Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami
Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 papryczka chilli, bez nasion, posiekane
2 cm imbiru, posiekanego
1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona
25 g kolendry, posiekane
2 łyżki czerwonej Tajskiej pasty curry
750 ml bulionu drobiowego
1 mała puszka (160ml) mleczka kokosowego
500 g słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
2 filety z piersi z kurczaka, pokrojone w paski
1 sok z jednej limonki
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki sosu rybnego
Sposób przygotowania:
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 5 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. Do miski wlać 1 łyżki oleju. Dodać czosnek, imbir, trawę cytrynową i pastę curry. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
3. Dodać bulion, mleko kokosowe i ziemniaki.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 30 minut. Nacisnąć przycisk START. Zamknąć pokrywę.
5. Po 20 minutach dodać do zupy kurczaka. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.
6. Na koniec dodać sok z limonki, cukier i sos rybny.
Proste Tajskie curry z krewetkami
Składniki:
1 łyżka oleju rzepakowego
1 posiekana cebula
1 łyżka posiekanego imbiru
2 łyżki Tajskiej czerwonej pasty curry
400 g posiekanych pomidorów z puszki
1 mała puszka mleka kokosowego (160 ml)
400 g mrożonych krewetek (surowych)
posiekana natka kolendry do posypania
Sposób przygotowania:
1. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program FRY. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 5 minut. Nacisnąć przycisk START.
2. Do miski wlać 1 łyżkę oleju. Dodać cebulę i imbir. Podsmażyć mieszając od czasu do czasu.
3. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BOIL. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 15 minut. Nacisnąć przycisk START.
4. Do misy z cebulą i imbirem i dodać pomidory i mleczko kokosowe. Zamknąć pokrywę.
5. Po 10 minutach dodać do miski krewetki. Zamknąć pokrywę i kontynuować gotowanie do końca programu.
6. Podawać posypane kolendrą.
Biszkopt z kremem piernikowym
Składniki:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jajka
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
100 g masła
100 g cukru
0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
mix bakalii do posypania
Sposób przygotowania:
1. Utrzeć cukier z masłem w misce aż otrzymamy puszystą maślaną masę.
2. Do masy wbijać jajka i ubijać mikserem aż uzyskamy puszystą masę.
3. Otrzymaną masę przelać do miski urządzenia.
4. Nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE oraz za pomocą przycisku temperaturę wybrać temperaturę 180ºC. Następnie nacisnąć COOKING TIME i ustawić czas na 20 minut. Naciśnij przycisk START.
5. Kiedy program dobiegnie końca, urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła KEEP WARM.
6. Po około 5 minutach wyjąć ciasto z misy i odstawić do ostygnięcia.
7. W tym czasie utrzeć masło z cukrem i przyprawą piernikową, tak długo aż otrzymamy puszystą masę.
8. Krem rozsmarować na wierzchu biszkoptu i posypać bakaliami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN