Kokardki z sosem curry
Składniki:
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka czerwonej, słodkiej lub ostrej papryki
1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30 proc.
makaron kokardki
kawałek imbiru wielkości kciuka
sok z połowy cytryny
natka kolendry lub pietruszki
pomidorki koktajlowe przecięte na pół
pieprz
sól
Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy pastę z czosnku i imbiru, curry, paprykę. Dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny oraz sól z pieprzem do smaku. Mieszamy z kokardkami. Posypujemy poszatkowaną natką kolendry lub pietruszki. Podajemy z pomidorkami.
Pełnoziarniste kokardki z grillowanymi warzywami i mozzarellą
Składniki:
makaron pełne ziarno kokardki
150 g mozzarelli
2 ząbki czosnku
2 małe cukinie - pokrojone w plastry
1 mały bakłażan - pokrojony w kostkę
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka drobno poszatkowanych kaparów
oliwa z oliwek
bazylia
pieprz
sól
Przygotowanie:
Warzywa skrapiamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 25-30 minut. Na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek, dodajemy makaron i grillowane warzywa oraz porwaną na kawałki mozzarellę, skórkę z cytryny, kapary, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podajemy przybrane listkami bazylii.
Makaron po azjatycku
Składniki:
200g tofu, pokrojone w plastry
150g fasolki szparagowej
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1-2 ostre czerwone papryczki pokrojone w drobną kostkę (bez pestek)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 dymka
makaron spaghetti
imbir drobno poszatkowany
sos sojowy do smaku
sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju sezamowym podsmażamy czosnek, ostrą paprykę i imbir. Dodajemy drobno pokrojoną dymkę (białą część), tofu i fasolkę. Podsmażamy, aż tofu się zrumieni. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i cukier trzcinowy. Wrzucamy makaron. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy posypane zieloną częścią dymki.
Świderki z suszonymi pomidorkami i rukolą
Składniki:
makaron świderki
100 g suszonych pomidorów z zalewy
200 g śmietanki
100 g rukoli
50 g parmezanu
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażamy chwilkę czosnek, dodajemy suszone pomidory i śmietankę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Po chwili wrzucamy makaron, odrobinę wrzątku z gotowania. Całość mieszamy, zdejmujemy z gazu i dodajemy poszatkowaną rukolę. Posypujemy startym parmezanem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN