Materiał promocyjny

Przekąski, które zwiększą odporność

To dzięki dobremu jedzeniu jesteśmy w stanie zachować zdrowie i dobre samopoczucie. To ono dostarczyć może wiele przyjemności... Kucharze Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski zaproponowali w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe, podnoszące odporność przekąski.

Sorbet z zielonej herbaty

Składniki:

mała garść dobrej zielonej herbaty - najlepiej fair trade

4 spore łyżki miodu

sok z jednej limonki

kilka suszonych jagód lub malin

4 łyżki jogurtu

Przygotowanie:

Zielona herbata dobrze robi. Nie tylko na ciepło. Pyszna i zdrowa idealnie nadaje się na sorbety, szczególnie, jeśli jemy je między posiłkami. Niezbyt słodkie, odświeżające i oczyszczające. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Herbatę zalewamy wodą - najlepiej zimną - wtedy herbata będzie mniej gorzka - odstawiamy na noc do lodówki. Ewentualnie możemy klasycznie zaparzyć herbatę, poczekać, aż płyn wystygnie, a następnie doprawić ją sokiem z cytryny i miodem. Gotową miksturę przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrożenia. Sorbet powinniśmy mieszać co pół godziny by uzyskał właściwą konsystencję śniegu. Suszone owoce mielę lub ucieram tak by powstał proszek o słodkim owocowym smaku. Sorbet podaje na łezce/keksie jogurtu oprószonej pyłem owocowym i sorbetem herbacianym.

Sałatka ze śledzi i batatów

Składniki:

2 cm imbiru

1 strąk chili

1 łyżka musztardy angielskiej

op. matiasów śledziowych odsolonych

łyżeczka siekanej kolendry

małe opakowanie jogurtu

1 batat pokrojony w kostkę i upieczony z oliwą

1 łyżeczka kminu rzymskiego

szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Bakteriobójczy imbir i zdrowe chili, do tego kurkuma niczym antybiotyk i batat pełen przeciw rakowych antyoksydantów. Śledzia kroimy w kawałki, imbir trzemy, chili siekamy, kolendą również. Kmin ucieramy w moździerzu. Łączymy razem wszystkie składniki i odstawiamy na min 30 min do lodówki. Podajemy z razowym pieczywem.

Kwasota ale pychota!!!

Składniki:

1 łyżeczka siemię lnianego

1 łyżeczka pestek dyni

1 łyżeczka pestek słonecznika

szklanka soku z kiszonych ogórków lub kapusty

1 ząbek czosnku

kawałek świeżej dyni

sól / pieprz

Przygotowanie:

Zacznij od prażenia dyni, siemienia i słonecznika. Utrzyj wszystko w moździerzu lub młynku do kawy. Przerzuć do miksera i dodaj sok, czosnek oraz dynię i zmiksuj na jednolity płyn. Dopraw solą i pieprzem. NIE DOSŁADZAJ!!!! WYKRZYW SIĘ I SZYBKO ŁYKAJ. CUKIER OBNIŻA ODPORNOŚĆ.

Mikroelementarny rosół cielęcy

Składniki:

0,5 kg łopatki cielęcej lub młodej wołowiny

3 piersi z kurczaka

2-3 włoszczyzny (musi być dużo warzyw)

1 główka czosnku polskiego

4 cebule

duży pęk natki pietruszki lub kilka małych

kilka żółtek właściwie to pół żółtka na porcje rosołu

sól / pieprz

kawałek korzenia imbiru

6-7 l wody

Zasada numer 1:

ROSÓŁ GOTUJ MINIMUM 8 GODZIN NA WOLNYM OGNIU I STARAJ SIĘ GO NIE MIESZAC!!!! Ale od początku… warzywa starannie umyj i nie obierając włóż do garnka i chwilę przesmaż na łyżce oliwy (warzywa możesz pokroić). Czosnek upiecz w piecu, a cebulę na ogniu. Dodaj do rosołu, a wrzuć mięsiwo i zalej wodą. Dodaj kilka listków, trochę ziela i gotuj. Pod koniec gotowania dodaj imbir, który również możesz dodać przed podaniem na talerz, by wdychać jego opary podczas podgrzania. Na talerzu rozetrzyj żółtko i mieszając powoli dodawaj odcedzonego rosołu. Wszystko posyp dużą ilością natki pietruszki.

A kochana babcia rację miała…

Składniki:

3 duże cytryny

2 główki polskiego czosnku (ważne aby polski ponieważ chiński ma mniej wartości odżywczych i olejków eterycznych)

8 łyżek dobrego najlepiej domowego miodu

szklanka zimnej wody z butelki lub przegotowanej

sok z cytryny, starty lub przeciśnięty czosnek wymieszaj z miodem i wodą. Odstaw na 24 godz. Można również dodać trochę startego imbiru (dobry na odporność dróg oddechowych).

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości