PASTA ZE SŁONECZNIKA Z JABŁKAMI
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
2 jabłka
1 duża cebula
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju arachidowego (lub innego)
szczypta cynamonu
1 łyżeczka masła
3 łyżki soku jabłkowego
4 kromki chleba orkiszowego lub razowego
Przygotowanie:
Cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na łyżeczce masła. Jabłka pokroić w drobno kostkę i dodać do cebuli. Do blendera wrzuć słonecznik, cebulę z jabłkami, miód, olej i cynamon. Dokładnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, należy dodać sok jabłkowy. Posmaruj pastą kromki chleba.
ŚNIADANIOWE TOSTY FRANCUSKIE Z MUSEM POMIDOROWYM Z DODATKIEM PIETRUSZKI
Składniki:
4 kromki chleba pełnoziarnistego
4 łyżki mleka
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta papryki wędzonej
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
szczypta oregano suszonego
szczypta rozmarynu suszonego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
MUS POMIDOROWY
Składniki:
2 pomidory obrane ze skórki pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Do miski rozbij jajka. Dodaj mleko, sól, pieprz, czosnek, pietruszkę, oregano, rozmaryn oraz paprykę wędzoną. Wszystko razem roztrzep widelcem. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Namocz chleb w masie jajecznej i smaż z każdej strony około 1 minutę, aż masa się zetnie. Wszystkie składniki musu dokładnie wymieszaj i podawaj na tostach.
KOKOSOWE RISOTTO Z PIECZARKAMI
Składniki:
1 szklanka ryżu Basmati
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 szklanki wody do gotowania ryżu + 1/2 szklanki wody do pieczarek
1 mała cebula pokrojona w kostkę
250 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
5 łyżek mleka kokosowego
szczypta soli
szczypta pieprzu
100 g świeżych liści szpinaku
1 łyżka skórki startej z cytryny
50 g pestek dyni podprażonych na suchej patelni
Przygotowanie:
Ryż prażymy na 1 łyżce oleju i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do całkowitego odparowania wody. Następnie dodajemy mleko kokosowe i pół szklanki wody. Łączymy z ugotowanym ryżem, dodajemy sól, pieprz, szpinak i skórkę z cytryny. Na koniec posypujemy pestkami dyni.
POLĘDWICA Z DORSZA Z ZIOŁOWYM PESTO I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI
Składniki
700 g polędwicy z dorsza
pęczek bazylii
pęczek zielonej pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki orzechów pinii
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka skórki z cytryny startej na drobnych oczkach
5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
2 łyżki masła
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 gałązka świeżego rozmarynu
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rybę opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do blendera wrzuć bazylię, czosnek, pietruszkę, orzechy, oliwę, sól oraz pieprz. Dokładnie zmiksuj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wsadź do niej halibuta. Posmaruj go przygotowanym pesto i posyp skórką z cytryny. Zapiekaj pod przykryciem około 15 – 20 minut. Ziemniaki wrzuć do gorącej i osolonej wody na 5 minut. Odcedź i wyłóż na osobną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posól, dodaj pieprzu, gałki muszkatołowej, rozmarynu i delikatnie posmaruj masłem. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Podawaj razem udekorowane świeżym koperkiem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN