Kurczak z chili i mlekiem kokosowym
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
500 ml mleka kokosowego
Kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
Trawa cytrynowa
Pęczek kolendry
limonka
2 papryczki chili
2 łyżki zielonej pasty curry
PRZYPRAWY KAMIS:
Chili pieprz Cayenne
Pieprz Kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w misce z curry, sokiem z limonki. Cebule przygrzej na patelni, dodaj cebulę, imbir, czosnek, trawę cytrynową, chili. Smaż przez chwilę. Przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć kurczaka, poczekaj aż mięso nabierze złotego koloru. Dodaj przysmażoną cebulę oraz mleko kokosowe. Duś około 30 min. Podawaj z dużą ilością kolendry.
Szafranowy sernik
Składniki:
Spód ciasta:
80 g drobnego cukru
220 g mąki pszennej
160 g masła
Masa serowa:
400 g mleka skondensowanego
1 kg sera dwukrotnie zmielonego
6 żółtek
6 białek
PRZYPRAWY KAMIS:
Szafran nitki
Wanilia laska
Sól Morska w młynku
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, ugniataj aż uzyskasz zwartą kulkę ciasta. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na około 30 min. Następnie rozwałkuj je i przełóż do okrągłej formy. Powinna sięgać 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Ser wymieszaj z mlekiem, w którym wcześniej został rozpuszczony szafran (około 10 nitek). Następnie połącz go z utartymi żółtkami. Ubij pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Przełóż ją na upieczony kruchy spód, piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Zupa muszkatołowa
Składniki:
1 cebula drobno pokrojona
300 pieczarek
50 g suszonych borowików
700 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wina
100 ml śmietanki 36%
Łyżka masła
PRZYPRAWY KAMIS:
Gałka muszkatołowa mielona
Pieprz kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku
Koperek
Przygotowanie:
Na maśle przysmaż cebulę, dodaj grzyby, smaż przez chwilę. Wlej wino, poczekaj aż odparuje i dodaj bulion. Dopraw gałką (około pół łyżeczki), solą, pieprzem i gotuj około 15 minut. Podawaj z koperkiem i odrobiną śmietanki.
Imbirowe pulpeciki z sosem pomidorowym
Składniki:
Pulpety:
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mielonej wołowiny
1 jajo
2 czerwone cebule drobno pokrojone
4 łyżki bułki tartej
50 g tartego parmezanu
Sos:
Cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
1 l przecieru pomidorowego
PRZYPRAWY KAMIS:
Imbir mielony
Czosnek granulowany
Oregano
Pieprz czarny ziarnisty w młynku
Sól morska w młynku
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z cebulą, bułką tartą, imbirem, oregano, jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstaw do lodówki na 30 minut. Aby przygotować sos, przysmaż na oliwie cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodaj przecier i gotuj przez chwilę. Do sosu pulpeciki wkładaj pojedynczo i gotuj przez około 25 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN