Kołoc na słodko z akcentem jamajskim
Składniki:
25 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 kg mąki
szczypta soli
100 g stopionego masła
1/2 kg białego sera
130 g ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki śmietany
1 laska wanilii
1/2 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki rumu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem. Łączymy z mąką, solą, cukrem i stopionym masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godziny. Ser ucieramy z ugniecionymi ziemniakami, dodajemy śmietanę, ziarenka wanilii, cukier trzcinowy i rum. Ciasto po wyrośnięciu wałkujemy podsypując mąką na prostokąt, układamy na blasze posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Na prostokąt z ciasta rozkładamy masę serową. Pieczemy w temp 200 stopni bez termoobiegu na złoty kolor.
Placki z kapusty z akcentem marokańskim
Składniki:
1/2 kg kapusty
4 łyżki oleju
2 cebule
1/2 szklanki bułki tartej plus bułka do panierki
3 łyżki mąki grochowej (można samemu zmielić w młynku do kawy wysuszony w piekarniku groch)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy Ras-el Hanout
olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy na parze. Po przestudzeniu mielimy w blenderze. Dodajemy uduszoną cebulę, bułkę tartą, mąkę grochową, przyprawę Ras-el Hanout, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie mieszamy i formujemy kulki wielkości śliwki. Każdą kulkę spłaszczamy na bułce tartej formując okrągłe kotleciki. Smażymy na oleju z dodatkiem masła.
Przyprawa Ras-el Hanout
(wywodzi się z Maroko w jej skład wchodzi czasami nawet 30 składników, poniżej uproszczona wersja)
Składniki:
2 łyżki cynamonu
1 łyżka kurkumy
1/2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżki mielonego kardamonu
1/4 łyżki świeżo zmielonych goździków
Przygotowanie:
Przyprawy można zmielić razem w młynku do kawy. Mieszankę przesypujemy do słoika i przechowujemy w ciemnym miejscu.
Zakopiańskie bryndzylki z akcentem indyjskim
Farsz:
300 g bryndzy
100 g startego oscypka
2 ugotowane na parze ziemniaki
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
szklanka mąki
2 łyżki stopionego masła
sól
1 łyżka czarnuszki
mąka do podsypywania
Farsz:
Obrane ziemniaki ugniatamy z bryndzą, mieszamy z solą, pieprzem, śmietaną i startym oscypkiem.
Ciasto:
Ugotowane ziemniaki ugniatamy, studzimy i łączymy z mąką, solą, czarnuszką i masłem. Podsypując mąką formujemy wałek, który dzielimy na nieduże kulki. Każdą z nich spłaszczamy tworząc okrągłe, dosyć cienkie placuszki. Na każdy z nich wykładamy farsz, składamy na pół i sklejamy rant. Pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w temp. 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor.
Zupa czośnianka z akcentem afrykańskim
Składniki:
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
2 cebule
1 łyżka przyprawy afrykańskiej
1 litr wywaru warzywnego
6 ząbków czosnku
300 g ziemniaków
świeża mięta do przybrania
przyprawa afrykańska:
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka kminu rzymskiego
1 łyżka kminku
1 łyżka ziarenek kolendry
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
Na oleju dusimy cebulę, po około pięciu minutach dodajemy afrykańską mieszankę przypraw i po chwili całość zalewamy wywarem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i wyciśnięty czosnek. Całość gotujemy, aż ziemniaki zaczną się rozpadać i zagęszczą zupę. Podajemy z grzankami i łyżką kwaśnej śmietany.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN