Sorbet z zielonej herbaty
Składniki:
mała garść dobrej zielonej herbaty - najlepiej fair trade
4 spore łyżki miodu
sok z jednej limonki
kilka suszonych jagód lub malin
4 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
Zielona herbata dobrze robi. Nie tylko na ciepło. Pyszna i zdrowa idealnie nadaje się na sorbety, szczególnie, jeśli jemy je między posiłkami. Niezbyt słodkie, odświeżające i oczyszczające. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Herbatę zalewamy wodą - najlepiej zimną - wtedy herbata będzie mniej gorzka - odstawiamy na noc do lodówki. Ewentualnie możemy klasycznie zaparzyć herbatę, poczekać, aż płyn wystygnie, a następnie doprawić ją sokiem z cytryny i miodem. Gotową miksturę przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrożenia. Sorbet powinniśmy mieszać co pół godziny by uzyskał właściwą konsystencję śniegu. Suszone owoce mielę lub ucieram tak by powstał proszek o słodkim owocowym smaku. Sorbet podaje na łezce/keksie jogurtu oprószonej pyłem owocowym i sorbetem herbacianym.
Sałatka ze śledzi i batatów
Składniki:
2 cm imbiru
1 strąk chili
1 łyżka musztardy angielskiej
op. matiasów śledziowych odsolonych
łyżeczka siekanej kolendry
małe opakowanie jogurtu
1 batat pokrojony w kostkę i upieczony z oliwą
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Bakteriobójczy imbir i zdrowe chili, do tego kurkuma niczym antybiotyk i batat pełen przeciw rakowych antyoksydantów. Śledzia kroimy w kawałki, imbir trzemy, chili siekamy, kolendą również. Kmin ucieramy w moździerzu. Łączymy razem wszystkie składniki i odstawiamy na min 30 min do lodówki. Podajemy z razowym pieczywem.
Kwasota ale pychota!!!
Składniki:
1 łyżeczka siemię lnianego
1 łyżeczka pestek dyni
1 łyżeczka pestek słonecznika
szklanka soku z kiszonych ogórków lub kapusty
1 ząbek czosnku
kawałek świeżej dyni
sól / pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od prażenia dyni, siemienia i słonecznika. Utrzyj wszystko w moździerzu lub młynku do kawy. Przerzuć do miksera i dodaj sok, czosnek oraz dynię i zmiksuj na jednolity płyn. Dopraw solą i pieprzem. NIE DOSŁADZAJ!!!! WYKRZYW SIĘ I SZYBKO ŁYKAJ. CUKIER OBNIŻA ODPORNOŚĆ.
Mikroelementarny rosół cielęcy
Składniki:
0,5 kg łopatki cielęcej lub młodej wołowiny
3 piersi z kurczaka
2-3 włoszczyzny (musi być dużo warzyw)
1 główka czosnku polskiego
4 cebule
duży pęk natki pietruszki lub kilka małych
kilka żółtek właściwie to pół żółtka na porcje rosołu
sól / pieprz
kawałek korzenia imbiru
6-7 l wody
Zasada numer 1:
ROSÓŁ GOTUJ MINIMUM 8 GODZIN NA WOLNYM OGNIU I STARAJ SIĘ GO NIE MIESZAC!!!! Ale od początku… warzywa starannie umyj i nie obierając włóż do garnka i chwilę przesmaż na łyżce oliwy (warzywa możesz pokroić). Czosnek upiecz w piecu, a cebulę na ogniu. Dodaj do rosołu, a wrzuć mięsiwo i zalej wodą. Dodaj kilka listków, trochę ziela i gotuj. Pod koniec gotowania dodaj imbir, który również możesz dodać przed podaniem na talerz, by wdychać jego opary podczas podgrzania. Na talerzu rozetrzyj żółtko i mieszając powoli dodawaj odcedzonego rosołu. Wszystko posyp dużą ilością natki pietruszki.
A kochana babcia rację miała…
Składniki:
3 duże cytryny
2 główki polskiego czosnku (ważne aby polski ponieważ chiński ma mniej wartości odżywczych i olejków eterycznych)
8 łyżek dobrego najlepiej domowego miodu
szklanka zimnej wody z butelki lub przegotowanej
sok z cytryny, starty lub przeciśnięty czosnek wymieszaj z miodem i wodą. Odstaw na 24 godz. Można również dodać trochę startego imbiru (dobry na odporność dróg oddechowych).
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN