Ghanian Jollof rice and stew
Składniki:
4 duże świeże pomidory
1 koncentrat pomidorowy
3 duże cebule
imbir w proszku
czosnek w proszku
gałka muszkatołowa
chili
olej słonecznikowy
400 g świeżej wołowiny
kostka rosołowa lub bulion
sól
3 marchewki
mrożony zielony groszek
2 l wody
Przygotowanie:
Zmiksować pomidory w blenderze. Podgotować wołowinę, a następnie usmażyć. Po usmażeniu mięsa, wyłożyć z patelni, a potem podsmażyć cebulę w tym samym oleju. Dodać do miękkiej cebuli koncentrat pomidorowy. Mieszać i smażyć przez 5 min. Do tego dodać: zmiksowane pomidory, czosnek w proszku, imbir w proszku, gałkę muszkatołową w proszku, chili w proszku, kostkę rosołową, mięso i mieszać. Zostawić na małym ogniu na 10-15 min. Potem dodać ryż. Mieszać i dusić przez 20 min. Następnie dodać marchewkę i zielony groszek. Gotować do momentu aż ryż będzie ugotowany.
Kelewele
Składniki:
3 dojrzałe banany plantany
czosnek w proszku
gałka muszkatołowa w proszku
chili w proszku
imbir w proszku.
olej słonecznikowy
obrane orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Pokroić banany, obtoczyć je w mieszance przypraw – czosnku, gałki muszkatołowej, chili i imbiru. Smażyć banany w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odsączyć nadmiar tłuszczu z bananów na ręczniku papierowym. Banany posypać rozdrobnionymi orzechami ziemnymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN