Arancini z tuńczykiem i sosem pomidorowym
Składniki:
- 100 g ryżu arborio
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 kulka mozzarelli
- 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
- sól, pieprz – do smaku
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki wody
- olej roślinny do smażenia
- bułka trata do obtoczenia
Sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 400 ml passaty pomidorowej
+ ręcznik papierowy
Przygotowanie:
W garnku zagotuj pół litra osolonej wody, dodaj ryż, gotuj około 20-30 minut aż będzie kleisty. Odsącz, wyłóż do płaskiego naczynia, dodaj masło i parmezan, wymieszaj, ostudź. Mozzarellę pokrój na małe kawałki. Mąkę wymieszaj z wodą. Z ryżu formuj małe „placuszki”, na środku układaj kawałek tuńczyka i kawałek sera, zlep ryż w kulkę. Obtocz kulkę w mące, a następnie w bułce tartej.
Arancini smaż na rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Aby przygotować sos, zeszklij na oleju czosnek i cebulę, dodaj passatę, gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Arancini podawaj z sosem.
Zobacz także:
Czarny makaron z tuńczykiem w roli głównej! Poznaj 3 proste przepisy
Tuńczykowy omlet
Składniki:
- 4 jajka „0”
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżki masła
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 mała puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 1/2 kulki mozzarelli (50 g)
- 1 garść listków rukoli lub Twojej innej ulubionej sałaty
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Pomidorki pokrój na połówki, sałatę opłucz. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, ułóż na niej tuńczyka, wymieszaj, jeśli jajka jeszcze się nie ścięły. Po 2 minutach przewróć omleta na drugą stronę (użyj do tego płaskiej szpatułki). Smaż kolejne 2 minuty do zarumienienia. Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj pomidorki, sałatę. Całość złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet traci na puszystości.
Mini taco z tuńczykiem, serem, guacamole, śmietaną i kolendrą
Składniki:
- 4 mini taco
- 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 małej cebuli
- sok z 1/2 limonki
- 1 mała papryczka chili
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki śmietany
- 60 g tartego sera cheddar
Przygotowanie:
Taco możesz złożyć i lekko podpiec w piekarniku. Cebulę i chili posiekaj. Miąższ awokado rozdrobnij, ugniatając widelcem, wymieszaj z cebulą i chili. Dodaj sok wyciśnięty z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Do taco nałóż duże kawałki guacamole, tuńczyka, łyżeczkę śmietany. Wierzch posyp tartym serem i świeżą kolendrą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN