Curry z owocami morza i świeżo siekaną kolendrą
Składniki dla 4 osób:
500 g oczyszczonych krewetek 16/20
10 małż Św. Jakuba
20 muli
200 g pokrojonych na kawałki, ugotowanych ośmiornic
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
3 łyżki czerwonej pasty curry
500 ml mleka kokosowego
6 zielonych liści trawy cytrynowej
1 pęczek świeżej kolendry
1 biała cebula
Chili, pieprz Cayenne Prymat, cynamon indonezyjski, sól czosnkowa
Cukier trzcinowy
1 szklanki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
Cebulę, paprykę i czosnek pokroić, podsmażyć w woku lub dużym garnku. Warzywa przełożyć na talerz, a w tym samym woku / garnku podgrzać na oliwie pastę curry, aż zacznie uwalniać się aromat przypraw. Dodać wszystkie osuszone owoce morza i podsmażone warzywa. Całość smażyć przez około 10 minut, a następnie wlać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Danie powinno mieć kremową konsystencję. Podawać ze świeżo siekaną kolendrą i długoziarnistym ryżem.
Zupa tajska z krewetkami, łososiem norweskim, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Składniki dla 4 osób:
800 ml bulionu warzywnego
8 krewetek 16/20
200 g świeżego filetu z łososia norweskiego
1 zmiażdżonej łodygi trawy cytrynowej
1 liść limonki kaffir
1 łyżka pasty Tom Ka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
1 drobno pokrojona dymka
40 g marchwi
40 g selera
40 g pora
40 g mieszanych kiełków
1 ząbek czosnku
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka ziaren sezamu
1 łyżeczka sosu sambal oelek
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać łososia, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem. Doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom Ka, sok z cytryny i drobno posiekaną kolendrę. Doprawić do smaku. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN