Makaron parowany z cukinii i marchewki
Składniki:
marchewka
cukinia
sos:
oliwa z oliwek
czosnek
tymianek
papryka
pomidory
koncentrat pomidorowy
sól
pieprz
oregano
bazylia
Przygotowanie:
Z marchewki i cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Parujemy makaron 2-3 min tak aby był al dente. Makaron skrapiamy oliwą z oliwek i cytryną. Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy tymianek i paprykę. Wrzucamy pomidory i trochę koncentratu pomidorowego. Dodajemy oregano i dusimy. Dodajemy troszkę soku z cytryny, świeżą bazylię i wszystko miksujemy.
Pieczone brzoskwinie i banany
Składniki:
brzoskwinie
banany
olej kokosowy
krem:
mleko kokosowe
siemię lniane
miód, lub syrop z agawy
cynamon
sok z cytryny
maliny
listki melisy
Przygotowanie:
Brzoskwinie i banany pieczemy z olejem kokosowym. Mleko kokosowe miksujemy ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym, miodem (lub syropem z agawy), cynamonem i sokiem z cytryny. Układamy owoce na warstwie kremu, przyozdabiamy malinami i listkami melisy.
Pieczone buraki
Składniki:
buraki
oliwa
czosnek
chrzan
sok z cytryny
koperek
Przygotowanie:
Kroimy buraki jak frytki, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką, ząbki czosnku lekko miażdżymy. Pieczemy do miękkości. Podajemy skropione sokiem z cytryny, posypane koperkiem. Serwujemy z chrzanem.
Pieczona cukinia, marchew i dynia
Składniki:
olej kokosowy
marchew pokrojona jak frytki
cukinia plasterki grubości 3mm
dynia grubości 3 mm
garam masala
sól
kurkuma
Przyrządzać jak powyżej.
Sos z tahiny
Składniki:
woda
tahini
sok z cytryny
kumin
Przygotowanie:
Buraki podajemy z chrzanem, cukinię marchew i dynię z sosem z tahiny.
Zupa brokułowa
Składniki:
brokuły
czosnek
olej kokosowy
czarnuszka
curry
gałka muszkatołowa
mleko kokosowe
cytryna
skórka z cytryny
imbir
sól
olej z lnianki
seler, lub pietruszka pokrojona w cienkie plastry
Przygotowanie:
Brokuły pieczemy w piekarniku z olejem kokosowym, czosnkiem, czarnuszką i curry w temp. 200 stopni ok. 20 min. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z gałką muszkatołową (duża ilość świeżo startej). Dodajemy mleko kokosowe, miksujemy. Pod koniec dodajemy skórę z cytryny, sok z cytryny, imbir, sól i olej z lnianki. Całość miksujemy. Podajemy z chipsami z selera (seler kroimy na cienkie plastry mandoliną i pieczemy z solą morską w temp. 150 st.)
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN