Dorsz na parze to niskokaloryczna i bardzo zdrowa ryba. Doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami i małą ilością ziół. Przyrządzenie dorsza na parze zajmuje zaledwie 15 minut. Parowanie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze ryby, a także soczystość i delikatność mięsa. Jak przyrządzić dorsza na parze?
Kruche ze śliwkami to prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy. Jeśli twoje umiejętności kulinarne nie są zbyt wysokie – nie przejmuj się – na pewno sobie poradzisz.
Kruchy placek z rabarbarem może nie należy do wykwintnych deserów, ale za to jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Doskonale sprawdza się jako przysmak sezonowy. Kruche ciasto to przecież dobra baza, która świetnie współgra z różnymi owocami.
Rabarbar to lekko kwaskowy owoc, który po przetworzeniu doskonale sprawdza się w cukiernictwie. Dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest placek drożdżowy z rabarbarem. Po upieczeniu owoce będą miękkie i zyskają na słodkości.
Ciasto drożdżowe to z pewnością jeden z najbardziej wdzięcznych deserów, który możesz przygotować w swojej kuchni. Doskonale komponuje się z większością świeżych owoców – z jagodami, malinami, truskawkami, jabłkami, z rabarbarem, a przede wszystkim ze śliwkami. To właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawia się w naszych domach najczęściej – nic dziwnego, nieustannie zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i szybko zaspokaja apetyt na coś słodkiego!
Szukasz pomysłu na pyszny deser, który błyskawicznie zniknie, zjedzony przez Twoich najbliższych? Poznaj niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z serem – dzięki niemu raz na zawsze zapomnisz o nieudanych ciastach drożdżowych!
Książki kucharskie bogate są w ciekawe przepisy na wypieki cukiernicze. Poza oryginalnymi, zagranicznymi propozycjami warto czasami powrócić do znanych nam z dzieciństwa smaków. Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem jest dobrą propozycją dla osób, które chcą poczuć się jak u babci.
Jak zrobić chińskie ciasteczka z wróżbą? Co napisać we wróżbie? Czytaj dalej i dowiedz się, jaki jest przepis na ciasteczka chińskie z wróżbą i jakie teksty możesz wykorzystać przy ich robieniu.
Makaron można podawać na wiele sposobów, a jednym z nich jest przyrządzenie makaronu z sosem śmietanowym. Ważne są także dodatki, dlatego danie warto wzbogacić o mięso z kurczaka, warzywa czy pieczarki. Makaron w sosie śmietanowym to potrawa łatwa i szybka do przyrządzenia.
Czosnek niedźwiedzi ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia odporność. Dowiedz się, jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który jednocześnie będzie bardzo smaczny? Makaron pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla Ciebie i całej rodziny.
Jak przygotować zupę rybną w klasycznej postaci? Stwórzmy w swojej kuchni nadmorską tawernę i zaserwujmy pikantną zupę rybną z łososia i dorsza lub zupę rybną Ucha na bazie starodawnej rosyjskiej receptury. Dlaczego warto wprowadzić do swojego menu zupy rybne?
Dorsz bałtycki to ryba zagrożona wyginięciem. W celu spowolnienia wymarcia gatunku objęto go okresem ochronnym. Dorsz ma dobry wpływ na zdrowie i jest prosty do przyrządzenia.
Tort makowy to bohater świątecznego stołu, ale z przyjemnością sięgamy po niego również bez okazji. Bardzo aromatyczny i kremowy w smaku. Idealnie komponuje się z kremem kawowym, orzechowym, z bakaliami i pomarańczą. Poznaj najpopularniejsze przepisy i propozycje podania tradycyjnego tortu makowego.
Mintaj to jedna z najpopularniejszych w Polsce ryb. Jest tania i łatwo dostępna. Najczęściej sprzedawana w formie mrożonych filetów. Nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Jest wiele łatwych do przyrządzenia przepisów. Sprawdź jak przygotować obiad z mintaja.
Mięso w cieście francuskim to danie, które często możemy spotkać na polskich stołach. Dlaczego? Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga rozległej wiedzy kulinarnej, a przede wszystkim, jest naprawdę bardzo dobre. Często przed przyrządzeniem tego dania zastanawiamy się – które mięso będzie najlepsze?
Niektórzy sądzą, że nie ma lepszych przysmaków niż desery francuskie. Wizyta we Francji to z pewnością gratka dla każdego łasucha. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ich również w Polsce. Wystarczy wybrać najciekawsze przepisy na francuskie desery spośród tych, które proponujemy.
Zdrowy obiad powinien nie tylko być smaczny, ale i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. Co ważne, jego przygotowanie nie musi trwać wielu godzin. W krótkim czasie można przygotować szybki i pyszny obiad. Sprawdź pomysł na zdrowy obiad.
Sposobów na zdrowie jest wiele, ale czasem są one pozbawione smaku. Warto spróbować gotowania na parze, które pozbawi nasz posiłek toksycznych związków (jak przy smażeniu), a jednocześnie pozostawi niemal nienaruszone witaminy i wartości odżywcze posiłku.
Kurczak po syczuańsku to kwintesencja chińskiej kuchni i idealne danie dla wielbicieli azjatyckich smaków. Dowiedz się, jak przyrządzić tradycyjnego kurczaka po syczuańsku z orzechami i nowoczesną wersję tej potrawy z selerem naciowym.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy bazujące na papryce. Co powiecie na pastę z papryki i orzechów włoskich, sałatkę z pieczonych papryk i kozim serem czy zupę z pieczonej papryki, brzoskwinią i chrupiącym boczkiem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował słodkie pyszności. Co powiecie na kawowe biszkopty z kremem mascarpone, sernik z makiem i białą czekoladą oraz cantuccini?
W naszej kuchni urzędowała dziś Cristina Catese. Przygotowała pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka wg przepisu swojej mamy, gnocchi i kurczaka w pomidorach.
Rodzina Emilii Sznajder-Chmury od 55 lat w Dolinie Baryczy uprawia i kisi kapustę, ogórki oraz inne warzywa. Mikołaj Rey postanowił przyjrzeć się, jak wygląda proces kiszenia kapusty z bliska. Kiszonki są antybakteryjne, przeciwzapalne, zawierają witaminę C. Poprawiają perystaltykę jelit. Im produkty dłużej się kiszą, tym nabierają więcej wartości odżywczych. W czasie fermentacji zawarte w produktach cukry, zamieniają się w kwas mlekowy, przez też są mniej kaloryczne. Dlaczego warto pić sok z kiszonych produktów rano?
W kuchni Dzień dobry TVN Cristina Catese przygotowała specjały kuchni włoskiej. Co powiecie na makaron orecchiette z Jarmużem, brokułem i chili, penne alla puttanesca, bucatini z ragout z grzybów i włoszczyzny?
W kuchni Dzień Dobry TVN Beata Kartowicz przygotowała przepyszne rozgrzewające słodkości. Co powiecie na tartę dyniową z karmelem i orzechami włoskimi, ciasto francuskie z jabłkami czy ciasto marchewkowe?
Co może być lepszego niż własnoręcznie upieczone domowe drożdżówki? Piotr Kucharski przygotował dziś dla nas pyszne słodkie bułki. Zobaczcie też jak zrobić do nich kruszonkę i sos waniliowy, które dodatkowo jeszcze podkreślą ich wyjątkowy smak.