Magda Popławska i Marta Dymek przedstawiły dziś w naszej kuchni kilka przepisów na dania wegetariańskie. Czy udało im się przekonać Bartka Węglarczyka do warzywnych burgerów?
Owsianka, chlebek, kanapka, sałatka, a wszystko to na bazie buraków. W naszej kuchni Samar Khanafer – blogerka kulinarna i uczestniczka „MasterChef” postanowiła pokazać nam, że buraki to nie tylko składnik ćwikły i czerwonego barszczu.
W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla alpejskiej kuchni z Trydentu. W tym regionie Włoch popularne są gulasze, a także potrawy z ziemniaków, kapusty i klusek. Cristina przygotowała rozgrzewający krupnik, włoskie knedle, a na deser strudel. Smacznego!
W ostatnich kilku latach nastąpił rozkwit branży cukierniczej specjalizującej się w tortach. Jakie obowiązują trendy w cukiernictwie? I jakie torty są w tym sezonie najmodniejsze? Sprawdziliśmy to.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała potrawy, które przyprawiła tymiankiem. Zielona roślina ma wiele właściwości zdrowotnych. Co powiecie na ziemniaki hasselback z kremową fetą, zupę krem z jabłek i ziemniaków z chipsami z boczku oraz pastę z białej fasoli z chrupiącą kaszą gryczaną?
W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak, tegoroczny zwycięzca konkursu Wine&Food Noble Night, przygotował wieprzowinę na różne sposoby. Co powiecie na wieprzowinę gotowaną w sosie z imbirem i warzywami czy pieczoną polędwiczkę z fasolą i chorizo?
Według badań Polacy marnują 9 ton jedzenia rocznie. Jak odwrócić ten trend? David Gaboriaud w kuchni DDTVN doradza, jak nie marnować jedzenia i jakie pyszne potrawy można przygotować z resztek, a także o tym, co będzie "modne" w kuchni w nadchodzącym roku: kasze i kiszonki!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Andrzeja Polana i Cristinę Catese, którzy przygotowali dla nas dania, bez których nie wyobrażają sobie swojej wigilii. Poznajcie ich przepisy na sałatkę z ośmiornicą alla cri i rosół grzybowy z pierożkami.
Tym którzy z powodu obowiązków zawodowych nie mieli czasu przygotować potraw wigilijnych, szef kuchni Andrzej Polan przyszedł z pomocą. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak szybko zrobić barszcz czerwony, paszteciki z grzybami, karpia w paście jajecznej, pieczone ziemniaki oraz ciasto francuskie z pomarańczami.
Święta już za kilka dni. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN podpowiedział, jak wyfiletować karpia, ile trzeba moczyć grzyby na uszka i mak na makowiec. Piotr przygotował takie smakołyki jak: zupa rybna oraz uszka z grzybami.
W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer przygotowała świąteczne, bardzo aromatyczne potrawy. Blogerka podpowiedziała, jak prawidłowo obsmażać mięso oraz jak przygotować domowy karmel.
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Kubę Winkowskiego, który został uznany najlepszym kucharzem w Wielkiej Brytanii. Mówi się o nim także, że jest następcą Gordona Ramsaya. Kuba przygotował same smakołyki. Poznajcie przepisy.
Pad thai to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni tajskiej. Receptura oparta na wielu świeżych składnikach sprawia, że jest daniem aromatycznym, kolorowym i pachnącym. Pad thai ma bardzo charakterystyczny słodko-ostry smak. Najczęściej podawany jest z krewetkami. W innej wersji można go spotkać również z kurczakiem. Jak przyrządzić pad thai? Jakie są etapy przygotowania tego tajskiego dania?
W kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud przygotował świąteczne desery bazujące na budyniu waniliowym. Co powiecie na budyń z karmelizowanymi pomarańczami i pistacjami oraz mini serniki z polewą czekoladową.
Ser tofu to bogate źródło białka i zamiennik mięsa dla wegetarian i wegan. Najbardziej popularne jest tofu naturalne lub silken. Tofu przejmuje smak potraw i przypraw, z którymi jest podawane. Sprawdzonym pomysłem kulinarnym jest marynowanie tofu, które może być podawane w różnych formach. Jak smażyć tofu? Jakie są przepisy na marynowane tofu?
Ola Nguyen jest zwyciężczynią 7. edycji MasterChefa. W programie jej popisowymi daniami były: pieczony kurczak z sosem ostrygowym na sałacie, smażone bułeczki na parze z pastą z bakłażana i boczkiem oraz pierożki gyoza z papryką i kozim serem. I te właśnie te pyszności przygotowała dla nas w kuchni Dzień Dobry TVN.
Czym oryginalnie przyozdobić choinkę na Święta Bożego Narodzenia? Postaw na pierniki! Rodzina Poncyljuszów w "Dzień Dobry TVN" pokazała jak najprościej przyrządzić pyszne pierniczki, które najpierw będą ozdobą na choince, a potem będziesz mógł je zjeść od razu po Świętach. Potrzebujesz tylko kilku składników. Poznaj najprostszy przepis na świąteczne pierniczki!
Nestor Grojewski jest wybitnym szefem kuchni, który od 30 lat mieszka w Rzymie. Nestor gotował dla takich gwiazd jak: Cameron Diaz, Leonardo Di Caprio, Liam Neeson, a przez 9 miesięcy był osobistym kucharzem Martina Scorsese. W kuchni Dzień Dobry TVN Nestor przygotował włoskie przysmaki takie jak: pasta fresca all'amatriciana, kewetki owinięte podgardlem oraz caprese con mozzarella e burrata.
W Dzień Dobry TVN gościliśmy szefa kuchni Mariusza Kucharczaka. Przygotował dla nas pyszne dania z warzyw okopowych. Na naszym stole pojawiły się: pieczony seler w soli, zupa z pasternaku z gruszką i gęsiną, pieczony topinambur z wędzonym łososiem i pieczony batat z wędzonym twarogiem. Smacznego!
Lekkie kolacje to nie tylko kanapki czy serek z lodówki. Jeśli szukasz inspiracji na coś lekkiego na kolację – przepisy poniżej na pewno Cię nie zawiodą. Tego wieczora zjesz coś pysznego bez wyrzutów sumienia!
Pesto z makaronem to idealny pomysł na zdrowy i smaczny obiad lub lunch. Jego przygotowanie zajmuje około piętnastu minut, więc idealnie sprawdzi się zarówno na obiad lub kolację, gdy nie mamy ochoty spędzać dużo czasu w kuchni, jak i na lunch przygotowany wcześniej, który zjemy poza domem.
Desery podane w pucharkach sprawdzą się świetnie jako słodka przekąska po obiedzie albo jako smaczna niespodzianka na imprezie urodzinowej. Przepisy na szybkie smaczne i proste desery w pucharkach.
Budyń jest sam w sobie dobrym pomysłem na deser, ale w połączeniu z kruchym ciastem i owocami daje naprawdę świetne i smaczne połączenie. Wypróbuj sam!
W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy kierowcę rajdowego Kubę Przygońskiego oraz jego żonę Justynę. Przygotowali dla nas: pstrąga w soli, krem z kalafiora, grzyby w śmietanie i śliwki z kruszonką.
Łosoś pieczony to jedna z najsmaczniejszych, ale też najzdrowszych form podania królewskiej ryby, która dzięki pieczeniu zachowuje soczystość i aromat. Możesz go przyrządzić na wiele sposobów. Ze szpinakiem, cytryną, papryką lub z dodatkiem sosu musztardowo-miodowego. Sprawdź, jak przyrządzić łososia.
Znane od tysięcy lat, przyrządzane z okazji chińskiego Nowego Roku, mają szczególne miejsce w kuchni chińskiej. Są bardzo delikatne, a jednocześnie chrupiące. Podaje się je z farszem mięsnym, owocami morza lub warzywami. Jiaozi idealnie smakują maczane w sosie sojowym.