Potrawy wigilijne z karpia

Wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. W kuchni Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey pokazał, jak przygotować: karpia i fondue z porów, dzwonki karpia w sosie normandzkim oraz karpia w pomidorach i limonce.

Filet z karpia i fondue z porów

Składniki:

  • filet z karpia ze skóra
  • por
  • 1/2 cebuli
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżka musztardy
  • kilka kropli cytryny
  • mały seler
  • sól
  • pieprz

Dzwonki karpia w sosie normandzkim

Składniki:

  • 7 dzwonków karpia
  • 1/2 cytryny
  • duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki gęstej śmietany 30 proc.
  • 80 g masła
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 150 g maki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Upieczony karp w pomidorach i limonce

Składniki:

  • cały karp
  • duży pomidor
  • limonka
  • 2 duże cebule
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kulebiaki mojej babci

Składniki:

  • ciasto francuskie (2 sztuki na 1 kulebiak)
  • kapusta biała
  • 2 duże cebule
  • 300 g pieczarek
  • włoszczyzna
  • 6 jaj
  • 2 kostki masła
  • sól
  • pieprz

Opcjonalnie:

grzyby leśne, kapusta kiszona, kminek, czarnuszka

Filet z karpia bez skóry

Składniki:

  • piwo pszeniczne
  • mąka
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • sól
  • ziemniaki
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • ocet z czerwonego wina
  • cytryna do smaku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości