Ania Starmach szafuje chili!

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach przygotowała: zapiekankę chili con carne, zupę z kukurydzy z chili, ciasto czekoladowe z imbirem oraz curry z zielonym groszkiem. Smacznego!

ZAPIEKANKA Z CHILI CON CARNE

SKŁADNIKI:

Puree:

600g ziemniaków

2 łyżki masła

3 łyżki śmietany

Sól, pieprz

Szczypta gałki muszkatołowej

70g tartego twardego żółtego sera

Chili con carne:

600 g mielonej wołowiny

2 cebule

Oliwa z oliwek

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów bez skórki

Puszka czerwonej fasoli

Czerwona papryka

100 ml bulionu warzywnego

Chili pieprz Cayenne

Ostra papryka

Słodka papryka

Oregano

Kmin rzymski

Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Na oliwie zeszklij cebulę, czosnek z dodatkiem kminu, chili, słodkiej i ostrej papryki. Dodaj wołowinę i smaż przez chwilę. Wrzuć pomidory z puszki, gotuj na małym ogniu, następnie wrzuć pokrojoną paprykę, a na koniec fasolę. Gotuj na małym ogniu, aż mięso i papryka będą miękkie. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę, połącz z masłem, śmietaną serem, dopraw do smaku. Mięso przełóż do żaroodpornej formy, przykryj puree i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

ZUPA Z KUKURYDZY Z CHILI

SKŁADNIKI:

500g filetu z indyka

500ml passaty pomidorowej

1,5 puszki kukurydzy

Papryczka chili

Po pół łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, ostrej papryki

2 ząbki czosnku

3 szalotki

2 cm świeżego imbiru

Szczypta kminu rzymskiego

100ml kwaśnej śmietany

1l bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE:

Indyka pokrój w cienkie paseczki, obtocz w przyprawach, odłóż do zamarynowania na 30 minut. Czosnek, chili, szalotki posiekaj, przysmaż na odrobinę oliwy z oliwek, dodaj indyka, następnie kukurydzę, pomidory, całość zalej bulionie i gotuj około 30 minut. Część zupy (bez mięsa) odlej, zmiksuj na purée i dodaj z powrotem do zupy. Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżą kolendrą!

CURRY Z ZIELONYM GROSZKIEM

SKŁADNIKI:

600ml mleka kokosowego

2 łyżki zielonej pasty curry

400g piersi z kurczaka

2 łyżki sosu rybnego

1 bakłażan

50g świeżego imbiru

1 limonka

1 papryczka chili

150g zielonego groszku

PRZYGOTOWANIE:

Oddziel mleko kokosowe od „śmietanki” (ta jest dużo gęstsza). Śmietankę podgrzej w woku razem z pastą curry, gdy składniki się połączą dodaj pokrojonego w paski kurczaka, sos rybny, resztę mleka kokosowego, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojony w paski imbir oraz papryczkę chili. Całość gotuj około 10 minut, dodaj groszek, sok z limonki i gotuj kolejne 5 minut. Podawaj z ryżem i świeżą kolendrą.

CIASTO CZEKOLADOWE Z IMBIREM

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady

280 g masła

250 g drobnego cukru

75 g mąki

3 jaja

pół szklanki wody

50g imbiru

3 łyżki cukru

3 łyżki wody

Skórka otarta z ½ pomarańczy

Szczypta cynamonu

Szczypta mielonych goździków

PRZYGOTOWANIE:

Imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach, zasyp 3 łyżkami cukru, dodaj 3 łyżki wody, skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon gotuj na małym ogniu aż powstanie gesty imbirowy syrop.

Czekoladę połam na małe kawałki, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, dodaj imbir, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości