Czas na detoks!

W kuchni Dzień Dobry TVN Maciej Szaciłło przygotował: parowany makaron z cukinii i marchewki, zupę brokułową z blokiem kokosowym, a także pieczoną brzoskwinię. Skusicie się na warzywny detoks?

Makaron parowany z cukinii i marchewki

Składniki:

marchewka

cukinia

sos:

oliwa z oliwek

czosnek

tymianek

papryka

pomidory

koncentrat pomidorowy

sól

pieprz

oregano

bazylia

Przygotowanie:

Z marchewki i cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Parujemy makaron 2-3 min tak aby był al dente. Makaron skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną. Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy tymianek i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu pomidorowego. Dodajemy oregano i dusimy. Dodajemy troszkę soku z cytryny, świeżą bazylię i wszystko miksujemy.

Pieczone brzoskwinie i banany

Składniki:

brzoskwinie

banany

olej kokosowy

krem:

mleko kokosowe

siemię lniane

miód, lub syrop z agawy

cynamon

sok z cytryny

maliny

listki melisy

Przygotowanie:

Brzoskwinie i banany pieczemy z olejem kokosowym. Mleko kokosowe miksujemy ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym, miodem (lub syropem z agawy), cynamonem i sokiem z cytryny. Układamy owoce na warstwie kremu, przyozdabiamy malinami i listkami melisy.

Pieczone buraki

Składniki:

buraki

czarnuszka

oliwa

czosnek

chrzan

sok z cytryny

koperek

Przygotowanie:

Kroimy buraki jak frytki, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, ząbki czosnku lekko miażdżymy. Pieczemy do miękkości. Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane koperkiem. Serwujemy z chrzanem.

Pieczona cukinia, marchew i dynia

Składniki:

olej kokosowy

marchew pokrojona jak frytki

cukinia plasterki grubości 3mm

dynia grubości 3 mm

garam masala

sól

kurkuma

Przyrządzać jak powyżej.

Sos z tahiny

Składniki:

woda

tahini

sok z cytryny

kumin

Przygotowanie:

Buraki podajemy z chrzanem, cukinię marchew i dynię z sosem z tahiny.

Zupa brokułowa

Składniki:

brokuły

czosnek

olej kokosowy

czarnuszka

curry

gałka muszkatołowa

mleko kokosowe

cytryna

skórka z cytryny

imbir

sól

olej z lnianki

seler, lub pietruszka pokrojona w cienkie plastry

Przygotowanie:

Brokuły pieczemy w piekarniku z olejem kokosowym, czosnkiem, czarnuszką i curry w temp. 200 stopni ok. 20 min. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z gałką muszkatołową (duża ilość świeżo startej). Dodajemy mleko kokosowe, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórę z cytryny, sok z cytryny, imbir, sól i olej z lnianki. Całość miksujemy. Podajemy z chipsami z selera (seler kroimy na cienkie plastry mandoliną i pieczemy z solą morską w temp. 150 st.)

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości