Zofia Zienkiewicz jest pionierką uprawy kwiatów jadalnych w Polsce i w tym temacie jest chodzącą encyklopedią. Jakie odmiany hoduje? Ile kosztują? Czy są przebadane? Jakie mają właściwości prozdrowotne? Jakie kwiaty nie są jadalne? Królestwo Pani Zofii zwiedziła prowadząca cykl "Naturalnie!" Agnieszka Cegielska.
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha wytłumaczyła nam, na czym polega dieta ketogeniczna. Przede wszystkim będąc na diecie ketogenicznej należy wyeliminować węglowodany i zastąpić je tłuszczami orz białkiem. Czy dieta ketogeniczna jest dla każdego?
Dziś Światowy Dzień Żywności oraz Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące właśnie na chlebie. W kuchni Dzień Dobry TVN pojawiły się takie smakołyki jak: chałka, fugasse z pieczoną papryką, zupa chlebowa z grzybami czy sałatka pomidorowo-ziołowa z czosnkowymi grzankami.
Już po raz jedenasty dwunastu szefów kuchni wraz ze swoimi zespołami walczyło o tytuł najlepszego kucharza. W tym roku motywem przewodnim konkursu był kalejdoskop. Jak dziecięca zabawka podziałała na wyobraźnię kucharzy? O zasadach i przebiegu najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego Wine&Food Noble Night powiedzieli w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey i tegoroczny zwycięzca konkursu Jakub Kasprzak.
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla północnych Włoch, między innymi: maltagliati z kiełbaskami, bagna cauda czy baci di dama.
Michel Troisgros jest szefem kuchni restauracji, która szczyci się 3 gwiazdkami Michelin! Zobaczcie jakie pyszności przygotował dziś w Dzień Dobry TVN!
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wariacje na temat naleśników. Co powiecie na naleśniki rustykalne oraz naleśnikowy tort z pleśniowymi serami i śliwkami?
W kuchni Dzień dobry TVN Daria Ładocha przygotowała potrawy z ujemnym bilansem kalorycznym. Okazuje się, że aby schudnąć należy jeść monotematycznie. Co powiecie na stek z tuńczyka z pieca z salsą z awokado i pomidorami podany na sałacie z gruszkami lub sałatkę warzywna z brokułami, fasolką szparagową i pieczonymi pomidorami?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Martę Greber, która zaproponowała nam pyszne i sycące śniadanie. Co powiecie na naleśniki suzette, shake z dyni i owoców z odrobiną czekoladowej granoli, croque madame lub całonocną malinową owsiankę?
W kuchni Dzień Dobry TVN Matteo Brunetti przygotował potrawy kuchni włoskiej. Co powiecie na polędwicę wołową z sosem pieprzowym, a na deser Torta Della Nonna i cappuccino z dyni?
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, jesienne przysmaki na bazie dyni, przygotowała Natalia Maszkowska, która wczoraj zakończyła swoją przygodę z programem MasterChef. Poznajcie jej przepisy na: gofry z pure z dyni z dodatkiem bitej śmietany zrobionej z tłuszczu kokosowego, karmelizowanych fig, oraz pistacji, gęsty krem z dyni z masłem orzechowym, curry i kurczakiem i tartę z dynią, fetą, oraz suszonymi pomidorami!
W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha szukała alternatywy dla chleba. Zobaczcie jakie były jej propozycje.
Dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, Damian Kordas przygotował gofry nietypowe. Poznajcie i wypróbujcie jego przepisy. Który z nich zapowiada się najbardziej kusząco?
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował potrawy w odchudzonej wersji, to znaczy bez mąki i bez cukru. Poznajcie przepisy na najlepszy sernik z nerkowców, brownie z daktyli oraz burgera z awokado :)
1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu, ale czy kuchnia włoska może być wege? Okazuje się, że tak! Udowodniła to dziś Cristina Catese, która przygotowała włoskie przysmaki, w których nie znajdziemy ani mięsa,aąni żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego :) Smacznego!
Jabłka - w tej dziedzinie Polska jest niekwestionowaną potęgą. Mikołaj Rey ruszył "Sandomierskim Szlakiem Jabłkowym" by dowiedzieć się więcej o tych owocach. Dlaczego należy zrywać je z ogonkiem, które jabłka są najsłodsze i jak sadownicy radzą sobie z "klęską urodzaju"? Macie swoje ulubione przetwory z jabłek? Zobaczcie też jakie dania na bazie jabłek Mikołaj przygotował w naszej kuchni!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy blogerkę kulinarną Iwonę Zasuwę. Przygotowała dla nas zdrowe pyszności.
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował potrawy bazujące na serach pleśniowych. Co powiecie na camembert w chrupiącym karmelu i młodych laskowych, camembert w miodzie, z figami, żurawiną i aronią, krem z kukurydzy z serem, śliwkami i suszoną szynką, gorące buraki z pieca, pomelo, granat, ser kozi. Na deser Andrzej proponuje drożdżowe z gruszką, serem, szpinakiem i szałwią. Pycha!
Marnowanie jedzenia to obecnie jeden z największych problemów w naszych domach... W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Sylwia Majcher, która zdradziła, że najprostszą metodą na niemarnowanie jedzenia jest suszenie. Jak odpowiednio suszyć warzywa, a jak owoce? Dlaczego grzybów nie myje się przed ich ususzeniem?
W kuchni Dzień Dobry TVN Artur Moroz przygotował podwieczorek na słodko i w wersji wytrawnej. Co powiecie na
W dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwy twarogowy zawrót głowy :) Piotr Kucharski przygotował potrawy bazujące na twarogu. Co powiecie na sernik z owocami lub pierogi leniwe z sosem malinowym? Piotr przyrządził też małe co nie co dla tych, którzy twaróg wolą w wersji wytrawnej.
W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka, zwycięzca szóstej edycji programu MasterChef, przygotował menu śniadaniowo-obiadowe. Oczywiście, na końcu pojawił się też deser :) Co powiecie na brioszkę z pastą z awokado, jajkiem i granatem, burgera z kurkami i morelami oraz tartę z sezonowymi owocami?
W dzisiejszej kuchni króluje Andrzej Polan, który przygotował potrawy bazujące na dyni. Wyróżniamy kilka rodzajów dyni. Czy różnią się one smakiem? Co powiecie na racuchy dyniowe, indyka z dynią i figami oraz zupę dyniową z boczkiem?
w kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Jakuba Kasprzaka, który przygotował potrawy bazujące na orzechach. Choć orzechy są kaloryczne, to jednak ze wszystkich bakalii są najbardziej wartościowe. Posiadają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i witaminy E, które korzystnie wpływają na pracę mózgu i kondycję skóry. Orzechy to także źródło białka.
W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Mikołaja Reya, który opowiedział o właściwościach serów kozich, które przywiózł z Kaszub. To podobno w tym regionie Polski powstają najlepsze kozie sery. Jakie rodzaje serów wyróżniamy? Jak wybrać dobry ser?
W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Magdalenę Gembacką, która przygotowała ciekawe i smaczne potrawy, ale też podzieliła się z nami wiedzą, jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw.
W kuchni Dzień Dobry TVN rozpoczęliśmy dziś sezon na przetwory! Jakie warzywa i owoce można zamknąć w słoikach? Jak to najlepiej zrobić i o czym musimy pamiętać? O konfiturach, kiszonkach i marynatach opowiedział nam Jakub Kasprzak. Robicie przetwory na zimę?
W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który przygotował potrawy bazujące na kukurydzy. Ile czasu trzeba gotować kolbę kukurydzy? I jakie dania można z niej przyrządzić? Sprawdźcie!
Dziś Daria Ładocha zabrała nas w kulinarną podróż po Indonezji. Zobaczcie jakie dania przygotowała. Wypróbujecie jej przepisy?
Dziennikarka Katarzyna Jaroszyńska wybrała się do Skansenu w Maurzycach, by tam spotkać się z kucharzem Mariuszem Gachewiczem, który zdradził jej sekrety kuchni łowickiej. Skorzystajcie z jego przepisów na: placki na jogurcie greckim, z jabłkami i sosem karmelowym, risotto z kurkami i kawałkami marynowanej dyni, podane z palonym twarogiem, petitki z ciecierzycy gotowane z mlekiem i wiórkami kokosowymi, podane z sosem angielskim i świeżymi owocami oraz placki rosti z dodatkiem świeżej cukinii, pestkami dyni, podane z serkiem wiejskim chrzanowym, szczypiorem i łososiem ewentualnie z borowikami. Smacznego!