Dla małych sportowców. Kokosowe risotto

Najbardziej energetyczna wśród blogerek, która zaraża pozytywną energią - Daria Ładocha i jej energetyczna kuchnia dla dzieci. Zobaczcie, czym powinniście karmić dzieci, by były zdrowe i miały siłę trenować. Skorzystajcie z przepisów Darii na: pastę ze słonecznika z jabłkami, tosty francuskie z musem pomiorowym, kokosowe risotto z pieczarkami oraz polędwicę z dorsza z ziołowym pesto i pieczonymi ziemnikami.

PASTA ZE SŁONECZNIKA Z JABŁKAMI

Składniki:

1 szklanka pestek słonecznika

2 jabłka

1 duża cebula

2 łyżki miodu

2 łyżki oleju arachidowego (lub innego)

szczypta cynamonu

1 łyżeczka masła

3 łyżki soku jabłkowego

4 kromki chleba orkiszowego lub razowego

Przygotowanie:

Cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na łyżeczce masła. Jabłka pokroić w drobno kostkę i dodać do cebuli. Do blendera wrzuć słonecznik, cebulę z jabłkami, miód, olej i cynamon. Dokładnie zmiksuj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, należy dodać sok jabłkowy. Posmaruj pastą kromki chleba.

ŚNIADANIOWE TOSTY FRANCUSKIE Z MUSEM POMIDOROWYM Z DODATKIEM PIETRUSZKI

Składniki:

4 kromki chleba pełnoziarnistego

4 łyżki mleka

2 jajka

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

szczypta papryki wędzonej

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

szczypta oregano suszonego

szczypta rozmarynu suszonego

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka oliwy

MUS POMIDOROWY

Składniki:

2 pomidory obrane ze skórki pokrojone w drobną kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

szczypta soli

szczypta pieprzu

1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Do miski rozbij jajka. Dodaj mleko, sól, pieprz, czosnek, pietruszkę, oregano, rozmaryn oraz paprykę wędzoną. Wszystko razem roztrzep widelcem. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Namocz chleb w masie jajecznej i smaż z każdej strony około 1 minutę, aż masa się zetnie. Wszystkie składniki musu dokładnie wymieszaj i podawaj na tostach.

KOKOSOWE RISOTTO Z PIECZARKAMI

Składniki:

1 szklanka ryżu Basmati

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 szklanki wody do gotowania ryżu + 1/2 szklanki wody do pieczarek

1 mała cebula pokrojona w kostkę

250 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach

5 łyżek mleka kokosowego

szczypta soli

szczypta pieprzu

100 g świeżych liści szpinaku

1 łyżka skórki startej z cytryny

50 g pestek dyni podprażonych na suchej patelni

Przygotowanie:

Ryż prażymy na 1 łyżce oleju i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody. Gotujemy pod przykryciem. Na osobnej patelni podsmażamy czosnek oraz cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do całkowitego odparowania wody. Następnie dodajemy mleko kokosowe i pół szklanki wody. Łączymy z ugotowanym ryżem, dodajemy sól, pieprz, szpinak i skórkę z cytryny. Na koniec posypujemy pestkami dyni.

POLĘDWICA Z DORSZA Z ZIOŁOWYM PESTO I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki

700 g polędwicy z dorsza

pęczek bazylii

pęczek zielonej pietruszki

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki orzechów pinii

5 łyżek oleju

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżka skórki z cytryny startej na drobnych oczkach

5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę

2 łyżki masła

2 łyżki drobno posiekanego koperku

1 gałązka świeżego rozmarynu

szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rybę opłucz i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Do blendera wrzuć bazylię, czosnek, pietruszkę, orzechy, oliwę, sól oraz pieprz. Dokładnie zmiksuj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i wsadź do niej halibuta. Posmaruj go przygotowanym pesto i posyp skórką z cytryny. Zapiekaj pod przykryciem około 15 – 20 minut. Ziemniaki wrzuć do gorącej i osolonej wody na 5 minut. Odcedź i wyłóż na osobną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posól, dodaj pieprzu, gałki muszkatołowej, rozmarynu i delikatnie posmaruj masłem. Zapiekaj w piekarniku około 15 minut. Podawaj razem udekorowane świeżym koperkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości