W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała szybkie dania z ciastem francuskim w roli głównej.
Nestor Grojewski jest wybitnym szefem kuchni, który od 30 lat mieszka w Rzymie. Nestor gotował dla takich gwiazd jak: Cameron Diaz, Leonardo Di Caprio, Liam Neeson, a przez 9 miesięcy był osobistym kucharzem Martina Scorsese. W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor przygotował włoskie przysmaki takie jak: pasta fresca all'amatriciana, kewetki owinięte podgardlem oraz caprese con mozzarella e burrata.
W Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Przygotował dla nas pyszne dania z warzyw okopowych. Na naszym stole pojawiły się: pieczony seler w soli, zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną, pieczony topinambur z wędzonym łososiem i pieczony batat z wędzonym twarogiem. Smacznego!
W naszej kuchni, swoje propozycje na szybkie i smaczne dania warzywne przedstawił Piotr Kucharski.
Lekkie kolacje to nie tylko kanapki czy serek z lodówki. Jeśli szukasz inspiracji na coś lekkiego na kolację – przepisy poniżej na pewno Cię nie zawiodą. Tego wieczora zjesz coś pysznego bez wyrzutów sumienia!
Pesto z makaronem to idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub lunch. Jego przygotowanie zajmuje około piętnastu minut, więc idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, gdy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, jak i na lunch przygotowany wcześniej, który zjemy poza domem.
Desery podane w pucharkach sprawdzą się świetnie jako słodka przekąska po obiedzie albo jako smaczna niespodzianka na imprezie urodzinowej. Przepisy na szybkie smaczne i proste desery w pucharkach.
Budyń jest sam w sobie dobrym pomysłem na deser, ale w połączeniu z kruchym ciastem i owocami daje naprawdę świetne i smaczne połączenie. Wypróbuj sam!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.
Łosoś pieczony to jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych form podania królewskiej ryby, która dzięki pieczeniu zachowuje soczystość i aromat. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Ze szpinakiem, cytryną, papryką lub z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Sprawdź, jak przyrządzić łososia.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.
Dorsz na parze to niskokaloryczna i bardzo zdrowa ryba. Doskonale komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami i małą ilością ziół. Przyrządzenie dorsza na parze zajmuje zaledwie 15 minut. Parowanie pozwala zachować wszystkie wartości odżywcze ryby, a także soczystość i delikatność mięsa. Jak przyrządzić dorsza na parze?
Kruche ze śliwkami to prosty wypiek, który doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy. Jeśli twoje umiejętności kulinarne nie są zbyt wysokie – nie przejmuj się – na pewno sobie poradzisz.
Kruchy placek z rabarbarem może nie należy do wykwintnych deserów, ale za to jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Doskonale sprawdza się jako przysmak sezonowy. Kruche ciasto to przecież dobra baza, która świetnie współgra z różnymi owocami.
Rabarbar to lekko kwaskowy owoc, który po przetworzeniu doskonale sprawdza się w cukiernictwie. Dobrym pomysłem na jego wykorzystanie jest placek drożdżowy z rabarbarem. Po upieczeniu owoce będą miękkie i zyskają na słodkości.
Ciasto drożdżowe to z pewnością jeden z najbardziej wdzięcznych deserów, który możesz przygotować w swojej kuchni. Doskonale komponuje się z większością świeżych owoców – z jagodami, malinami, truskawkami, jabłkami, z rabarbarem, a przede wszystkim ze śliwkami. To właśnie ciasto drożdżowe ze śliwkami pojawia się w naszych domach najczęściej – nic dziwnego, nieustannie zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i szybko zaspokaja apetyt na coś słodkiego!
Szukasz pomysłu na pyszny deser, który błyskawicznie zniknie, zjedzony przez Twoich najbliższych? Poznaj niezawodny przepis na ciasto drożdżowe z serem – dzięki niemu raz na zawsze zapomnisz o nieudanych ciastach drożdżowych!
Książki kucharskie bogate są w ciekawe przepisy na wypieki cukiernicze. Poza oryginalnymi, zagranicznymi propozycjami warto czasami powrócić do znanych nam z dzieciństwa smaków. Ciasto drożdżowe z jabłkami i budyniem jest dobrą propozycją dla osób, które chcą poczuć się jak u babci.
Jak zrobić chińskie ciasteczka z wróżbą? Co napisać we wróżbie? Czytaj dalej i dowiedz się, jaki jest przepis na ciasteczka chińskie z wróżbą i jakie teksty możesz wykorzystać przy ich robieniu.
Jak zrobić dobry biszkopt na tort? Przeczytaj praktyczne wskazówki i poznaj najlepszy przepis na biszkopt do tortu z 6 jaj.
Makaron można podawać na wiele sposobów, a jednym z nich jest przyrządzenie makaronu z sosem śmietanowym. Ważne są także dodatki, dlatego danie warto wzbogacić o mięso z kurczaka, warzywa czy pieczarki. Makaron w sosie śmietanowym to potrawa łatwa i szybka do przyrządzenia.
Czosnek niedźwiedzi ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Oczyszcza organizm z toksyn i wzmacnia odporność. Dowiedz się, jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.
Szukasz pomysłu na szybki i zdrowy obiad, który jednocześnie będzie bardzo smaczny? Makaron pappardelle ze szpinakiem i kurczakiem to doskonała propozycja na obiad dla Ciebie i całej rodziny.
Jak przygotować zupę rybną w klasycznej postaci? Stwórzmy w swojej kuchni nadmorską tawernę i zaserwujmy pikantną zupę rybną z łososia i dorsza lub zupę rybną Ucha na bazie starodawnej rosyjskiej receptury. Dlaczego warto wprowadzić do swojego menu zupy rybne?
Dorsz bałtycki to ryba zagrożona wyginięciem. W celu spowolnienia wymarcia gatunku objęto go okresem ochronnym. Dorsz ma dobry wpływ na zdrowie i jest prosty do przyrządzenia.
Tort makowy to bohater świątecznego stołu, ale z przyjemnością sięgamy po niego również bez okazji. Bardzo aromatyczny i kremowy w smaku. Idealnie komponuje się z kremem kawowym, orzechowym, z bakaliami i pomarańczą. Poznaj najpopularniejsze przepisy i propozycje podania tradycyjnego tortu makowego.
Mintaj to jedna z najpopularniejszych w Polsce ryb. Jest tania i łatwo dostępna. Najczęściej sprzedawana w formie mrożonych filetów. Nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Jest wiele łatwych do przyrządzenia przepisów. Sprawdź jak przygotować obiad z mintaja.
Mięso w cieście francuskim to danie, które często możemy spotkać na polskich stołach. Dlaczego? Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga rozległej wiedzy kulinarnej, a przede wszystkim, jest naprawdę bardzo dobre. Często przed przyrządzeniem tego dania zastanawiamy się – które mięso będzie najlepsze?
Niektórzy sądzą, że nie ma lepszych przysmaków niż desery francuskie. Wizyta we Francji to z pewnością gratka dla każdego łasucha. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ich również w Polsce. Wystarczy wybrać najciekawsze przepisy na francuskie desery spośród tych, które proponujemy.
Zdrowy obiad powinien nie tylko być smaczny, ale i dostarczać organizmowi niezbędnych składników. Co ważne, jego przygotowanie nie musi trwać wielu godzin. W krótkim czasie można przygotować szybki i pyszny obiad. Sprawdź pomysł na zdrowy obiad.