Materiał promocyjny

Dania z tuńczykiem - przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała pyszne dania z tuńczykiem: arancini z tuńczykiem i sosem pomidorowym; tuńczykowy omlet, mini taco z tuńczykiem, serem, guacamole, śmietaną i kolendrą.

Arancini z tuńczykiem i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 100 g ryżu arborio
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • olej roślinny do smażenia
  • bułka trata do obtoczenia

Sos:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 400 ml passaty pomidorowej

+ ręcznik papierowy

Przygotowanie:

W garnku zagotuj pół litra osolonej wody, dodaj ryż, gotuj około 20-30 minut aż będzie kleisty. Odsącz, wyłóż do płaskiego naczynia, dodaj masło i parmezan, wymieszaj, ostudź. Mozzarellę pokrój na małe kawałki. Mąkę wymieszaj z wodą. Z ryżu formuj małe „placuszki”, na środku układaj kawałek tuńczyka i kawałek sera, zlep ryż w kulkę. Obtocz kulkę w mące, a następnie w bułce tartej.

Arancini smaż na rozgrzanym oleju, do zrumienienia. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Aby przygotować sos, zeszklij na oleju czosnek i cebulę, dodaj passatę, gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje, dopraw solą i pieprzem. Arancini podawaj z sosem.

Zobacz także:

Czarny makaron z tuńczykiem w roli głównej! Poznaj 3 proste przepisy

Tuńczykowy omlet

Składniki:

  • 4 jajka „0”
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 1/2 kulki mozzarelli (50 g)
  • 1 garść listków rukoli lub Twojej innej ulubionej sałaty
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Pomidorki pokrój na połówki, sałatę opłucz. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, wszystko wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Na średniej patelni rozpuść masło, wlej masę jajeczną, ułóż na niej tuńczyka, wymieszaj, jeśli jajka jeszcze się nie ścięły. Po 2 minutach przewróć omleta na drugą stronę (użyj do tego płaskiej szpatułki). Smaż kolejne 2 minuty do zarumienienia. Usmażony omlet przełóż na talerz, dodaj pomidorki, sałatę. Całość złóż na pół i zjedz od razu, ponieważ z czasem omlet traci na puszystości.

Mini taco z tuńczykiem, serem, guacamole, śmietaną i kolendrą

Składniki:

  • 4 mini taco
  • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 małej cebuli
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 mała papryczka chili
  • garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki śmietany
  • 60 g tartego sera cheddar

Przygotowanie:

Taco możesz złożyć i lekko podpiec w piekarniku. Cebulę i chili posiekaj. Miąższ awokado rozdrobnij, ugniatając widelcem, wymieszaj z cebulą i chili. Dodaj sok wyciśnięty z limonki. Dopraw solą i pieprzem. Do taco nałóż duże kawałki guacamole, tuńczyka, łyżeczkę śmietany. Wierzch posyp tartym serem i świeżą kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości