Szybki wywar warzywny
Składniki:
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1 por
Przygotowanie:
Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy. Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody. Por pokroić w plasterki dodać do wody. Gotować przez około 30 minut. Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.
Zobacz także:
Zupy według przepisów Basi Ritz
Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny
Wywar drobiowy
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 nóżka z kurczaka
- 2 skrzydełka kacze
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2-3 liście laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 goździk
- 2-3 suszone grzyby
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut. W tym czasie oczyścić warzywa. Podpieczone mięso razem z płynem który zebrał się na blaszce przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa oczyścić, pokroić i ułożyć na blaszce. Również wstawić do piekarnika na 15 minut. Dodać do mięsa, gotować kilka godzin na wolnym ogniu. Wywar odcedzić, mięso i warzywa można zalać ponownie wodą i ugotować drugi wywar. Będzie mniej aromatyczny ale można go użyć do kolejnego dania.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 kg cebuli
- 1 łyżka mąki pszennej
- kieliszek białego wina
- 800 ml bulionu drobiowego
- sól i pieprzu do smaku
- świeży tymianek
- 80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
- 6-12 kromek czerstwej bagietki
Przygotowanie:
W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.
Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do 210 st. C. Ser zetrzeć na tarce.
Zupę doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Krupnik
Składniki:
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki i selera
- 2 litra wywaru warzywnego
- 2 ziemniaki
- garść mrożonego groszku
- garść mrożonej fasolki
- 100 g kaszy pęczak
- sól i pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Całość chwilę podsmażyć. Zalać wywarem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, fasolkę i pęczak. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać wody. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Krem z buraków z zapiekanym pure ziemniaczanym
Składniki:
Krem z buraków:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka
- 4 podłużne buraki
- 1 litry wywary warzywnego lub drobiowego
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Pure ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- sól i pieprz
- 100 g masła
- 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
- 50 g tartego parmezanu
- 1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i buraki. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż będą miękkie.
W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.
Gdy warzyw w zupie będą miękkie, zmiksować je na zupę krem z dodatkiem śmietany. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków i wymieszać z masłem, śmietaną i serem. Doprawić solą, pieprzem i czarnuszką. Dokładnie wymieszać żeby było kremowe i puszyste. Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu porobić łyżką wgłębienia i wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 10-15 minut.
Zupę podawać z zapiekanym pure.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN