Krem z pomidorów z mini mozzarellą i świeżą bazylią
Składniki:
- 2 duże białe cebule (lub 4 mniejsze)
- 2 ząbki czosnku
- parę gałązek świeżego tymianku i oregano
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 4 puszki (400 g) pomidorów bez skóry w soku własnym
Dodatkowo:
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 1–2 łyżki płynnego miodu
- mini mozzarella
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Listki tymianku i oregano oberwać z gałązek. Oliwę wlać do zimnego garnka, dodać cebulę z czosnkiem i listkami ziół. Zeszklić. Dodać pomidory (razem z sokiem), rozgnieść szpatułką. Małą ilością wody (ok. 1/2 puszki) wypłukać puszki, płyn dodać do zupy. Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i miodem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 13–15 minut.
Zupę zmiksować blenderem. Ewentualnie ponownie doprawić.
Podawać od razu z przekrojonymi kuleczkami mini mozzarelli i listkami świeżej bazylii.
Na deser proponujemy: Przepis na pączki, łatwy i przyjemny
Krem z zielonego groszku ze świeżą miętą
Składniki:
- ok. 800 g groszku zielonego (mrożonego)
- 2 duże białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego świeżego drobnego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego świeżego kopru
- 4 łyżki oliwy
- ok. 200 ml białego wytrawnego wina
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
Dodatkowo:
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża mięta
- ok. 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- ok. 150 g groszku cukrowego
Przygotowanie:
Do śmietanki wrzucić parę oberwanych listków mięty. Odstawić do lodówki.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę wlać do zimnego garnka, dodać cebulę z czosnkiem i posiekanymi ziołami. Zeszklić. Dodać groszek i całość zalać białym winem, lekko zredukować, dodać bulion warzywny. Dodać soli i pieprzu. Zagotować tylko do wrzenia.
Zupę dokładnie zmiksować blenderem.
Ze śmietanki wyjąć miętę, ubić na półsztywno. Dodać posiekane listki mięty, doprawić solą i pieprzem.
Zupę serwować z pokrojonym w paseczki groszkiem cukrowym i ozdobioną ubitą miętową kremówką.
Tajska zupa z mleka kokosowego z krewetkami i łososiem
Składniki:
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka posiekanego imbiru
- 3 szalotki, drobno posiekane
- 3 łyżeczki żółtej pasty curry
- 200 ml białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- liście kafiru
- 12 świeżych krewetek, obranych z pancerzy
- 200 g świeżego fileta z łososia, pokrojonego w dużą kostkę
- 200 ml mleka kokosowego
- 150 g groszku cukrowego
- 100 g groszku zielonego
- 6 cebulek dymek, pokrojonych w krążki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oleju roślinnego
Dodatkowo:
- tajska bazylia
- świeża kolendra sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Olej wlać do zimnego garnka, dodać szalotkę, czosnek, imbir i trawę cytrynową, lekko zeszklić. Dodać pastę curry, wymieszać. Zalać białym winem, zredukować. Zalać bulionem, dodać liście kafiru i doprowadzić do wrzenia. Dolać mleko kokosowe i doprawić sosem rybnym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Dodać krewetki, łososia, groszek zielony i groszek cukrowy.
Gotować na małym ogniu przez ok. 4-5 minut.
Wrzucić listki bazylii, świeżo posiekaną kolendrę, cebulkę dymkę. Wymieszać i serwować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN