Zupy na przesilenie wiosenne

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował zupy, które są idealne na okres przesilenia wiosennego. Na stole pojawiły się: zupa cebulowa, krupnik i krem z buraków. Piotr pokazał również, jak przygotować wywar warzywny i wywar drobiowy.

Szybki wywar warzywny

Składniki:

  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1 por

Przygotowanie:

Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy. Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody. Por pokroić w plasterki dodać do wody. Gotować przez około 30 minut. Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.

Zobacz także:

Zupy według przepisów Basi Ritz

Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

Wywar drobiowy

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 nóżka z kurczaka
  • 2 skrzydełka kacze
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2-3 liście laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 goździk
  • 2-3 suszone grzyby

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Mięso na wywar pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na 15 minut. W tym czasie oczyścić warzywa. Podpieczone mięso razem z płynem który zebrał się na blaszce przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu. Warzywa oczyścić, pokroić i ułożyć na blaszce. Również wstawić do piekarnika na 15 minut. Dodać do mięsa, gotować kilka godzin na wolnym ogniu. Wywar odcedzić, mięso i warzywa można zalać ponownie wodą i ugotować drugi wywar. Będzie mniej aromatyczny ale można go użyć do kolejnego dania.

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kieliszek białego wina
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • sól i pieprzu do smaku
  • świeży tymianek
  • 80 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
  • 6-12 kromek czerstwej bagietki

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać masło, cebulę pokroić w piórka, wrzucić cebulę. Dusić aż cebula zacznie zmieniać kolor na jasnobrązowy. Dodać łyżkę mąki i przesmażyć przez chwilę.

Dodać wino, podsmażyć jeszcze przez chwilę aby alkohol odparował. Dodać bulion drobiowy, gotować na wolnym ogniu około 30 minut. W czasie gotowania rozgrzać piekarnik do 210 st. C. Ser zetrzeć na tarce.

Zupę doprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem, następnie przelać do żaroodpornych miseczek, położyć na wierzchu kromki bagietki i posypać rozdrobnionym serem. Miseczki z zupą włożyć do piekarnika, poczekać aż ser się stopi i zarumieni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Krupnik

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki i selera
  • 2 litra wywaru warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • garść mrożonego groszku
  • garść mrożonej fasolki
  • 100 g kaszy pęczak
  • sól i pieprz
  • majeranek

Przygotowanie:

Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dodać startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Całość chwilę podsmażyć. Zalać wywarem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, groszek, fasolkę i pęczak. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta dolać wody. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Krem z buraków z zapiekanym pure ziemniaczanym

Składniki:

Krem z buraków:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 4 podłużne buraki
  • 1 litry wywary warzywnego lub drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Pure ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • sól i pieprz
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30 proc.
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka czarnuszki

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę marchewkę i buraki. Podsmażyć wszystko razem przez kilka minut. Zalać wywarem i gotować aż będą miękkie.

W tym czasie obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie aż będą miękkie.

Gdy warzyw w zupie będą miękkie, zmiksować je na zupę krem z dodatkiem śmietany. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków i wymieszać z masłem, śmietaną i serem. Doprawić solą, pieprzem i czarnuszką. Dokładnie wymieszać żeby było kremowe i puszyste. Przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu porobić łyżką wgłębienia i wstawić do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na 10-15 minut.

Zupę podawać z zapiekanym pure.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości