Pierożki na parze po szanghajsku (xiaolongbao)
XiaoLonBao- Pierożki z 18 skomplikowanymi zakładkami
Składniki:
Farsz:
500 g wieprzowiny mielonej
200 g galaretka ze skór wieprzowych
20 g imbir, drobno posiekany
25 g cebulki dymki drobno posiekanej
60 g woda
5 g sól
10 g cukier
20 g oleju sezamowego
5 g zmielony biały pieprz
15 g sosu sojowego
Ciasto:
60 g mąki pszennej typ 450
20 g mąki pszennej typ 750
50 g woda
2 g sól
Przygotowanie:
Farsz: (25-30g/szt)
Galaretka ze skór wieprzowych: Skóry wieprzowe, imbir, szczypiorek posiekany i woda,
Umyć dokładnie skórę wieprzową i ugotować do miękkości ,pokroić w cienkie paski lub zmielić, dodać imbir, cebulę całość wystudzić.
Mięso wieprzowe dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i wyrobić aż masa będzie gęsta i lepka.
Ciasto: (8-10g/szt)
W misce połączyć składniki na ciasto, dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto, aż staje się gładkie. Przykryć ,aby nie wyschło i pozostawić na 20 minut.
Odrywać małe kawałki ciasta palcami lub odkroić . Każdy kawałek waży około 8-10g.
Wyrobić oderwany kawałek rozpłaszczając go, następnie za pomocą wałka uzyskać średnicę około 9 cm.. Rozwałkowane ciasto powinno być bardzo cienkie ,tak aby po ugotowaniu było przeźroczyste a jednocześnie wystarczająco mocne, aby wytrzymać napełnienie farszem, Umieścić nadzienie wieprzowe (25~ 30 g) w środku ciasta. Ciasto z nadzieniem starannie umieścić na lewej dłoni. Użyj kciuka i palca wskazującego lewej dłoni i kciukiem prawej ręki i wykonaj 18 zakładek( fałd) zamykających szczyt pierożka. Układać gotowe pierożki w koszyczkach bambusowych do gotowania na parze. Należy zapewnić odpowiednie odstępy aby zapobiec przywieraniu pierożków do siebie podczas gotowania. Gotować na parze na szybkim ogniu przez około 7-8 minut.
Sos do maczania:
Składniki:
1 łyżki octu ryżowego czerwonego
1 łyżka drobno tartego imbiru
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN