub zupę rybną Ucha na bazie starodawnej rosyjskiej receptury. Dlaczego warto wprowadzić do swojego menu zupy rybne?
Dorsz bałtycki to ryba zagrożona wyginięciem. W celu spowolnienia wymarcia gatunku objęto go okresem ochronnym. Dorsz ma dobry wpływ na zdrowie i jest prosty do przyrządzenia.
Tort makowy to bohater świątecznego stołu, ale z przyjemnością sięgamy po niego również bez okazji. Bardzo aromatyczny i kremowy w smaku. Idealnie komponuje się z kremem kawowym, orzechowym, z bakaliami i pomarańczą. Poznaj najpopularniejsze przepisy i propozycje podania tradycyjnego tortu makowego.
Mintaj to jedna z najpopularniejszych w Polsce ryb. Jest tania i łatwo dostępna. Najczęściej sprzedawana w formie mrożonych filetów. Nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Jest wiele łatwych do przyrządzenia przepisów. Sprawdź jak przygotować obiad z mintaja.
Mięso w cieście francuskim to danie, które często możemy spotkać na polskich stołach. Dlaczego? Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga rozległej wiedzy kulinarnej, a przede wszystkim, jest naprawdę bardzo dobre. Często przed przyrządzeniem tego dania zastanawiamy się – które mięso będzie najlepsze?
Niektórzy sądzą, że nie ma lepszych przysmaków niż desery francuskie. Wizyta we Francji to z pewnością gratka dla każdego łasucha. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ich również w Polsce. Wystarczy wybrać najciekawsze przepisy na francuskie desery spośród tych, które proponujemy.
Zdrowy obiad powinien nie tylko być smaczny, ale i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. Co ważne, jego przygotowanie nie musi trwać wielu godzin. W krótkim czasie można przygotować szybki i pyszny obiad. Sprawdź pomysł na zdrowy obiad.
Sposobów na zdrowie jest wiele, ale czasem są one pozbawione smaku. Warto spróbować gotowania na parze, które pozbawi nasz posiłek toksycznych związków (jak przy smażeniu), a jednocześnie pozostawi niemal nienaruszone witaminy i wartości odżywcze posiłku.
Kurczak po syczuańsku to kwintesencja chińskiej kuchni i idealne danie dla wielbicieli azjatyckich smaków. Dowiedz się, jak przyrządzić tradycyjnego kurczaka po syczuańsku z orzechami i nowoczesną wersję tej potrawy z selerem naciowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na papryce. Co powiecie na pastę z papryki i orzechów włoskich, sałatkę z pieczonych papryk i kozim serem czy zupę z pieczonej papryki, brzoskwinią i chrupiącym boczkiem?
Z pieczonym kalafiorem, z fasolowym puree czy z gnocchi. Który przepis Davida Gaboriaud na kotlety schabowe najbardziej Wam odpowiada?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował słodkie pyszności. Co powiecie na kawowe biszkopty z kremem mascarpone, sernik z makiem i białą czekoladą oraz cantuccini?
W naszej kuchni urzędowała dziś Cristina Catese. Przygotowała pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka wg przepisu swojej mamy, gnocchi i kurczaka w pomidorach.
Rodzina Emilii Sznajder-Chmury od 55 lat w Dolinie Baryczy uprawia i kisi kapustę, ogórki oraz inne warzywa. Mikołaj Rey postanowił przyjrzeć się, jak wygląda proces kiszenia kapusty z bliska. Kiszonki są antybakteryjne, przeciwzapalne, zawierają witaminę C. Poprawiają perystaltykę jelit. Im produkty dłużej się kiszą, tym nabierają więcej wartości odżywczych. W czasie fermentacji zawarte w produktach cukry, zamieniają się w kwas mlekowy, przez też są mniej kaloryczne. Dlaczego warto pić sok z kiszonych produktów rano?
W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała specjały kuchni włoskiej. Co powiecie na makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili, penne alla puttanesca, bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny?
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała przepyszne rozgrzewające słodkości. Co powiecie na tartę dyniową z karmelem i orzechami włoskimi, ciasto francuskie z jabłkami czy ciasto marchewkowe?
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na burakach. Poznajcie przepisy!
Co może być lepszego niż własnoręcznie upieczone domowe drożdżówki? Piotr Kucharski przygotował dziś dla nas pyszne słodkie bułki. Zobaczcie też jak zrobić do nich kruszonkę i sos waniliowy, które dodatkowo jeszcze podkreślą ich wyjątkowy smak.
Dziś w naszej kuchni Janek Kuroń przygotuje trzy dania, których wspólnym mianownikiem jest pieczenie. Poznamy ciekawe pomysły na to jak przygotować ciekawe danie z łososia i dorsza. Dowiemy się też jak upiec drobiowo-wieprzowy pasztet.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Ewę Szczęsną, która odpadła we wczorajszym odcinku "Master Chefa". Jak wspomina udział w programie? Pani Ewa przygotowała potrawy jak: policzki wołowe z puree ziemniaczanym oraz raviolo z grzybami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na kapuście. Warzywo warto jeść zwłaszcza o tej porze roku, bo jest bogate w witaminę C. By nie wzdymała, dodajemy do niej kminek. Czy wiedzieliście, że kapusta pieczona jest słodsza niż duszona? I jak ją ładnie podać, by nie wyglądała jak bigos?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował proste, jednogarnkowe dania. Co powiecie na kaszotto borowikowe z stekiem wołowym i dressingiem ziołowym, kaszotto cukinia i szpinak z pieczoną cieciorką i kaszotto jarmużowe z filetem z pstrąga i masłem palonym .
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN gratka dla wielbicieli ziemniaków. Daria Ładocha zaprezentowała nam przepisy na: krem z ziemniaków z oliwą truflową, różyczki z ziemniaka, chipsy, sałatkę ziemniaczaną z suszonymi pomidorami i krokiety ziemniaczane ze szpinakiem. Pycha!
Cristina Catese postanowiła zabrać nas dziś an wyprawę do Ligurii. Poznajcie proste przepisy na liguryjskie specjały: minestrone, tartę grzybowo-ziemniaczaną i anchois z orzeszkami pinii. Smacznego!
Przyznacie chyba, że trudno nie zgodzić się z Magdą. Dlatego też, dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - Kasia i Zosia Pilitowskie, które o jajecznych potrawach wiedzą wszystko, zabrały nas w jajeczną podróż dookoła świata. Smacznego!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Anikę Ćwiek, finalistkę III edycji "MasterChef Junior" oraz Arkadiusza Prunesti, byłego jużbuczestnikiem obecnej edycji programu "MasterChef", którzy przygotowali swoje popisowe dania. Co powiecie na sushi lub gęsinę na risotto jabłkowym z sosem żurawinowym i porem cydrowym.
W kuchni Dzień Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na warzywach. Co powiecie na zupę z pora, kukurydzy i krewetek, fasolę z warzywami i ananasem i czosnkową ciecierzycę ze szpinakiem i pomidorami?
Jak obchodzi się święto zmarłych w Meksyku, a jak w Argentynie? Na czym polega kult czaszek w Ameryce Południowej? Gościem Dzień Dobry TVN był dziś szef kuchni Martin Gimenez Castro! Poznajcie jego przepisy na czaszki, nachosy, tortille i paluszki z dorsza w halloweenowej stylistyce.