ZAPIEKANKA Z CHILI CON CARNE
SKŁADNIKI:
Puree:
600g ziemniaków
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
Sól, pieprz
Szczypta gałki muszkatołowej
70g tartego twardego żółtego sera
Chili con carne:
600 g mielonej wołowiny
2 cebule
Oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skórki
Puszka czerwonej fasoli
Czerwona papryka
100 ml bulionu warzywnego
Chili pieprz Cayenne
Ostra papryka
Słodka papryka
Oregano
Kmin rzymski
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chili, słodkiej i ostrej papryki. Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę. Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną serem, dopraw do smaku. Mięso przełóż do żaroodpornej formy, przykryj puree i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
ZUPA Z KUKURYDZY Z CHILI
SKŁADNIKI:
500g filetu z indyka
500ml passaty pomidorowej
1,5 puszki kukurydzy
Papryczka chili
Po pół łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki
2 ząbki czosnku
3 szalotki
2 cm świeżego imbiru
Szczypta kminu rzymskiego
100ml kwaśnej śmietany
1l bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
Indyka pokrój w cienkie paseczki, obtocz w przyprawach, odłóż do zamarynowania na 30 minut. Czosnek, chili, szalotki posiekaj, przysmaż na odrobinę oliwy z oliwek, dodaj indyka, następnie kukurydzę, pomidory, całość zalej bulionie i gotuj około 30 minut. Część zupy (bez mięsa) odlej, zmiksuj na purée i dodaj z powrotem do zupy. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą!
CURRY Z ZIELONYM GROSZKIEM
SKŁADNIKI:
600ml mleka kokosowego
2 łyżki zielonej pasty curry
400g piersi z kurczaka
2 łyżki sosu rybnego
1 bakłażan
50g świeżego imbiru
1 limonka
1 papryczka chili
150g zielonego groszku
PRZYGOTOWANIE:
Oddziel mleko kokosowe od „śmietanki” (ta jest dużo gęstsza). Śmietankę podgrzej w woku razem z pastą curry, gdy składniki się połączą dodaj pokrojonego w paski kurczaka, sos rybny, resztę mleka kokosowego, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojony w paski imbir oraz papryczkę chili. Całość gotuj około 10 minut, dodaj groszek, sok z limonki i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.
CIASTO CZEKOLADOWE Z IMBIREM
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
50g imbiru
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Skórka otarta z ½ pomarańczy
Szczypta cynamonu
Szczypta mielonych goździków
PRZYGOTOWANIE:
Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, zasyp 3 łyżkami cukru, dodaj 3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon gotuj na małym ogniu aż powstanie gesty imbirowy syrop.
Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, dodaj imbir, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN