Filet z karpia i fondue z porów
Składniki:
- filet z karpia ze skóra
- por
- 1/2 cebuli
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- łyżka musztardy
- kilka kropli cytryny
- mały seler
- sól
- pieprz
Dzwonki karpia w sosie normandzkim
Składniki:
- 7 dzwonków karpia
- 1/2 cytryny
- duża cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki gęstej śmietany 30 proc.
- 80 g masła
- szklanka białego wytrawnego wina
- 150 g maki
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Upieczony karp w pomidorach i limonce
Składniki:
- cały karp
- duży pomidor
- limonka
- 2 duże cebule
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Kulebiaki mojej babci
Składniki:
- ciasto francuskie (2 sztuki na 1 kulebiak)
- kapusta biała
- 2 duże cebule
- 300 g pieczarek
- włoszczyzna
- 6 jaj
- 2 kostki masła
- sól
- pieprz
Opcjonalnie:
grzyby leśne, kapusta kiszona, kminek, czarnuszka
Filet z karpia bez skóry
Składniki:
- piwo pszeniczne
- mąka
- 2 łyżki musztardy dijon
- sól
- ziemniaki
- olej do smażenia
- 2 jajka
- ocet z czerwonego wina
- cytryna do smaku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
podziel się: