Zupy według przepisów Basi Ritz

W kuchni Dzień Dobry TVN Barbara Ritz przygotowała pyszne zupy: krem z pomidorów z mini mozzarellą i świeżą bazylią, krem z zielonego groszku ze świeżą miętą oraz tajską zupę z mleka kokosowego z krewetkami i łososiem.

Krem z pomidorów z mini mozzarellą i świeżą bazylią

Składniki:

  • 2 duże białe cebule (lub 4 mniejsze)
  • 2 ząbki czosnku
  • parę gałązek świeżego tymianku i oregano
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 4 puszki (400 g) pomidorów bez skóry w soku własnym

Dodatkowo:

  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 1–2 łyżki płynnego miodu
  • mini mozzarella
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Listki tymianku i oregano oberwać z gałązek. Oliwę wlać do zimnego garnka, dodać cebulę z czosnkiem i listkami ziół. Zeszklić. Dodać pomidory (razem z sokiem), rozgnieść szpatułką. Małą ilością wody (ok. 1/2 puszki) wypłukać puszki, płyn dodać do zupy. Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i miodem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 13–15 minut.

Zupę zmiksować blenderem. Ewentualnie ponownie doprawić.

Podawać od razu z przekrojonymi kuleczkami mini mozzarelli i listkami świeżej bazylii.

Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny

Krem z zielonego groszku ze świeżą miętą

Składniki:

  • ok. 800 g groszku zielonego (mrożonego)
  • 2 duże białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego świeżego drobnego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego świeżego kopru
  • 4 łyżki oliwy
  • ok. 200 ml białego wytrawnego wina
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego

Dodatkowo:

  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża mięta
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • ok. 150 g groszku cukrowego

Przygotowanie:

Do śmietanki wrzucić parę oberwanych listków mięty. Odstawić do lodówki.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę wlać do zimnego garnka, dodać cebulę z czosnkiem i posiekanymi ziołami. Zeszklić. Dodać groszek i całość zalać białym winem, lekko zredukować, dodać bulion warzywny. Dodać soli i pieprzu. Zagotować tylko do wrzenia.

Zupę dokładnie zmiksować blenderem.

Ze śmietanki wyjąć miętę, ubić na półsztywno. Dodać posiekane listki mięty, doprawić solą i pieprzem.

Zupę serwować z pokrojonym w paseczki groszkiem cukrowym i ozdobioną ubitą miętową kremówką.

Tajska zupa z mleka kokosowego z krewetkami i łososiem

Składniki:

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 3 łyżeczki żółtej pasty curry
  • 200 ml białego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • liście kafiru
  • 12 świeżych krewetek, obranych z pancerzy
  • 200 g świeżego fileta z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 150 g groszku cukrowego
  • 100 g groszku zielonego
  • 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • tajska bazylia
  • świeża kolendra sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Olej wlać do zimnego garnka, dodać szalotkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, wymieszać. Zalać białym winem, zredukować. Zalać bulionem, dodać liście kafiru i doprowadzić do wrzenia. Dolać mleko kokosowe i doprawić sosem rybnym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Dodać krewetki, łososia, groszek zielony i groszek cukrowy.

Gotować na małym ogniu przez ok. 4-5 minut.

Wrzucić listki bazylii, świeżo posiekaną kolendrę, cebulkę dymkę. Wymieszać i serwować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości