Materiał promocyjny

„Panny z Avignonu” inspiracją w kuchni

Dziś w kuchni „Panny z Avignonu” Picassa. Anna Starmach zainspirowana obrazem postanowiła wykorzystać w przepisach chili, imbir, kolendrę, szafran, gałkę muszkatołową, curry, czyli najmocniejsze afrodyzjaki. Smacznego!

Kurczak z chili i mlekiem kokosowym

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka

500 ml mleka kokosowego

Kawałek świeżego imbiru

2 ząbki czosnku

Trawa cytrynowa

Pęczek kolendry

limonka

2 papryczki chili

2 łyżki zielonej pasty curry

PRZYPRAWY KAMIS:

Chili pieprz Cayenne

Pieprz Kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj w misce z curry, sokiem z limonki. Cebule przygrzej na patelni, dodaj cebulę, imbir, czosnek, trawę cytrynową, chili. Smaż przez chwilę. Przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć kurczaka, poczekaj aż mięso nabierze złotego koloru. Dodaj przysmażoną cebulę oraz mleko kokosowe. Duś około 30 min. Podawaj z dużą ilością kolendry.

Szafranowy sernik

Składniki:

Spód ciasta:

80 g drobnego cukru

220 g mąki pszennej

160 g masła

Masa serowa:

400 g mleka skondensowanego

1 kg sera dwukrotnie zmielonego

6 żółtek

6 białek

PRZYPRAWY KAMIS:

Szafran nitki

Wanilia laska

Sól Morska w młynku

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem. Dodaj mąkę, ugniataj aż uzyskasz zwartą kulkę ciasta. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na około 30 min. Następnie rozwałkuj je i przełóż do okrągłej formy. Powinna sięgać 2/3 wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Ser wymieszaj z mlekiem, w którym wcześniej został rozpuszczony szafran (około 10 nitek). Następnie połącz go z utartymi żółtkami. Ubij pianę i delikatnie połącz ją z masą serową. Przełóż ją na upieczony kruchy spód, piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Zupa muszkatołowa

Składniki:

1 cebula drobno pokrojona

300 pieczarek

50 g suszonych borowików

700 ml bulionu warzywnego

150 ml białego wina

100 ml śmietanki 36%

Łyżka masła

PRZYPRAWY KAMIS:

Gałka muszkatołowa mielona

Pieprz kolorowy w młynku

Sól Morska w młynku

Koperek

Przygotowanie:

Na maśle przysmaż cebulę, dodaj grzyby, smaż przez chwilę. Wlej wino, poczekaj aż odparuje i dodaj bulion. Dopraw gałką (około pół łyżeczki), solą, pieprzem i gotuj około 15 minut. Podawaj z koperkiem i odrobiną śmietanki.

Imbirowe pulpeciki z sosem pomidorowym

Składniki:

Pulpety:

250 g mielonej wieprzowiny

250 g mielonej wołowiny

1 jajo

2 czerwone cebule drobno pokrojone

4 łyżki bułki tartej

50 g tartego parmezanu

Sos:

Cebula drobno pokrojona

3 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

1 l przecieru pomidorowego

PRZYPRAWY KAMIS:

Imbir mielony

Czosnek granulowany

Oregano

Pieprz czarny ziarnisty w młynku

Sól morska w młynku

Przygotowanie:

Mięso wymieszaj z cebulą, bułką tartą, imbirem, oregano, jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Wstaw do lodówki na 30 minut. Aby przygotować sos, przysmaż na oliwie cebulę i drobno pokrojony czosnek. Dodaj przecier i gotuj przez chwilę. Do sosu pulpeciki wkładaj pojedynczo i gotuj przez około 25 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości